Dit is je gezondheidshoroscoop voor 2021

Dit is je gezondheidshoroscoop voor 2021 Dit is je gezondheidshoroscoop voor 2021 Dit is je gezondheidshoroscoop voor 2021

Wat staat er in de sterren geschreven voor jouw lijf dit jaar?

Ram

De gewonde heler Chiron in Ram kan je letterlijk in contact brengen met fysieke pijnpunten. Met name in of rond je hoofd kun je je bewust worden van klachten die je misschien al tijden hebt, maar waaraan je weinig aandacht hebt geschonken. Dat kan letterlijk hoofdpijn of migraine zijn, maar het kan ook psychisch doorwerken. Ook kan het zijn dat je toe bent aan een bril. In 2021 is het moment aangebroken om je klacht serieus te nemen en een oplossing te vinden. Chiron helpt je bij het bewust worden en vervolgens ook bij de zoektocht naar een medicijn, een natuurgenezer of een goede behandeling.

In het algemeen zul je merken dat je dit jaar meer rust hebt. De onrustige planeet Uranus is sinds 2019 weg uit Ram, waardoor je beter kunt ontspannen en makkelijker bij jezelf kunt blijven. Tijdens de jaren dat Uranus in Ram stond, kon je bij vlagen veranderen in de turboversie van jezelf. Dat is nu compleet anders.

Besteed aandacht aan je voeding. Soms word je zo in beslag genomen door ‘het leven’ dat je snel wat uit een zakje of pakje eet. Leg meer de nadruk op vers en plantaardig, daarmee voorzie jij je lichaam van wat het nodig heeft.

Astrologie en je geboortehoroscoop

  • Online training met 8 lessen van Happinez astroloog Johanna Blok

  • Ontdek wat jouw persoonlijke planeten, huizen en aspecten over je onthullen

  • Cadeau: Happinez notebook

Stier

Met de onrustige en rebelse planeet Uranus in jouw teken, Stier, is het lastig voor je om fysiek tot rust te komen. Je kunt dit jaar daardoor last hebben van klachten die ontstaan door stress. Slapeloze nachten of hartkloppingen bijvoorbeeld, maar ook klachten die reageren op stress, zoals eczeem, astma of darmklachten kunnen tijdelijk wat erger zijn. Daarom is het belangrijk om stress te voorkomen. Dat doe je natuurlijk door te ontspannen. Allereerst is het belangrijk om af en toe al je apparaten uit te zetten en de stilte toe te laten. De natuur in zonder telefoon en dan drie uur later moe maar voldaan en ontspannen terugkomen. Toch zal dat misschien niet genoeg zijn. Daarom is mediteren of yoga nu fijner dan ooit. Het vermindert niet alleen de spanningen, het vergroot ook je weerbaarheid tegen stress en je vermogen om met stress om te gaan, zodat je minder snel in de hoogste boom zit, ook al stormt het nog zo hard om je heen. Mijd producten die de stress in je lijf vergroten zoals alcohol en cafeïne. Lekker eten kan je eerste vluchtheuvel zijn, maar kies dan wel voor gezonde producten. Bananen en studentenhaver bijvoorbeeld. En zo af en toe een stukje kaas, ook daar zit een rustgevende stof in.

Tweelingen

Wat gezondheid betreft gaan de meeste Tweelingen een stabiel jaar tegemoet. Je zit lekker in je vel en het kost je totaal geen moeite om goed voor jezelf te zorgen. Jupiter in Waterman versterkt misschien een beetje de levensgenieter in jou, waardoor het meer moeite kost om op gewicht te blijven, maar ernstige vormen zal dit niet aannemen. Je geniet dit jaar namelijk ook erg van lichamelijke beweging. Vooral yoga kan bij jou een snaar raken, die nog niet eerder werd geraakt. Alsof je opeens kunt voelen waar het écht over gaat, in plaats van de ‘moeilijke’ posities.

Voor Tweelingen is het essentieel om goed voor de longen te zorgen. Als je niet rookt, vraag je je misschien af: hoe dan? Elke vorm van conditietraining en cardio doet een beroep op je longen, waardoor de capaciteit om zuurstof tot je te nemen groeit. Dat is één manier. Verder is er ook de vorm van meditatie die pranayama heet. Dat is bij uitstek een meditatie voor Tweelingen. Het helpt je om focus en rust te vinden, terwijl je longen op een subtiele maar effectieve manier worden getraind. Ga maar eens hardlopen na een pranayama-sessie en je voelt het verschil.

