Dit is hoe je relaties je gezondheid beïnvloeden

Dit is hoe je relaties je gezondheid beïnvloeden Dit is hoe je relaties je gezondheid beïnvloeden Dit is hoe je relaties je gezondheid beïnvloeden

Bewegen, gezond eten en goed voor jezelf zorgen zijn de ingrediënten voor een gezond leven, toch? Klopt, maar er is nog iets anders dat veel effect heeft op je welzijn: het gezelschap waarmee je je omringt. Dit is hoe jouw relaties een bepalende rol spelen in je gezondheid.

Hoe jouw omgeving je beïnvloedt

Het is je vast weleens opgevallen hoe het humeur van iemand anders je eigen humeur beïnvloedt. Misschien komt je partner gestrest thuis, pik jij zijn of haar spanning op en voor je het weet hebben jullie knallende ruzie. Hetzelfde geldt voor een mindset van iemand. Praat een vriendin met wie je veel tijd doorbrengt constant over haar gewicht? Dan ga je mogelijk zelf ook kritischer naar je lichaam kijken.

Onderzoek toont aan dat als iemand die dichtbij je staat altijd chagrijnig is, je zelf ook negatiever naar het leven gaat kijken. Langdurige negativiteit tast niet alleen je humeur aan, maar ook je mentale en fysieke gezondheid en je zelfvertrouwen.

Omring jezelf met positieve mensen

Slim dus om jezelf te omringen met positieve mensen, zeker als je zelf door een moeilijk proces gaat zoals ziekte of een andere tegenslag. Op die manier is het makkelijker om zelf positief te blijven, ervaar je minder stress en versterk je – volgens het onderzoek – zelfs je immuunsysteem.

Maar een positieve omgeving hebben betekent niet dat je alleen maar mensen om je heen hebt die altijd blij en gelukkig zijn. Het betekent ook dat ze in zichzelf geloven, waardoor het voor jou makkelijker is om ook in jezelf te geloven. Tegelijkertijd geloven deze mensen waarschijnlijk ook in jou, waardoor ze niet alleen je innerlijke motivatie een boost geven, maar je ook externe support bieden.

Jij bent het gemiddelde van je omgeving

Iemand – wie, is onbekend – zei ooit dat je het gemiddelde bent van de vijf personen met wie je het meeste tijd doorbrengt. En dat lijkt enorm te kloppen; ga maar eens bij jezelf na. Je neemt de overtuigingen, manier van denken en het zelfvertrouwen over van deze vijf mensen en maakt daardoor ook dezelfde (soort) keuzes als zij.

Zo ontdek je of je omringt wordt door positieve mensen

Maar hoe kom je erachter of de personen met wie jij je omringt goed zijn voor jouw gezondheid? Heel simpel. Je maakt een lijstje van de vijf mensen met wie je het meeste tijd doorbrengt en stelt jezelf bij ieder persoon de volgende vragen:

  • Hoe voel je je nadat je tijd hebt doorgebracht met deze persoon? Opgeladen of leeg getrokken?
  • Als je weet dat je deze persoon gaat zien, voel je je dan enthousiast of zie je er tegenop?
  • Gelooft deze persoon in jou en accepteert hij of zij je voor wie je bent?
  • Helpt deze persoon je je doelen te behalen en moedigt hij of zij je aan bij tegenslagen?

De mensen die je een positief gevoel geven, dat zijn de mensen met wie je het meeste tijd wilt doorbrengen. En dat kan een grootse verandering teweeg brengen in je leven.

Zie deze mensen als je supportsysteem. Een groep mensen die geïnteresseerd zijn in jou en hoe het met je gaat. Mensen bij wie je altijd terecht kunt voor feedback, inzichten, advies en steun.

Ook negatieve mensen zijn waardevol

Jezelf distantiëren van alle negatieve mensen in je leven klinkt eenvoudig, maar wat nu als deze mensen heel dichtbij je staan? Zoals naaste familieleden? In dat geval is het een kwestie van met deze mensen leren omgaan. Zie het als een kans om steviger in je schoenen te komen staan en je niet door ze uit het veld te laten slaan. Jij weet hoe het echt zit. Let er hierbij op dat je niet de strijd aangaat, je kunt ze enkel inspireren door zelf positief te blijven.

En als de struggle te groot is, beoefen dan regelmatig een Metta meditatie, dat helpt je om compassie te hebben met de negatieve mensen in je leven. En juist die compassie, maakt jou dan weer een positief persoon in het leven van een ander. En ook dat is goed voor je gezondheid.

Meer lezen?

Volgend artikel
Liefde is… je compleet voelen, ongeacht je relatiestatus
Liefde is… je compleet voelen, ongeacht je relatiestatus