Zo overleeft je relatie de feestdagen

Zo overleeft je relatie de feestdagen Zo overleeft je relatie de feestdagen Zo overleeft je relatie de feestdagen

Echtscheidingsadvocaten komen tijd te kort in januari en het aantal mensen dat hun relatiestatus op Facebook wijzigt in ‘single’ gaat door het plafond. Hoe gezellig Sinterklaasavond, kerst en oud en nieuw ook zijn; voor je relatie zijn al die feestverplichtingen niet altijd alleen maar merry and bright.

We voelen zoveel druk om vrolijk te zijn, dat we aan onszelf gaan twijfelen als we tijdens de laatste dagen van het jaar niet non-stop met een glimlach van oor tot oor rondlopen. Cadeaus en uitgebreide diners kunnen zorgen voor financiële kopzorgen en ook familiebijeenkomsten leveren nog wel eens spanningen op. Niet zo gek dus, als de vlam dan thuis nét ietsje sneller in de pan slaat.

Hoe je die feestdagen – samen, welteverstaan – zonder kleerscheuren doorkomt? Relax! En dat doe je zo:

1 Bereid je voor

Bedenk vooraf welke factoren voor of tijdens de feestdagen voor jou het meeste stress opleveren, zodat je er niet door overrompeld wordt. Maak je je zorgen over de financiën? Kies dan dit jaar voor minder en kleinere cadeaus. Zie je op tegen het kerstdiner met familie? Spreek een codewoord af met je lief, zodat hij of zij je te hulp kan schieten als je op het punt staat tante Judith of oom Bernhard te lijf te gaan met de kristallen wijnglazen van je moeder.

2 Maak tijd voor jullie samen

Waarschijnlijk staat je agenda in december vol met afspraken met familie, vrienden en collega’s. Zorg ervoor dat je tussen al het feestgeweld ook af en toe echt de tijd neemt voor elkaar. Plan een koffiedate, maak een boswandeling, binge watch een fijne Netflix-serie: zo blijf je verbonden met elkaar.  Hoe ongecompliceerder, hoe beter.  Stel belangrijke beslissingen en lastige gesprekken – als het even kan – uit tot januari en gebruik de spaarzame momentjes die jullie nu samen hebben om van elkaar te genieten en te ontspannen.

3 Start je eigen kersttraditie

Ontbijt op bed op Eerste Kerstdag, een foute-films-marathon, een kampvuur op oudejaarsavond: met een eigen traditie van jou en je lief (en de kinderen, als jullie die hebben) voelen de feestdagen minder als een aaneenschakeling van verplichtingen waar je zelf geen invloed op hebt.

4 Wees vergevingsgezind

Dit is dé tijd om een beetje extra rekening met elkaar te houden. Heeft je partner écht geen zin in de jaarlijkse kerstborrel met collega’s of leveren andere verplichtingen stress op, waardoor hij of zij knorrig uit de hoek komt? Maak er niet een al te groot punt van, maar toon begrip en laat het los. Andersom geldt dat natuurlijk ook. Zo blijft het thuis tenminste gezellig.

5 Kruip tussen de lakens

Een vrijpartij is een heel effectief – en vooral heel erg leuk – middel tegen stress. Het helpt je om lichamelijk en geestelijk te ontspannen. Maak van je seksleven dus, zéker rondom de feestdagen, een prioriteit.

6 Altijd blijven lachen

Ook humor werkt fantastisch. Neem elkaar en het leven niet te serieus, maar lach om kleine ergernissen. Mislukt je zo zorgvuldig voorbereidde kerstdiner finaal? Probeer er de humor van in te zien: je kunt tenslotte altijd nog pizza bestellen.

Meer lezen over de feestdagen?

Volgend artikel
Liefde is: de mooiste versie van jezelf zijn
Liefde is: de mooiste versie van jezelf zijn