Kreeft

Pluto staat nog een jaar in Steenbok en dan laat hij je eindelijk met rust, na een periode waarin je flink wat stormachtige jaren hebt beleefd. Dat betekent wel dat hij je in 2021 nog een jaartje kan proberen te plagen met psychosomatische klachten, lichamelijke verschijnselen die verergeren door stress. Hartkloppingen of een onregelmatige bloeddruk bijvoorbeeld. Gelukkig heb je inmiddels ervaring met het spel van Pluto en weet je dat hij vooral een blik in de spiegel van je vraagt. Dat betekent dat je waarschijnlijk al de nodige veranderingen hebt aangebracht in je levensstijl, waardoor spanningen steeds minder vat op je krijgen. Je leert steeds beter loslaten en je lichaam heeft daar baat bij. Het heeft bijvoorbeeld steeds minder de neiging om vocht en vet vast te houden. Je zou in 2021 erg gebaat zijn bij een sapkuur of iets dergelijks. Dat kan je net dat duwtje in de rug geven om een gezonder leven op te pakken en weer in vorm te komen.

Pluto is ook sterk verbonden met seksualiteit. Dus ook als er problemen spelen met hormonen, de overgang, dan kunnen de meeste Kreeften daar gedurende 2021 een oplossing voor vinden. Kortom, de kans is groot dat je einde 2021 beter in je vel zit dan aan het begin.

Leeuw

Chiron, de planeet die ook wel de gewonde healer wordt genoemd, staat in de zone van het reizen. Dat wil zeggen dat het voor jou fysiek heilzaam kan zijn om op reis te gaan. Maar ook dat je een soort healing journey kunt gaan maken. Dat kun je bewust opzoeken door bijvoorbeeld een yogaweek op Ibiza te boeken of een ayahuascatrip in de Andes. Maar het kan ook onbewust gaan: bijvoorbeeld dat je toevallig een reis maakt naar de zee of de bergen en daar ontdekt dat je minder last hebt van je longen, dat huiduitslag ineens verdwijnt, of dat je in een warm land minder last hebt van je gewrichten. Of dat je in India opeens minder last hebt van je buik en zo ontdekt dat je het beter doet op rijst dan op tarwe.

Sowieso doe je er in 2021 goed aan om veel in beweging te zijn. Een dagelijkse zwerftocht door de stad of de natuur kan voelen als een minivakantie waarvan je uitgerust en ontspannen terugkomt. Dus ook op die manier werkt ‘reizen’ heilzaam voor jou. En natuurlijk kun je ook reizen in de geest: geleide meditaties zijn een goed middel om te werken aan je gezondheidsdoelen.

Maagd

Jupiter en Saturnus in Waterman oefenen een tegengesteld krachtenveld uit op je lichaam. Saturnus wil controle en discipline, Jupiter is een bourgondiër. Een beter recept voor het jojo-effect bestaat bijna niet. Dus dan begin je een streng dieet of je stopt met roken en vier weken later prop je ineens alles weer in je mond. De boodschap is dat je moet proberen om structuur aan te brengen, maar dat die structuur niet te knellend mag zijn. Creëer goede gewoontes, maar sla niet door in extremen. Wil je sporten, stoppen met drinken of roken, meer water drinken? Maak een realistisch plan. Met Jupiter zal je regelmatig de fout ingaan, maar wees dan niet boos op jezelf. De kans is ook groot dat je er wat kilo’s bij krijgt, maar probeer te genieten van je rondingen, in plaats van er stress van te krijgen. Ze zijn maar tijdelijk. Volgend jaar zal het waarschijnlijk veel makkelijker voor je zijn om ze weer kwijt te raken. Een extra aandachtspuntje kunnen je gewrichten zijn. Mocht je pijn hebben aan je knieën, rug of schouders, dan is het goed om te onderzoeken waar dat vandaan komt. Een bezoek aan een voetentherapeut of podoloog kan een openbaring zijn.


