Onze favoriete plant van de maand: de Hortensia

Onze favoriete plant van de maand: de Hortensia Onze favoriete plant van de maand: de Hortensia Onze favoriete plant van de maand: de Hortensia

In het nummer van Happinez, ‘Vind je talent’, bekijken we het effect van groen op je welzijn. ‘Een dagelijkse dosis groen houdt je gezond en het is bovendien een van de beste manieren om te herstellen van dagelijkse (werk)stress. Maar het helpt je ook om te onthouden wie je bent.’ Daarom delen we vanaf nu elke maand onze favoriete plant of bloem. We beginnen met de hortensia.

De hortensia

De hortensia is multi-inzetbaar, bijvoorbeeld als romantische plant in je huis, als bloem in een vaas of als schutting tussen jou en je nieuwsgierige buren. Aan populariteit gewonnen door de inspirerende botanische Kew Gardens in Londen en het Versailles van zonnekoning Lodewijk de 14e. Herkenbaar aan haar bolvormige, enorme bloemen. De hortensia is een voluptueuze beauty.

What’s in a name?

De Latijnse naam van de hortensia is Hydrangea, wat letterlijk watervat betekent. Deze plant houdt dus van vochtige en sompige grond. Geef de hortensia daarom genoeg water. Mocht je het onverhoopt een keer vergeten, de gedroogde bloemen van de hortensia kun je altijd nog als decoratie gebruiken.

Deze bloeier staat symbool voor dankbaarheid, gratie en schoonheid

Het vermoeden bestaat dat Frans plantkundige Philibert Commerson deze bloeier naar een vrouw heeft vernoemd. Een dame waar hij een groot zwak voor had, en als zijn muze zag. Meerdere namen zijn de revue gepasseerd, zoals Hortense de Beauharnais, moeder van Napoleon Bonaparte. Maar ook Hortense de Nassau, de dochter van Karel Hendrik Nicolaus Otto, Prins van Nassau.

Bloemrijk(er)

Het huis volledig in bloei zetten is makkelijk, omdat een stekje namelijk zo gemaakt is. Je hoeft alleen maar een goede stengel te vinden en deze vlak onder het oog (punt van het nieuwe blad) schuin af te snijden. Pak een potje met stekgrond en kweek de bloem – of bloemen – op door het oog nét onder de grond te zetten. Doe het in een plastic zakje, knoop er een touwtje strak omheen en voor je het weet heb je een bloemenzee in huis.

Kameleon in huis

Deze bloeier staat symbool voor dankbaarheid, gratie en schoonheid. Daarnaast heeft deze kamerplant ook een opmerkelijke eigenschap. De kleur van de bloemen is namelijk te manipuleren; voeg bijvoorbeeld wat koffiedik toe aan de aarde en ze worden blauw. Dit maakt de hortensia een vernieuwende plant en een échte kameleon in huis.

Check Mooiwatplantendoen.nl voor meer informatie over bloemen.

Volgend artikel
Dit zijn de mooiste citaten van schrijver Paulo Coelho
Dit zijn de mooiste citaten van schrijver Paulo Coelho