Terug naar overzicht

Harmonie brengen in je relatie: deze Japanse filosofie helpt je daarbij

Categorie
Harmonie brengen in je relatie: deze Japanse filosofie helpt je daarbij

Onrust, onenigheid of zelfs ruzie in je relatie? Dan moet je de tijd nemen voor een uitgebreid gesprek. Toch? Mis. Althans, volgens de Japanse filosofie chōwa is spreken in relaties vaak zilver, maar zwijgen goud.

Luisteren en kijken. Het zijn twee stappen die we in het Westen vaak overslaan, zegt de Japanse Akemi Tanaka, schrijfster van het boek ‘Chōwa, Japanse wijsheid voor een leven in balans’. In het Westen praten we graag en veel, luisteren we maar half, denken we snel dat we het wel weten. Bescheidenheid wordt over het algemeen niet gezien als een eigenschap waaraan je veel hebt.

Tanaka: ‘In Japan zijn mensen stil. Wie er weleens is geweest, heeft zich misschien verbaasd over de rust die er heerst op de overvolle treinstations. Of met hoeveel aandacht een simpel visitekaartje wordt aangenomen. En elkaar laten uitpraten is daar de norm. Een Japanse vriendin kwam mij eens in Londen bezoeken. Het eerste wat ze zei was: lieve help, mensen schreeuwen zo in dit land. In het Westen praten en praten we maar. Maar wat gebeurt er als je niet praat? Dan heb je de rust om te luisteren en te kijken wat er nodig is. Dát is chōwa.’

Chōwa en relaties

Als een collega in een slechte bui is, als je partner op de bank zit met een chagrijnig gezicht; het kan je eigen humeur behoorlijk beinvloeden. Chōwa gaat ervan uit dat we allemaal onderdeel zijn van hetzelfde emotionele ecosysteem: niemand staat op zichzelf. Het Japanse woord voor ‘zelf’ is ji-bun, wat ‘zelf-deel’ betekent. Dat zelf-deel is dus maar één onderdeel; samen met anderen maak je het geheel. Onze persoonlijke balans begint bij oog hebben voor het emotionele leven van anderen.

Tanaka: ‘Om met iemand in harmonie te kunnen zijn is het essentieel om goed te luisteren en veel te weten over diegene. Als mijn dochter thuiskomt en me groet, luister ik goed naar hoe ze het zegt. Ik luister en kijk. Naar haar gezicht, naar haar lichaamshouding. Zelfs de kleinste reactie kan mij al wat vertellen. Ik neem bewust de tijd om echt te kijken.’

Vijf chōwa-lessen voor relaties

1 Raak niet verstrikt in de rol die je ‘zou moeten spelen’. Vergeet de rol eens die je jezelf hebt toebedeeld.

2 Concentreer je in plaats daarvan op wat je echt kunt doen om balans te zoeken.

3 Probeer je ‘rol’ en je ‘verantwoordelijkheid’ in huis eens met humor te verzachten – je mag het masker best eens afzetten.

4 Geef jezelf af en toe de ruimte en doe een stapje terug als het je te veel wordt.

Tekst: Jocelyn de Kwant (bewerkt)

Meer lezen over chōwa?

Het hele verhaal over Chōwa vind je in Happinez 4 – Zin in samen. Hier bestel je ‘m online.

Meer Happinez?

Door anderen gelezen