Weegschaal

Met Neptunus in Vissen ben je in 2021 extra ontvankelijk voor de spirituele component van ziektes en klachten. Dat kan zich op verschillende manieren uiten. Verslaving is bijvoorbeeld een spirituele ziekte, iedereen kan zonder alcohol, sigaretten of snoep, maar pas als mensen op spiritueel niveau hun gevoelens van leegte oplossen, lukt het ze om de dingen die schadelijk voor ze zijn te laten staan. Mocht dit bij jou spelen, dan is het goed om hiermee aan de slag te gaan.

Het immuunsysteem hoort ook bij Neptunus. Daarom zou je wat ontvankelijker kunnen zijn voor parasieten of schimmels die zich nestelen op de grens van het lichaam. Of je ontwikkelt ineens een allergie, ook zo’n ongrijpbaar Neptunus-fenomeen.

De keerzijde van de medaille is dat Neptunus hoort bij longevity – zo lang mogelijk gezond leven. Daarom is dit een mooie periode om je te verdiepen in manieren om langer gezond te leven. Terwijl je daarmee aan de slag gaat, kun je ontdekken dat die manier van leven met onder andere minder eten, meer bewegen, bepaalde supplementen, meteen allerlei vage klachten oplost. Belangrijk bij Neptunus is dat je goed naar je intuïtie blijft luisteren. Ook in het contact met artsen bijvoorbeeld. Jij weet intuïtief beter wat je nodig hebt. Bespreek dat.

Schorpioen

Jouw persoonlijk begeleider Pluto staat al een aantal jaren in het bevriende teken Steenbok. Dat heeft zowel geestelijk als lichamelijk de nodige impact op je gehad, en ook dit jaar nog. Je wordt er een beetje een Steenbok-achtige Schorpioen van als het ware. Op lichamelijk vlak kun je merken dat je meer last hebt van stijfheid en dat je huid en gewrichten (vooral je knieën) kwetsbaarder zijn dan je van jezelf gewend bent. Vooral die stijfheid reageert bijzonder goed op stretchen en yoga. Daarmee versoepel je het bindweefsel, dat onder invloed van Steenbok de neiging heeft wat stijf te worden. En dat werkt vervolgens weer door op je geestelijke houding, want lichaam en geest zijn één. Het voordeel van die Steenbok-energie is dat je meer discipline kunt opbrengen als het gaat om het volgen van een dieet, of het breken met slechte gewoontes. Dus drink of rook je (nog steeds te veel), dan is 2021 een mooi moment om liever voor jezelf te zijn en jezelf een clean lichaam te gunnen. Ondertussen kun je in sport en beweging ongelofelijke duurprestaties leveren, van langeafstandswandelingen tot marathons. Zelden werd je uithoudingsvermogen zo bijgestaan door de planeten.

Boogschutter

De nerveuze planeet Uranus in Stier kan dit jaar impact hebben op je gezondheid. Omdat Uranus werkt via het zenuwstelsel, is de psychosomatische component belangrijk als je klachten ervaart. Houd daar rekening mee, vooral als je vage klachten hebt en een arts ‘geen lichamelijke oorzaak kan vinden’. Dan is het extra belangrijk om te zorgen voor ontspanning. Laat jezelf regelmatig verwennen met massages, reiki of tai chi. Dat helpt je om een betere verbinding te maken met je lijf.

Probeer goed te voelen waar je fysieke grenzen liggen: ga niet tot het uiterste met een dieet of een sportschoolregime. Daarmee verhoog je de druk op je lichaam alleen maar, waardoor je het tegenovergestelde bereikt van wat je zou willen.

Wat helpt om een zekere onrust kwijt te raken is vaker de natuur in gaan. Als het mogelijk is, samen met een hond (dat kan ook een ‘leenhond’ zijn) of nog meer des Boogschutters, met je paard. Deze dieren helpen je om volledig het moment te ervaren en even al het andere te vergeten.

Een typisch kwetsbare plek van Boogschutter is de lever: die kan een vetlaag vormen als reactie op te veel voedsel of alcohol. Regelmatig vasten (intermittent of anderszins) geeft je lever de ruimte om dat vet af te breken.

