Waarom je eerste liefde zoveel indruk op je maakt

Waarom je eerste liefde zoveel indruk op je maakt Waarom je eerste liefde zoveel indruk op je maakt Waarom je eerste liefde zoveel indruk op je maakt

Hoe hij rook, hoe hij praatte, wat jullie liedje was en hoe hij je leerde te zien wat er mooi aan je was – je weet het waarschijnlijk nog precies. Wat is dat toch met eerste liefdes, dat ze voor altijd een klein stukje van je hart blijven bewonen?

Allemaal eerste keren

Of het nu na een maandje voorbij was of jaren duurde, eerste liefdes zijn een aaneenschakeling van nieuwe dingen. Dat geldt voor die eerste kus, voor het eerst twee onwennige handen onder je trui of misschien die echte Eerste Keer die je daarna uitvoerig met vriendinnen besprak (‘iiiiieh ik moet je wat vertellen!’), maar het geldt ook voor een heleboel andere dingen die je voor het eerst met hem of haar deed, of voelde, of meemaakte.

Heel dicht bij iemand komen

Eerste liefdes kunnen ontzettend intens zijn, tot grootse toekomstplannen aan toe. Als je echt verliefd bent, wil je elk uur van de dag met elkaar doorbrengen en hem of haar tot in iedere vezel leren kennen. Je weet meer van elkaar dan van wie dan ook. Hoeveel liefdes er ook nog volgen, en hoe mooi ze ook zijn – misschien zijn die liefdes nog veel groter dan deze – ze voelen nooit meer zoals de eerste, niet zo ongeremd en niet zo nieuw.

Iemand die van je houdt

Tot aan je eerste verkering wordt er óók van je gehouden – maar de liefde van je ouders en je broers of zussen is vanzelfsprekend. Iemand die – uit al die andere jongens of meisjes – voor jóu kiest, dat is iets anders. Niet zo gek dat je daarvan in de wolken bent, en dat je dat gevoel ook jaren later nog kunt terughalen.

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

  • Meer dan 5.925 trainees gingen je voor

De wereld leren kennen

Door hem of haar gaat er een nieuwe wereld voor je open. Daar thuis gaat alles heel anders, je kersverse schoonouders zijn gelovig of juist niet, ze hebben er andere gewoontes. Misschien vind je er iets wat je thuis niet hebt. Alle ruimte voor een goed gesprek, bijvoorbeeld, of oprechte interesse voor wie je bent. Niet alleen je vriendje verandert je, maar ook de wereld die je door hem leert kennen doet dat.

Jezelf leren kennen

Hoe ben jij eigenlijk als geliefde? Voor je eerste verkering heb je daar geen idee van. Je eerste liefde is een spiegel, en wat je daarin ziet kan je lang bijblijven. Of het nu gaat om je goede kanten – dat je zorgzaam bent, of superslim, prachtig haar hebt of geweldige benen – of je mindere kanten, zoals je ongeduld of gevoel voor drama.

Het onvermijdelijke einde

Ook je eerste break-up is memorabel. Er zijn natuurlijk mensen die ‘voor eeuwig samen, amen’ meteen de rest van hun leven bij hun eerste liefje blijven, maar de kans dat het bij jou uiteindelijk stukliep is een stuk groter. Kwam dat einde voor jou als een verrassing, dan heeft het pijn gedaan, en dat vergeet je niet zo snel. En dat geldt eigenlijk ook als jij het uitmaakte: ook iemand verdriet doen, maakt indruk.

Ben je nu – jaren later, verschillende liefdes verder – wel toe aan de liefde van je leven? Zo weet je of je daar klaar voor bent

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.
Volgend artikel
7 onverwachte dingen waardoor mensen verliefd op je worden (aldus de wetenschap)
7 onverwachte dingen waardoor mensen verliefd op je worden (aldus de wetenschap)