Energetische hygiëne: zo bescherm je jezelf tegen negativiteit

Door Susan Smit
Energetische hygiëne: zo bescherm je jezelf tegen negativiteit Energetische hygiëne: zo bescherm je jezelf tegen negativiteit Energetische hygiëne: zo bescherm je jezelf tegen negativiteit

‘Ik stuur liefde terug,’ zegt een goede vriendin van me, ‘maar wel vanuit mijn tenen.’ In haar blik zit evenveel vastberadenheid als ontstemming. Ze heeft het over een collega die lage streken levert die nèt niet erg genoeg zijn om haar ermee te confronteren.

Elke keer als haar plaaggeest jaloers of gepikeerd naar haar kijkt of een opmerking onder de gordel maakt, stuurt ze in gedachten liefde terug, want zo heeft ze dat geleerd. Je kunt haat niet met haat bestrijden, liefde is wat alles doet wegsmelten. Het is het meest spiritueel correcte ding om te doen. Maar als ik naar haar verongelijkte gezicht kijk, denk ik niet dat ze dat nog lang op kan brengen. En om eerlijk te zijn betwijfel ik of het nog wel zuivere liefde is die ze terugstuurt en of daar niet al een tijdje andere emoties bij zitten.

Liefde sturen

Liefde sturen, ongeacht naar wie en waarom, is prachtig. Als je net gemediteerd hebt en goed in je vel zit, kun je die zelfs je ergste vijanden in de schoot werpen, met roze glitter en galopperende regenboogeenhoorns erbij. Je ziet dan het grote plaatje, begrijpt dat ook die persoon lijdt en worstelt en kunt empathie opbrengen. Maar een treiteraar op dagelijkse basis, tussen de bedrijven door, vanuit je hart liefde sturen is misschien wat hoog gegrepen. Laat me dat even toelichten.

Energiekoord

Laten we aannemen dat we allemaal te maken hebben met energie die ons via anderen bereikt, door hoe ze over ons denken, over ons praten, wat ze ons toewensen en toedichten. Dat gaat meestal onbewust en doorgaans waait het ook zo weer van je weg. Alleen als je echt verbonden bent met een persoon kan het blijven ‘plakken’ en kun je er profijt van hebben (als het liefdevol is) of last van krijgen (als het liefdeloos is) in de vorm van vermoeidheid en onbestemde gevoelens. Zeker als je zelf in gedachten met die ander, en alles wat er tussen jullie voorvalt, bezig bent, kan een energiekoord tussen jullie zo sterk worden dat er veel energie heen en weer stroomt.

Zuivere liefde terugsturen bij aanhoudende energetische aanvallen is maar enkelen gegeven. Anders gezegd: als liefde sturen ‘vanuit je tenen’ moet gaan, dan is het wellicht niet zo’n goed idee.

Energetische hygiëne

Ik stel mijn vriendin voor dat ze de ontvangen energie van haar collega weg laat vloeien. Zie het als hygiëne. Net als in je huis kun je in je eigen energetische huishouding schoonmaken wat vies is geworden. Zo doe ik het (elke ochtend onder de douche omdat er dan geen kinderen om me heen drentelen):

  • (driemaal op een uitademing) ‘Alle energie die via anderen bij me is gekomen, laat ik de aarde in vloeien die het zal transformeren.’
  • (driemaal op een inademing) ‘Mijn eigen kracht, mijn eigen energie die via anderen bij me weg is gegaan, ik vraag je: kom bij me terug.’

Zo simpel is het. Energie volgt gedachten, luidt een alchemistische wet. En wat niet bij je hoort, gaat gemakkelijk van je weg en wat wel bij je hoort, komt gemakkelijk bij je terug. Jij bent weer jij, opgeschoond en klaar om welke plaaggeest dan ook van repliek te dienen.

Meer Happinez?

Over auteur
Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.
Volgend artikel
Interesse in mysteries? Graancirkels, geesten en telepathie
Interesse in mysteries? Graancirkels, geesten en telepathie