Zo ga je om met heimwee na een verhuizing

Zo ga je om met heimwee na een verhuizing Zo ga je om met heimwee na een verhuizing Zo ga je om met heimwee na een verhuizing

Verhuizen is meer dan jezelf en je spullen van de ene naar de andere plek verplaatsen. Een nieuwe omgeving, andere geluiden, onbekende buren, verhuisrommel en het achterlaten van je vertrouwde plek kunnen een verloren gevoel van onwennigheid en gemis veroorzaken. Herkenbaar? Zo ga je om met heimwee na een verhuizing.

Laten we beginnen met een open deur: heimwee is niets om je voor te schamen. Het verlaten van een plek waar je je aan hebt gehecht – hoe lang of kort ook – is nu eenmaal moeilijk en wennen aan iets nieuws heeft tijd nodig. Hoewel je bij andere vormen van heimwee (bijvoorbeeld tijdens een reis) meestal kunt toewerken naar het moment dat je je vertrouwde omgeving weer opzoekt, is dat bij een verhuizing anders. Je nieuwe plek is je nieuwe thuis, de plek waar je over een tijdje naar gaat verlangen als je even van huis bent. Ja echt, dat gaat gebeuren.

Maar voor het zover is – zolang je nog middenin het veranderingsproces zit en je nieuwe huis nog niet helemaal als thuis voelt – kunnen de volgende inzichten je helpen om op een goede manier met je gevoel van heimwee om te gaan.

Bewust verhuizen

Bij een verhuizing komen veel regelzaken kijken en als je daar op tijd mee begint – denk aan adreswijzigingen doorgeven bij belangrijke instanties, spullen sorteren en afstand doen van dingen die je niet meeneemt naar je nieuwe plek – scheelt je dat een hoop gepieker tijdens en na het verhuizen. Bewust verhuizen, dus, zodat je zonder zorgen kunt nestelen op je nieuwe plek.

Natuurlijk hoort rommel erbij en raakt zelfs de meest georganiseerde verhuizer nog weleens iets kwijt. Door op tijd te beginnen met regelen geef je jezelf de ruimte om je na de daadwerkelijke verhuizing te focussen op je eigen gevoelens en al het nieuws om je heen. Wel zo fijn om tijdens de eerste momenten op je nieuwe plek niet direct met administratieve rompslomp bezig te hoeven zijn, toch?


Neem de tijd

Voor alle veranderingen in het leven geldt: wennen kost tijd. Weet je dat je het moeilijk vindt om het oude vertrouwde los te laten en aan iets nieuws te beginnen? Verwacht dan niet van jezelf dat je je na twee weken al helemaal op en top voelt in je nieuwe huis. Door jezelf een bepaald verwachtingspatroon op te leggen maak je het alleen maar moeilijker. Je gaat dan immers voorbij aan de emoties en behoeftes die je op dat moment hebt.

Voel je je een keer verdrietig of leeg in je nieuwe huis en weet je daardoor bijvoorbeeld écht niet meer of je die vaas nou op deze vensterbank of toch in de slaapkamer wilt hebben staan, leg je daar dan gewoon bij neer. Je hoeft het niet nu te beslissen en je kunt het altijd nog veranderen. Sta jezelf toe dat je tijdens deze transitie soms fijne, maar soms ook minder fijne gevoelens ervaart. Zolang ook die negatieve gevoelens er gewoon mogen zijn, worden ze op den duur vanzelf minder zwaar.

Zie kansen

Vergeet niet dat je een geheel nieuwe omgeving om je heen hebt die vol zit met kansen, op wat voor gebied dan ook. Misschien sluit je wel een vriendschap voor het leven met je nieuwe buren, ontmoet je mensen met dezelfde hobby’s als jij of ontdek je dat de pizzeria in de buurt de lekkerste pizza’s serveert die je ooit geproefd hebt. Verandering van spijs doet eten, en dat geldt misschien wel het allermeest voor een ingrijpende verandering als een verhuizing.

Over auteur
Eline Hoffman heeft een zwak voor mensen met een mooi, krachtig, inspirerend of ontroerend verhaal. Bewust leven, muziek en gezondheid zijn de zaken waar ze zich het allerliefst in verdiept.

Meer lezen over verhuizen?

Dit is wat verhuizen met je doet.

Volgend artikel
Verhuizen als je hooggevoelig bent? 7 dingen die je hierbij helpen
Verhuizen als je hooggevoelig bent? 7 dingen die je hierbij helpen