Steenbok

Met de transformerende planeet Pluto al een aantal jaren in Steenbok kun jij een enorme fysieke verandering hebben doorgemaakt. De manier waarop is voor iedereen anders. Bij de een is het misschien een maagverkleining, de ander heeft wellicht een zware val overleefd of je bent een tijd ziek geweest. Waar het om gaat is dat de genezing veel van je heeft gevergd, waardoor je diep in jezelf moest afdalen. Maar als het goed is, ben je inmiddels gevorderd in dit proces en heb je een geschenk van Pluto mogen ontvangen. Een grotere dankbaarheid voor je lichaam, een dieper bewustzijn van waar je grenzen liggen of een grote liefde voor jezelf. Dit zijn maar een paar voorbeelden van wat Pluto ons kan geven als we niet weglopen voor de pijn en de ervaring, maar die volledig omarmen. Je zou nu kunnen zijn aangekomen op het punt waar het alledaagse leven het weer overneemt. Dan kan het zijn dat je de gift voor lief neemt, er niet meer zo bij stil staat. Probeer toch om de dankbaarheid voor ‘je nieuwe zelf’ te cultiveren. Dat kan met een mooi ritueel, bijvoorbeeld het opsteken van een kaarsje bij nieuwe maan of iets anders dat je zelf bedenkt.

Waterman

Met je persoonlijke vertegenwoordiger Uranus in het teken Stier beleef je 2021 via je zintuigen: die staan op scherp en zijn het doorgeefluik naar de wereld om je heen. Horen, zien, ruiken en voelen krijgen een grote nadruk. Dus als je oren of je neus niet zo goed functioneren als normaal, kun je daar enorm gestrest door raken. Dat is geen aanstellerij: het is gewoon extra belangrijk voor je dat ze het goed doen. Je vindt het ook extra belangrijk dat de lichtval in je kamer goed is. Of dat muziek het juiste volume heeft en een prettig ritme. Of dat iemand een mooie stem heeft. Ook eten koken krijgt een nieuwe dimensie. Eten moet niet langer alleen maar voedzaam en gezond zijn: je kunt je culinaire smaakpapillen verfijnen. Dat brengt echter een klein maar significant risico met zich mee: aankomen! Vooral als je nerveus bent, zie je dat terug op de weegschaal. Wil je op gewicht blijven, dan is het in 2021 extra belangrijk om stress te lijf te gaan en je zintuigen te voeden met alles behalve te veel vet en suiker. Mooie muziek, de geur van bloemen in de tuin, de wind die je huid streelt tijdens een wandeling: dat zijn de dingen die jou gezond houden in 2021.

Vissen

Vanaf halverwege mei tot eind juli staat Jupiter in het teken Vissen. Behalve dat dit een enorm gelukkige periode is – en een voorproefje voor 2022, als Jupiter nog langer in Vissen staat – zijn dit maanden waarin je op fysiek niveau geholpen wordt om ‘beter’ te worden. Niet dat je niet goed bent, maar iedereen heeft wel een of ander kwaaltje waarmee hij of zij al jaren rondloopt. De zomer is dus het moment om het aan te pakken.

Die zomermaanden zijn tevens de periode dat je enorm van het leven geniet, in de vorm van hapjes en drankjes: je kunt daardoor wat aankomen. Waarschijnlijk zeggen anderen dat je er fantastisch uitziet, dus je voelt niet meteen de noodzaak om er wat aan te doen. Maar misschien tel je als gewaarschuwd mens voor twee en lukt het je om een beetje de controle te houden.

De rest van het jaar zorgt Neptunus in Vissen voor een uitzonderlijke veerkracht en een sterke verbinding tussen lichaam en emoties. Je voelt dat je kunt vertrouwen op je lijf en dat voelt ontzettend goed: als een geoliede machine. En is er toch iets? Dan ben jij zelf je beste heelmeester, want jij voelt en weet wat je lichaam nodig heeft.

Meer Happinez?

Over auteur
Johanna Blok is, naast haar werk als schrijver en journalist, astroloog. Johanna deelt de wijsheid en troost die ze zelf heeft ervaren binnen astrologie graag met anderen.
Volgend artikel
Ram: dit is jouw gezondheidshoroscoop voor 2021
Ram: dit is jouw gezondheidshoroscoop voor 2021