Onoplosbare problemen bestaan niet. Dit is waarom

Onoplosbare problemen bestaan niet. Dit is waarom Onoplosbare problemen bestaan niet. Dit is waarom Onoplosbare problemen bestaan niet. Dit is waarom

Wanneer het leven ons verrast met onverwachte situaties, kunnen we twee dingen doen: in de slachtofferrol kruipen of die schouders eronder en gaan.

‘Die ziet echt alleen maar beren op de weg,’ hoor je mensen wel eens zeggen. Het is waar dat sommige mensen sneller geneigd zijn problemen te zien dan anderen. Niets mis mee, want het is best praktisch om na te denken over mogelijke (negatieve) gevolgen of de moeilijkheid van een bepaalde situatie. Zolang je maar op een constructieve manier met deze ‘problemen’ aan de slag gaat en op zoek gaat naar oplossingen.

Wat is een probleem eigenlijk?

Een probleem is alleen een probleem als het op te lossen valt. Is iets niet op te lossen, dat is het geen probleem meer, maar een feit of een waarheid. Met andere woorden: iets wat je te accepteren hebt. Het leven verrast ons vaak met onverwachte situaties die geen oplossing vereisen, maar ons alleen om flexibiliteit en acceptatie vragen. Je moet er mee leren leven.

Doe je iets of niets?

Problemen kunnen dus worden opgelost. Maar het is aan jou of je dat ook doet of niet. Doe je er niets aan, dan blijf je in de slachtofferrol hangen: je blijft er ontevreden over klagen. Doe je er wel iets aan, dan ben je actief bezig de situatie te veranderen en te verbeteren.

Coming soon: ‘Mindful met Happinez’

Sta stil, ervaar en voel innerlijke rust
  • Over de wijsheid van leven in het nu

  • 12 oefeningen voor ultieme ontspanning

  • En meer

Nu is het genoeg geweest

Wanneer een probleem zich voordoet, is het in de slachtofferrol schieten voor veel mensen een natuurlijke reactie. Maar als je je hiervan bewust bent, kun je na een korte tijd van zelfmedelijden besluiten: nu is het genoeg geweest, aan de slag.

Het heft in eigen hand nemen

Blijf je in de slachtofferrol hangen, dan denk je wellicht dat externe factoren en situaties jouw leven bepalen, in plaats van dat je ze zelf in de hand hebt. Wat je beter kunt doen: verantwoordelijkheid nemen. Dat betekent niet dat je niet mag balen van een situatie, of dat je niet af en toe mag klagen over hoe oneerlijk je het allemaal vindt; dat mag heus wel. Maar het betekent ook dat je in de spiegel durft te kijken en actie onderneemt. Iets minder makkelijk, maar wel een stuk zinvoller.

Meer Happinez?

Over auteur
Freelance journalist Joanne Wienen blijft (met vallen en opstaan) altijd zoeken naar het geheim van een gelukkig, gezond en gebalanceerd leven. Ze schrijft artikelen over alles wat ze tijdens die levensreis meemaakt en leert.
Volgend artikel
Reizen als je hoogsensitief bent: zo doe je dat
Reizen als je hoogsensitief bent: zo doe je dat