Terug naar overzicht

Geniet nóg meer van de zomer met deze fijne buitenrituelen

Categorie
Tekst
Sanne Eva Dijkstra
Geniet nóg meer van de zomer met deze fijne buitenrituelen

Luieren in de tuin, zonnestralen op je huid, eindeloze stranddagen en slapen met de ramen wijd open voor een verkoelend zuchtje wind: de zomer is oh zo fijn. Nadat je een paar maanden vooral binnenshuis hebt doorgebracht, is het heerlijk om weer zoveel mogelijk buiten door te brengen.

Deze buitenrituelen helpen je om in het hier en nu te komen, zodat je – heel bewust – nog meer geniet van het warmste, zonnigste seizoen van het jaar:

1. Earthing

De term earthing betekent dat je je lichaam en geest laat aarden door fysiek contact te maken met de aarde. En dat is simpeler dan je denkt: je hoeft alleen maar je schoenen en sokken uit te trekken zodat je blote voeten de aarde raken. Je huid kan zo de elektronen vanuit de aarde absorberen. Dit helpt je te verbinden met de elementen en levert bovendien verschillende gezondheidsvoordelen op.

2. Mediteren

Ook een buitenmeditatie kan je helpen om meer in contact te komen met de aarde. Richt je aandacht op het contact van je voetzolen met de grond, of ga in kleermakerszit zitten en stel je voor dat je ruggengraat zich vanuit je wortelchakra verbindt met de aarde. 

3. Opstaan met de zon

Dit ritueel is fijn om te doen aan het begin van het nieuwe seizoen, op een van de eerste mooie zomerdagen. Sta op vlak voordat de zon opgaat – nope, even niet snoozen vandaag – en ga naar buiten om in alle rust wakker te worden met de opkomst van de zon. In de stilte van de vroege ochtend voel je de bijzondere energie van een nieuw begin.

4. Genieten van zonsondergang

Vanuit je eigen tuin of balkon is dit ritueel misschien een beetje lastig, maar er zijn genoeg mooie plekken in Nederland waar je kunt kijken naar de ondergaande zon. Neem je lief of een vriend(in) mee, installeer je ergens waar je een onbelemmerd uitzicht hebt en zie hoe de dag langzaam plaatsmaakt voor de nacht. 

5. Wandelen

Je kunt hiervoor een bos of een strand op zoeken, maar je directe omgeving werkt ook prima. Je hoeft niet eens een plan of route te hebben: wandel op je intuïtie. Het belangrijkste is dat je even helemaal offline gaat en de geluiden, geuren en beelden van de zomer ongestoord op je laat inwerken. 

6. Yoga

Buiten op de mat stappen zorgt voor een heel andere ervaring dan een yogales in een studio. De frisse lucht en de geluiden van de natuur maken je flow net even specialer. Ben je avontuurlijk ingesteld? Dan is yoga op een SUP-plank ook een leuke manier om in de buitenlucht bezig te zijn met je lichaam en geest. 

7. Frisse duik

Niet voor mietjes, wél heel verkwikkend. Woon je in de buurt van een meertje, de zee of ander natuurwater? Of vier je vakantie in een waterrijke omgeving? Begin je dag dan eens met een frisse duik. 

8. Verhalen delen bij een kampvuur

Leuk hoor, al die vakantieverhalen op Instagram. Maar online socializen haalt het niet bij echt contact maken. Verzamel je liefste vrienden en familie en organiseer een kampvuur. Met een beetje geluk neemt er zelfs iemand een gitaar mee of blijkt er een zangtalent in je vriendenkring te zitten. Het knisperende vuurtje doet de rest. 

Meer lezen over genieten in de buitenlucht?

Door anderen gelezen