Liefde is… je compleet voelen, ongeacht je relatiestatus

Liefde is… je compleet voelen, ongeacht je relatiestatus Liefde is… je compleet voelen, ongeacht je relatiestatus Liefde is… je compleet voelen, ongeacht je relatiestatus

De term ‘happy single’ impliceert een bizarre tegenstelling: alsof geluk en single zijn niet vanzelfsprekend gepaard kunnen gaan. Maar hoe voel je je gelukkig en compleet zonde vaste partner? Journalist – en verse single – Bianca Bartels ging in gesprek met ervaringsdeskundigen.

Waaronder Mirte Hartland (34), singer-songdichter. Dit jaar verschijnt haar EP ‘ Sterk Verlangen’ – een muzikale vertelling over het getij van de liefde.

“Het irriteert me als ik de woorden ‘Happy’ en ‘single’ naast elkaar geplaatst zie staan. Alsof geluk niet vanzelfsprekend gepaard kan gaan met single zijn. Alsof je zonder relatie met ‘die ene persoon’ ongelukkig bent, tenzij je benadrukt dat dit niet zo is. Het woord single gaat uit van een incompleet idee, terwijl dat niet zo hoeft te zijn. Alleen, enkel, solo… ik identificeer me daar niet mee.

Buiten de norm

Soms ben ik gelukkig, soms niet. Maar dat is niet gerelateerd aan mijn relatiestatus. Het heeft wel even geduurd voordat ik me zo kon voelen. Daarvoor heb ik veel geoefend, door naar binnen te kijken en te voelen wat er speelt en ook door te leren accepteren dat je somber voelen soms bij het leven hoort. En door me te realiseren dat als je je weleens eenzaam of somber voelt, dat meestal niet komt doordat je wel of geen relatie hebt. Doordat ik al vroeg wist dat ik op meisjes viel, ben ik gewend om anders te kijken naar traditionele relaties. Dat helpt me nu ook. Ik ben het gewend om niet helemaal binnen een norm te passen en daar voel ik me comfortabel bij.

Leerscholen

De relaties die ik heb gehad duurden van een paar maanden tot een paar jaar. Ze waren leerscholen voor mij omdat ik andere dingen over mezelf en anderen leerde dan ik in mijn eentje kon leren. Het waren geslaagde, liefdevolle relaties, alleen zijn ze nu voorbij, zoals alles in het leven voorbij gaat. Het geeft mij heel veel rust en vreugde om dat te accepteren. Het idee dat iemand anders jou compleet zalmaken zorgt voor veel afhankelijkheid. Alsof je allebei een halflege huls bent tot iemand je komt ‘redden’ van je eigen lege helft. Ik dacht dat ook een tijdje binnen een relatie, ik wilde haar vervullen, gelukkig maken, maar dat kan natuurlijk niet. Daardoor was ik niet meer bij mezelf en te veel bij haar. Na het verbreken van mijn relaties voelde ik me naast verdrietig vooral ook opgelucht en energiek. Ik schreef dan gedicht na gedicht en speelde de hele dag gitaar. Dat waren heel mooie periodes waarin ik in mijn kracht stond en heel dicht bij mezelf kon zijn. Tegenwoordig probeer ik daar te blijven. Ik werk nu vooral aan de relatie die ik heb met mijzelf. Dat betekent niet dat ik heel individualistisch leef. Ik waardeer juist veel sterker de relaties die ik met mijn vrienden heb. Vriendschapsrelaties zijn ook veel onvoorwaardelijker en stabieler dan liefdesrelaties. Toch worden ze door de samenleving minder hoog gewaardeerd. Dat is toch vreemd?

Terugkeren naar mezelf

Wanneer ik iemand ontmoet die mijn hoofd op hol brengt, probeer ik steeds terug te keren naar mezelf. Ik ben dol op verliefdheid hoor, ik laat me er graag door meeslepen. Maar ik kan tegenwoordig beter accepteren dat diegene hoogstwaarschijnlijk niet voor altijd het centrum van mijn universum zal zijn. Dat zal ik echt zelf moeten zijn. Ik sluit een meer traditionele relatie in de toekomst niet uit, maar het is niet mijn primaire doel. Mijn doel is om liefdevol en verbonden met anderen om te gaan en dat kan op veel verschillende manieren. Liefde komt, blijft een tijdje en gaat weer. Mijn EP gaat ook over de liefde die komt en gaat: het getij van de liefde. In het stuk ‘In zee’ zing ik bijvoorbeeld: ‘Vroeg of laat me alleen / Ik ben al één / Kom dan, kom dan in zee’. Daarmee wil ik zeggen: ik ben al een heel persoon, maar toch wil ik je graag bij me hebben. En misschien worden we dan wel oud samen, maar misschien blijft het ook bij een keertje zwemmen.”

Mirte Hartland (34) is singer-songdichter. Dit jaar verschijnt haar EP ‘Sterk Verlangen’ – een muzikale vertelling over het getij van de liefde. mirtehartland.nl

Meer verhalen van singles? In Happinez 1 (2019) delen nog vier inspirerende singles hun verhaal.

Credit bij Mirte: Forte Forte (blazer), American Vintage T-shirt, Sukha (broek), Dr. Martens (schoenen)
Tekst: Bianca Bartels

Meer lezen over de liefde?

  • 5 dingen die je niet wilt horen als je single bent
  • Waarom de liefde met de jaren alleen maar beter wordt
  • Waarom liefde ons niet alleen overkomt, maar ook een keuze is
Volgend artikel
Volg deze 3 stappen als je een compliment geeft
Volg deze 3 stappen als je een compliment geeft