Toña Wong Chung over het belang van seksualiteit

Toña Wong Chung over het belang van seksualiteit Toña Wong Chung over het belang van seksualiteit Toña Wong Chung over het belang van seksualiteit

Toña Wong Chung (1976) is al meer dan 25 jaar holistisch energetisch (relatie)therapeut en holistisch coach in haar eigen behandelcentrum en opleidingsinstituut Healing Space. Ze schreef het boek ‘Hoe word ik de beste minnaar van de wereld’ (Healing Space). Toña vertelt over haar seksualiteit en het in balans brengen van je hart.

“In mijn leven vloeien de gewone, de hartstochtelijke en de heilige momenten naadloos in elkaar over. Het is maar net waartoe het moment zich opent en elke sensatie is welkom. Seksualiteit is een manier om mijn energie te laten stromen en om mezelf te uiten. Daarmee is het een cruciaal onderdeel van wie ik ben en hoe ik door het leven wil gaan. Het is ook heel belangrijk binnen een relatie: wat je met seks tot uitdrukking kunt brengen, kan op geen enkele andere manier. Ik heb mijn seksualiteit wel moeten veroveren. Tot mijn 20e heb ik veel pijn gehad bij seks; haast na elke vrijpartij stond ik huilend onder de douche met een brandende vagina. Veel vrouwen kampen met soortgelijke problemen, weet ik nu, en denken dat het normaal is. Dat dacht ik toen ook, maar dat is het niet.”

Overgave

“Voor mij veranderde het radicaal toen ik met mijn man Marcelino seks durfde te verbinden met liefde. Sindsdien geniet ik ervan. In mijn praktijk merk ik dat steeds meer mensen seksuele problemen hebben, omdat ze niet tevreden zijn met hoe ze eruitzien. Bij seks gaat het in essentie om de verhouding die je hebt met je eigen lichaam. Er is een bepaalde mate van overgave nodig om je ervoor te kunnen openen en dat lukt niet als je je schaamt voor je lichaam. Dan wordt seks moeilijk. Bij seksueel plezier gaat het niet om de buitenkant, maar om de binnenkant: hoe je je over jezelf voelt, de verbinding die je maakt. Er gaat ook niks verloren als je ouder wordt, merk ik, integendeel. Onze seks wordt steeds beter. Naarmate je meer geheeld bent vanbinnen, kun je ook je seksualiteit heler ervaren.”


De keizer

“Het hart gaat over verbinding. Pas betrekkelijk recent is ontdekt dat er ook zenuwcellen in het hart zitten. Dat je denkt met je hart is dus helemaal niet zo gek. Dat wisten de Chinezen altijd al: in hun traditionele geneeskunde wordt awareness in het hart geplaatst. Als je bewust bent in je hart, zeggen zij, ben je bewust in de situatie, in het hier en nu. Om dat te kunnen zijn, moet je hart in balans zijn: open, maar tegelijkertijd goed beschermd. In de Chinese geneeskunde wordt het hart ‘de keizer’ genoemd, en het hartzakje ‘de lijfwacht van de keizer’. Die metaforen geven aan hoe het moet zijn: zonder toestemming van de lijfwacht mag niemand de vertrekken van de keizer binnenkomen. In het ideale geval staat je hart dus niet zo ver open dat iedereen maar naar binnen kan marcheren en je kan kwetsen, maar is de poort ook niet zo hermetisch afgesloten dat niets of niemand je kan raken.”

Online training Sacred Sexuality

  • Ervaar meer levendigheid, intimiteit en sensualiteit

  • Kom in verbinding met je vrouwelijke energie

Samen naar huis

“Een hart in balans voelt wanneer het open mag zijn en de energie van het moment kan toelaten, en wanneer het dicht mag om zichzelf te beschermen. De meeste mensen die ik behandel worstelen op een of andere manier met die balans. Ik merk zelf vaak aan de groepen die ik begeleid hoe het met mijn hart gaat. Als alles vanzelf loopt, is het in orde. Maar als het knettert met iemand in de groep, ga ik hard aan het werk. Dan is het tijd voor zelfonderzoek: lijkt die persoon op mijn vader of mijn moeder? Heb ik ergens onverwerkte pijn? Of ben ik gewoon moe en kan ik daarom weinig hebben? Pas als ik weet wat het is en iets in mezelf oplos, kan de verbinding tot stand komen. Ieder lid van de groep vertegenwoordigt een aspect van mij. We zijn allemaal een, leert mijn hart me, en we gaan samen naar huis.”

Tekst: Liddie Austin

Meer weten?

In Happinez 6-2020 lees je meer over Toña Wong Chung. Bestel dit nummer nu in onze webshop.

Meer lezen over seksualiteit?

Zo omarm je je seksuele kracht.

Volgend artikel
Zo brengt sacred sexuality verdieping in je relatie
Zo brengt sacred sexuality verdieping in je relatie