Met deze boeken lijm je een gebroken hart

Fotografie Tekst: Dorien Vrieling
Met deze boeken lijm je een gebroken hart Met deze boeken lijm je een gebroken hart Met deze boeken lijm je een gebroken hart

Als je hart in duizend stukken op de grond ligt, kun je alles gebruiken wat het leed een klein beetje verzacht. Een goed boek, bijvoorbeeld. Deze romans (en één bundel met adviezen waar je wat aan hebt) helpen je om weer overeind te komen.

Het beste moet nog komen

Wat als je wél samen was gebleven? Als je liefdesverdriet hebt is dat een vraag die misschien wel tien, twintig, honderd keer per dag door je hoofd speelt. In ‘Stoner’ zie je dat het antwoord op die vraag niet altijd romantisch en idyllisch is. Hij voelt maar weinig voor de vrouw met wie hij trouwt, en eigenlijk raakt weinig in het leven hem – totdat hij een collega leert kennen, en hij niet weet wat hem overkomt. Met andere woorden: wie weet moet het beste nog komen.

John Williams, Stoner

Zo zou je zelf ook wel naar de liefde willen kijken

Hij is nogal een hork, hoofdpersoon Yunior uit Junot Diaz’s boek ‘Zo raak je haar kwijt’. Zeker tegenover de vrouwen in zijn leven – hij schakelt zijn Grote Liefdes als een ketting aaneen. Toch is het moeilijk echt een hekel aan hem te krijgen, al was het maar omdat zijn luchtige blik ook wel een beetje jaloersmakend is (en omdat hij uiteindelijk zelf ook wel inziet dat hij niet zo handig bezig is).

Junot Diaz, Zo raak je haar kwijt

Wat gebeurt er nu eigenlijk in je hoofd?

Wat gebeurt er in je hoofd wanneer je rouwt om een verloren liefde? De schrijver CS Lewis (misschien ken je zijn kinderboeken De kronieken van Narnia – of de films ervan) verloor zijn grote liefde ‘H.’ toen ze nog maar drie jaar getrouwd waren. Hij schrijft heel eerlijk over zijn verdriet, maar ook over hoe boos hij is op God (Lewis is een gelovig man), die haar van hem weg heeft genomen. Uiteindelijk kiest hij ervoor om dankbaar te zijn voor de liefde die er tussen hen geweest is.

CS Lewis, Verdriet, dood en geloof

Om break-ups valt te huilen én te lachen

Weinig schrijvers kunnen je zo hard laten lachen én aan het huilen maken als Nick Hornby. Als je een van zijn boeken hebt gehad, wil je ze allemaal lezen. De klassieker is High Fidelity, over muziekgek Rob die zijn leven behapbaar probeert te maken door middel van lijstjes. Hij heeft er ook een van zijn ‘vijf meest memorabele break-ups’. Het is geestig, herkenbaar en ontroerend. ‘I’m very good at the past. It’s the present I can’t understand.’

Nick Hornby, High Fidelity

Dit boek over rouw om een geliefde kruipt onder je huid

Liefdesverdriet is een vorm van rouw: rouw om iemand die nog wel leeft, maar niet meer in je leven is, om een gedroomde toekomst. Misschien wel het mooiste boek over liefde en rouw is ‘Het jaar van magisch denken’ van Joan Didion. Ze doet verslag van het jaar nadat haar grote liefde John overleed, met wie ze veertig jaar haar leven had gedeeld. Het schrijven van het boek was voor haar een manier om hem bij zich te houden – ook al weet ze dat dat niet voor altijd kan.

Joan Didion, ‘Het jaar van magisch denken’

Gelukkig, andere mensen zijn óók de weg kwijt

Altijd fijn om te lezen hoe andere mensen worstelen met de liefde en de rest van het leven. Daarom is ‘Tiny little things’ van Cheryl Strayed zo’n heerlijk boek: het staat vol met herkenbare vragen over hoe-nu-in-hemelsnaam-verder (na overspel, na een break-up, na verlies). De antwoorden van Cheryl zijn minstens zo de moeite waard, want ze zijn oprecht en persoonlijk, vaak geestig en ontroerend tegelijk.

Cheryl Strayed, Tiny little things

Misschien wel het meest ontroerende boek van de laatste jaren

Er is geen sentimentele zin te vinden in ‘The Sense of an Ending’, en toch is het een van de meest ontroerende boeken van de laatste jaren. Als een van zijn studievrienden weer opduikt, kan de gepensioneerde Tony Webster er niet omheen: hij blikt terug op zijn leven. Wie was hij eigenlijk in zijn liefdes en vriendschappen, en wie is hij nu nog? Mocht je toch even geen zin hebben in lezen, kijk dan vooral de prachtige verfilming met Jim Broadbent in de hoofdrol. Net zo geestig, subtiel en troostrijk.

Julian Barnes, The sense of an ending

De klassieker: allesverwoestende liefde in de Victoriaanse tijd

‘Heeeeaaaathcliiiiiiiff…’  Je kent vast Kate Bush’s grote hit Wuthering Heights, gebaseerd op het boek van Emily Brontë. Dat boek is het verhaal van de allesverzengende liefde tussen Catherine en, jawel, Heathcliff, die dramatisch afloopt. Het boek, dat zich afspeelt in de Victoriaanse tijd en toen enorm controversieel was, is nog altijd een van dé klassiekers van de Engelse literatuur.

Meer Happinez?

Volgend artikel
Ben je elkaar verloren? Zo vind je de oude liefde weer terug
Ben je elkaar verloren? Zo vind je de oude liefde weer terug