Dit is de spirituele betekenis van Halloween

Dit is de spirituele betekenis van Halloween Dit is de spirituele betekenis van Halloween Dit is de spirituele betekenis van Halloween

Op dinsdag 31 oktober 2023 is het weer Halloween, maar buiten pompoenen, verkleedfeestjes en spannende films is het niet voor iedereen even bekend waar deze feestdag vandaan komt. We duiken in de geschiedenis én in de spirituele betekenis van Halloween.

De spirituele betekenis van Halloween

Halloween zoals dat nu wordt gevierd, lijkt in de verste verte niet op de oorsprong van het feest. Halloween stamt namelijk af van het Keltische Samhain. Dit feest is te vergelijken met oud en nieuw hoe wij dit kennen. Op 1 november begint namelijk volgens de Keltische kalender een nieuw jaar. En zo gek is dat niet. Waar wij januari zien als het moment om allerlei doelen voor onszelf te stellen, zien de Kelten de start van een nieuw jaar als het moment om uit te rusten. Ze hadden immers in oktober de laatste hand gelegd aan het binnenhalen van de oogst zodat er vanaf november, in het gloednieuwe jaar, uitgerust kon worden.

Maar om op een veilige manier het nieuwe jaar in te gaan, moesten de Kelten eerst de boze geesten op afstand houden. Ze geloofden namelijk dat de grens tussen hun wereld en de geestenwereld tijdens Samhain vervaagde. Dat maakte het makkelijker om contact te maken met hun voorouders, die
tijdens Samhain geëerd werden. Dat deden de Kelten door kampvuren te maken waarin gewassen en dieren geofferd werden.

Lees ook: dit staat je te wachten tijdens het Schorpioen-seizoen

Kwade geesten

Maar die opening naar de geestenwereld was niet enkel toegankelijk voor de voorouders van de Kelten. Zo werd geloofd dat deze poort ook door kwade geesten gebruikt kon worden. In de hoop slechte entiteiten op afstand te houden, verkleedden de Kelten zich. Dat is waarschijnlijk de reden dat men zich nu nog steeds verkleedt tijdens Halloween.

De naam ‘Halloween’ heeft de feestdag overigens aan een andere traditie overgehouden: Allerheiligen. Deze christelijke feestdag vindt al sinds de vierde eeuw plaats op 1 november. Op deze dag worden alle overleden heiligen geëerd. De avond vóór Allerheiligen werd in het Engels All Hallow’s Eve genoemd, wat ‘de avond voor Allerheiligen’ betekent. Er wordt gedacht dat daar het woord ‘Halloween’ vandaan komt.

Lees ook: zo bescherm je je huis tegen negatieve energie

Stilstaan bij Samhain

Hoewel het vieren van Halloween tegenwoordig voor veel mensen niet langer draait om het eren van overledenen, leent de energie rondom deze feestdag zich er heel goed voor. Je kunt dit doen op talloze manieren. Het belangrijkste is dat dit voor jou goed voelt. Een aantal dingen die je bijvoorbeeld kunt doen om jouw overleden dierbaren te eren is zijn:

  • een bezoekje te brengen aan een plaats die je herinnert aan jouw overleden dierbare(n)
  • het bekijken van oude foto’s
  • erover praten met de mensen om je heen
  • het maken van een altaar

Omdat Samhain ook de energie van een nieuw jaar, een nieuw begin met zich meedraagt, kun je ook daarop inspelen. Samhain is een mooie gelegenheid om stil te staan bij het goede dat het jaar je bracht, maar ook om los te laten wat je niet langer dient. Ook kun je dromen over wat je vanaf november graag zou willen voor jezelf. Duik in je dromen en verlangens en stel je open voor de vernieuwende energie die dit je geeft. Zoek je inspiratie voor een mooi ritueel om deze energie te omarmen? Hier vind je een aantal rituelen die perfect aansluiten bij een nieuw jaar, maar die ook heel geschikt zijn om uit te voeren op 31 oktober.

Over auteur
Bente de Bruin is journalist, auteur, astrologie-expert en Schorpioen. Vanuit een overtuiging dat niet iedereen met hetzelfde sterrenbeeld ook dezelfde persoonlijkheid zou hebben, is ze gaan onderzoeken hoe astrologie nu écht werkt. Een grote passie was geboren. Ondertussen heeft ze er haar missie van gemaakt om astrologie toegankelijk te maken voor een grote doelgroep en deze leer over te brengen zoals deze echt is: interessant, leerzaam en vooral heel erg leuk.

Meer lezen over spiritualiteit?

Dit is wat een medium doet en wat deze voor je kan betekenen.

Volgend artikel
Hoe Susan Smit als heks rituelen uitvoert (en dat kun jij ook)
Hoe Susan Smit als heks rituelen uitvoert (en dat kun jij ook)