Droom je vaak over een specifiek dier? Dit is de achterliggende betekenis

Droom je vaak over een specifiek dier? Dit is de achterliggende betekenis Droom je vaak over een specifiek dier? Dit is de achterliggende betekenis Droom je vaak over een specifiek dier? Dit is de achterliggende betekenis

Voel jij je sterk verbonden met paarden? Of droom je regelmatig over een leeuw? Dan kan het zijn dat je in je dagelijks leven behoefte hebt aan de dierlijke oerkrachten waar zij voor staan. Dit zijn de kwaliteiten achter zes veelvoorkomende droomdieren.

Lang geleden was het contact met dieren een vanzelfsprekende bron van hulp en kracht. Veel natuurvolkeren kennen nu nog steeds het begrip ’totemdier’ – een soort spirit animal die voor jou persoonlijk een betekenis heeft. Veel dieren hebben ook een algemene achterliggende symboliek. In onze drukke levens zijn die betekenissen op de achtergrond geraakt, terwijl het juist veel kan zeggen over jouw behoeftes.

Dieren in onze dromen vertegenwoordigen vaak bepaalde oerkrachten en kwaliteiten die we in het bewuste leven nodig hebben. Bas Klinkhamer, droomexpert en levenscoach, beschrijft in zijn boek ‘Dromen en nachtmerries’ de algemene symboliek van droomdieren. Grappig: vaak verraden spreekwoorden en gezegdes in onze bewuste taal al de verbindingen die het onderbewuste legt.

Dit is de achterliggende betekenis van jouw droomdier

Apen

‘Apenstreken’, ‘brutale aap’ – ook in onze taal associëren we apen vaak met speels, ondeugend gedrag. Ook in de droomwereld staan apen voor de vrije, ongeremde kant van de dromer.

Honden

‘Zo trouw als een hond’ zeggen we weleens. Hondenliefhebbers weten precies wat er bedoelt wordt. De hond is trouw, bewaakt grenzen, biedt troost en is een roedeldier.


Paarden

Als het op paarden aankomt, zijn er een aantal mogelijkheden. Oorspronkelijk betekent het paard de beteugeling van de driftmatige krachten. Voor mensen die een bijzondere band met paarden hebben, is de betekenis echter veel dieper en veelzeggender. Het weerspiegelt bij hen vaak een deel van hun eigen intuïtieve en gevoelsmatige wijsheid.

Vogels

‘Zo vrij als een vogel’ zeggen we weleens. Dit dier symboliseert het hogere zelf en wordt verbonden met vrijheid in onze geest. Wanneer je heel specifiek over een soort vogel droomt, heeft het echter weer een andere betekenis. De uil staat voor wijsheid, de nachtegaal voor het lied en de duif symboliseert vrede en verzoening.

Leeuwen

Het imposante uiterlijk van leeuwen leverde hen de titel ‘koning der dieren’ op. Leeuwen verbeelden dan ook macht en trots. Ook kan een droomleeuw duiden op het katachtige, soepele en krachtige van een roofdier in jezelf.

Insecten

Brommende beestjes in onze droom staan symbool voor het onophoudelijke zoemen van ons denkvermogen. In het dagelijks leven zijn al weinig mensen dol op de diertjes, ook in de droomwereld kleeft er weinig positiviteit aan ze. Droominsecten staan voor zorgen maken, piekeren en zelfs andere lastigvallen.

Rupsen/vlinders

Wie over rupsen of vlinders droomt, zit waarschijnlijk in een overgangsfase (of is hier onbewust klaar voor). Ze staan namelijk voor transformatie – het van de ene situatie overgaan in een andere, verder ontwikkelde situatie. Vlinders zijn daarnaast ook het symbool van de ziel en de connectie met de spirituele wereld.

Beeld: fotografie en styling door Pia Jane Bijkerk

Over auteur
Freelance journalist Joanne Wienen blijft (met vallen en opstaan) altijd zoeken naar het geheim van een gelukkig, gezond en gebalanceerd leven. Ze schrijft artikelen over alles wat ze tijdens die levensreis meemaakt en leert.

Meer lezen over krachtdieren?

Ontdek hier jouw totemdier, en wat dit voor jou betekent.

Volgend artikel
Deze 5 krachtdieren herinneren je aan je innerlijke wijsheid
Deze 5 krachtdieren herinneren je aan je innerlijke wijsheid