Waarom de spin eigenlijk een heel wonderlijk en spiritueel beestje is

Waarom de spin eigenlijk een heel wonderlijk en spiritueel beestje is Waarom de spin eigenlijk een heel wonderlijk en spiritueel beestje is Waarom de spin eigenlijk een heel wonderlijk en spiritueel beestje is

Dit weekend is de Nationale Spinnentelling. Meedoen is leuk, nuttig, en dé manier om je eens wat meer in spinnen te verdiepen (en dat verdienen ze, echt!)

Het is gemakkelijk om een haat-liefde-verhouding te hebben met spinnen. Ze maken prachtige webben, waar ze dan weer op gruwelijke wijze insecten in vangen. Ze zijn nuttig, want ze vangen muggen en andere insecten, maar tegelijkertijd zijn we bang voor ze.

Maar focus nu even op de liefde. Als je het beestje bij de naam kunt noemen, wordt het vanzelf minder eng. Echt! Hier zijn alvast zes redenen om spinnen te waarderen.

1. De schoonheid van het spinnenweb

Ga een keer ’s morgens vroeg de heide op, en zie de dauw op de spinnenwebben. Of een spinnenweb in een raam, waar ’s ochtends vroeg het zonlicht op valt. Prachtig! Spinnenzijde is trouwens bijzonder materiaal: sterker dan kevlar, waar kogelvrije vesten meestal van worden gemaakt, en tegelijkertijd elastisch, licht en biologisch afbreekbaar.

Coming soon: ‘Mindful met Happinez’

Sta stil, ervaar en voel innerlijke rust
  • Over de wijsheid van leven in het nu

  • 12 oefeningen voor ultieme ontspanning

  • En meer

2. Een spin doet geen vlieg kwaad

Nou ja, oké, een vlieg dus nou net wél. Maar voor mensen zijn de in Nederland voorkomende spinnen onschadelijk. Ze zijn vooral heel nuttig.

3. Je kunt ze observeren

En dat is echt leuker dan ze doodmeppen. Zie je een spinnenweb, blijf er dan een tijdje bij wachten tot er een vlieg inkomt. De spin komt razendsnel tevoorschijn en begint de vlieg met haar voorpoten rond te draaien, zodat de vlieg ingekapseld raakt in spinrag. Gruwelijk! En tegelijkertijd zo fascinerend. Ja, leeuwen in Afrika zijn ook mooi, maar dit is je achtertuin!

4. Over spinnen bestaan de prachtigste verhalen

Het bekendst zijn de verhalen over de spin Anansi, een aantal vind je hier. Maar ik vond ook dit verhaal over waarom we engelenhaar in de kerstboom doen. Of lees het kinderboek ‘Charlotte’s web’ van E. B. White (ook fijn om voor te lezen), met in de hoofdrol een geweldig lieve, slimme en dappere spin.

5. De spin is een beschermer

In Bilbao staat bij het Guggenheim museum het beeld van een reusachtige spin. Het is gemaakt door kunstenares Louise Bourgeois, ze noemde het ‘Maman’, want de spin is een eerbetoon aan haar moeder, die tapijtweefster was en ook verhalen kon spinnen. De spin is een beschermer, aldus Bourgeois. Slim, geduldig en nuttig. ‘Ik kom uit een familie van reparateurs,’ zei ze ooit. ‘De spin repareert. Als je het web van een spin vernielt, wordt ze niet boos. Ze weeft en repareert het.’

6. Ze zijn echt leuker dan je denkt

Neem nou de tuinrenspin. Die maakt geen web, maar rent achter prooien aan en heeft de neiging tot verdwalen (ach gossie). Of de kameleonspin, die haar kleur aan kan passen aan de bloem waar ze op zit. Of de trilspin (die van het web achter de keukenkast) die soms van schrikt zo hard begint te trillen dat ze gaat tollen, in de hoop belagers af te schrikken. Dat werkt meestal niet, maar toch dapper geprobeerd.

Wist je trouwens dat er in je tuin wel 24 soorten spinnen kunnen voorkomen? Waaronder de spin met de liefste naam: het groen kaardertje. Te vinden in struiken, maar je moet wel goed zoeken.

Spin van het jaar

De Nationale Spinnentelling wordt  op 8 en 9 september voor de zesde keer gehouden en er is dit jaar speciale aandacht voor de koffieboonspin. Een verlegen spinnetje, dat je gemakkelijk herkent omdat het achterlijfje inderdaad op een koffieboontje lijkt. Bijzonder: de mannetjes maken een tsjirpend geluid als ze een vrouwtje willen verleiden, ongeveer het geluid als je met je vingernagel over een kam gaat. Mede daarom is de koffieboonspin uitgeroepen tot Spin van het Jaar 2018.

Doe mee!

Meedoen aan de Huis- en Tuinspinnentelling is eenvoudig. Ga op zoek naar spinnen in je huis en je tuin, gebruik de spinnenzoekkaart om de namen op te zoeken, en geef je telling door via www.tuintelling.nl – daar vind je ook nog veel meer informatie. Tip: met kinderen is het nog leuker!

Het is trouwens niet alleen leuk, maar ook nuttig. Wetenschappers zijn onder meer benieuwd hoe de spinnen hebben gereageerd op de warme, droge zomer en door te tellen help je dat in kaart te brengen.

En wat doe je met de spinnen die je aantreft onder je bed en bij het keukenraam? Gewoon, vangen en buitenzetten. Maar je kunt ze natuurlijk ook laten zitten en een naam geven, dan heb je een èchte huisspin. ‘Kijk, dit is Sebastiaan. Hij vangt fruitvliegjes!’

Lees ook
Vijf tips voor nog meer tuinplezier en vier manieren om te onthaasten in je tuin (of op je balkon). Als je nu weer even iets wilt lezen over knúffelbare dieren, is dit stukje over egels voor jou!

Over auteur
Huisfilosoof Anne Wesseling duikt elke twee weken haar boekenkast in en kijkt hoe de denkbeelden van grote meesters nog in te passen zijn in deze tijd.
Volgend artikel
Minimalisme zonder al je spullen weg te gooien, zo doe je dat
Minimalisme zonder al je spullen weg te gooien, zo doe je dat