Verbind je met de aarde: 3 tips om je te verwonderen

Verbind je met de aarde: 3 tips om je te verwonderen Verbind je met de aarde: 3 tips om je te verwonderen Verbind je met de aarde: 3 tips om je te verwonderen

Ga jij naar buiten omdat het moet en gezond is of geniet je er met volle teugen van? Praat je wel eens met een kraai? Heb je een vaste plek in de natuur waar je graag komt? Het zijn vragen die Sharon Blackie je stelt in het boek Het betoverende leven.

Sharon Blackie is psycholoog en onderzoeker met een grote liefde voor het mystieke en de natuur. Drie tips van Blackie om je vrijelijk en ontspannen te verwonderen in de wereld om je heen.

1 Sta open voor elke ervaring

Het betoverende leven nodigt je uit om bewust te ervaren waar je onderdeel van bent: het leven op aarde in alle facetten. Gesneden koek, toch? We worden steeds bewuster. Toch houdt Blackie je een confronterende spiegel voor. Hoe meer we weten, hoe groter de afstand van de wereld waarin we leven wordt. Je mag wel fantaseren over communiceren met dieren, het leven van bomen of leven na de dood, maar het is wel een beetje gek, naïef en zweverig. Het is alsof we onszelf betovering misgunnen. Sta open voor wat je ervaart, zegt Blackie. En laat je niet altijd afleiden door wat je wéét. Opdrachten uit het boek om hierbij stil te staan:

  • Noem één of twee momenten waarop je je zeer verbonden hebt gevoeld met de aarde;
  • Zijn er objecten of plaatsen die – los van hun fysieke vorm – belangrijk voor je zijn? Waarom?

2 Verbind je met lichaam, aarde en natuur

Blackie haalt mevrouw A en mevrouw B aan in Het betoverende leven. Mevrouw A forceert zichzelf te genieten van een boswandeling, mevrouw B gaat ook als het regent naar haar favoriete plek in de natuur. Mevrouw B voelt zich één met de natuur en plaatst zichzelf er niet los van, mevrouw A doet dat wel. De houding van mevrouw A is niet verwonderlijk: de verstandelijke mens staat op een andere plek dan de natuur en de dieren, zo is ons aangeleerd. Probeer, zegt Blackie, los te komen van dat beeld. Juist door je te verbinden met aarde en natuur doe je dat ook met je eigen lichaam.

  • Maak een lijst van de manieren waarop je eigen leven onttoverd is, dingen waarvan je het gevoel hebt dat ze niet in orde zijn. Denk aan: relaties, gezondheid, je werk.

3 Voel jezelf aan de tand

Om je op weg te helpen heeft Blackie een uitgebreid aantal vragen opgenomen in het boek. Dus: neem een schriftje mee en ga ergens buiten zitten lezen. Laat Blackie je meenemen in het betoverende leven en herontdek het op speelse wijze.

  • Welk sprookje heeft grote indruk op je gemaakt?
  • Op welke manieren is jouw huis een weerspiegeling van wie jij bent?
  • Wat waren jouw eerste liefdes en obsessies?

Meer weten?

Beeld: fotografie door Violaine Chapallaz, styling door Marita Janssen


Meer Happinez?

Over auteur
Verhalen vertellen en het mystieke onderzoeken; daar houdt tekstschrijver Fabienne Peters zich mee bezig. Haar missie? Op zoveel mogelijk plekken verhalen verspreiden die het leven zowel verdiepen als verzachten. Onderwerpen die raken, die net een beetje verder gaan en/of met één been in de taboesfeer blijven hangen.
Volgend artikel
Identiteitsdenken: Susan Smit deelt haar inzichten
Identiteitsdenken: Susan Smit deelt haar inzichten