Vriendschap als bron van positieve energie

Vriendschap als bron van positieve energie Vriendschap als bron van positieve energie Vriendschap als bron van positieve energie

Krijg jij van iedereen met wie je op dit moment bevriend bent goede energie? Of zitten er ook relaties tussen die voor je gevoel al een tijdje niet meer zo bruisend zijn?

Je vriendschappen kritisch onder de loep nemen en daar acties aan verbinden is misschien eng; toch levert het je uiteindelijk meer energie, eigenwaarde en vreugde op. We geven je drie waardevolle inzichten over (nieuwe) vriendschap.

Heb jij jouw tribe al gevonden?

Iedere vrouw zou omringd moeten zijn door een cirkel van sterke, like minded vrouwen. Vrouwen die elkaar steunen, die samen een bond vormen en elkaar motiveren het beste in zichzelf naar boven te halen. De diepe connectie van een sisterhood zorgt namelijk voor een langer, gelukkiger en gezonder leven.

Precies hierover schreef auteur Lori Harder een boek: ‘A tribe called bliss’. Hiermee wilde ze haar droom waarmaken: oppervlakkige vriendschappen doorbreken en in plaats daarvan op zoek gaan naar echte connecties. Om zo de beste versie van zichzelf te kunnen worden én om de vrouwen om haar heen ook die mogelijkheid te kunnen geven.

Drie waardevolle inzichten over vriendschap

Hoe weet je wat je nodig hebt? Hoe ontdek je wie jou energie geeft – en wie niet – en hoe bouw je op basis daarvan je eigen cirkel? Op dit soort vragen geeft Lori Harder antwoord in haar boek. Wij verzamelden de drie mooiste inzichten.

1. Boos, verdrietig of ontevreden? Je hoeft het niet alleen te doen

Bij veel mensen heerst de gedachte dat ze het ‘in hun eentje’ moeten doen als zij ontevredenheid ervaren in hun leven. Omdat de kans groot is dat de ontevredenheid of problemen die zij ervaren gevoed worden door hun huidige situatie. En bij die huidige situatie horen mensen die die ontevredenheid misschien niet begrijpen, of niet openstaan voor veranderingen.

Ook Lori zat ‘gevangen’ in een leven dat ze eigenlijk niet wilde. Een leven van pesterijen, ongezond eten, een constante strijd om de kilo’s, een streng geloof en angstaanvallen. De mensen om haar heen hielden – bewust of onbewust – die situatie in stand. Daardoor had ze het gevoel dat ze, om verandering te bewerkstelligen, het in haar eentje moest rooien. Niemand om haar heen zou immers passen bij het nieuwe leven waar Lori naar streefde.

Door niet solo te opereren, maar zich juist open te stellen, trok ze nieuwe mensen aan die haar inzichten deelden. Toen Lori dat inzag volgden de positieve veranderingen in haar leven zich in rap tempo op. Ze ontmoette mensen die op hetzelfde pad zaten als zij, die pasten bij haar visie en levensfase.

Het komt je leven enorm ten goede als je jouw geluksmomenten en onzekere gedachtes met mensen kunt delen die op hetzelfde level zitten als jij. Lukt dat niet met de mensen die nu in jouw cirkel zetten, dan is het wellicht tijd om verder te kijken. Maar je hoeft het nooit alleen te doen.

2. Verschillende vriendschappen bedienen verschillende behoeftes

Ben je verdrietig, dan bel je die ene vriend(in). Wil je sparren over een idee dat al een tijdje door je hoofd spookt, dan zijn er juist anderen aan wie je het eerste denkt. Herkenbaar? Verschillende vriendschappen bedienen verschillende behoeftes, het is belangrijk om dat in te zien. Anders kan er op den duur een schuldgevoel, frustratie, scheve verwachtingen of onbegrip ontstaan.

Want hoeveel liefde er ook bestaat tussen twee mensen; het is vrijwel onmogelijk om alles wat jij nodig hebt te vinden in de vorm van één persoon. Daarom is een cirkel van meerdere mensen ook zo waardevol. Het vermindert de druk van individuele relaties binnen die cirkel en dat komt de vriendschap enorm ten goede.

3. Het magische getal

In haar boek noemt Lori nog veel meer goede redenen voor het creëren van je eigen cirkel van échte vriendschap, maar als bovenstaande twee argumenten je al enthousiast hebben gemaakt volgt hier een belangrijke tip: onderhoud contact met drie of vier mensen. Niet meer, want dat kan het gevoel van intimiteit verkleinen en maakt het lastiger om voldoende aandacht en tijd aan iedereen te geven. Ook niet minder, want dat beperkt je perspectief en kan teveel druk leggen op de relatie.

Over auteur
Eline Hoffman heeft een zwak voor mensen met een mooi, krachtig, inspirerend of ontroerend verhaal. Bewust leven, muziek en gezondheid zijn de zaken waar ze zich het allerliefst in verdiept.

Meer lezen over relaties?

Mis je verbinding in je relatie? Zo werkt het volgens een expert.

Volgend artikel
10 manieren om in je vriendschap te investeren (omdat het je gelukkig maakt)
10 manieren om in je vriendschap te investeren (omdat het je gelukkig maakt)