Terug naar overzicht

Horoscoop: oktober staat in het teken van liefde en relaties

Categorie
Tekst
Johanna Blok
Horoscoop: oktober staat in het teken van liefde en relaties

Oktober is de maand van liefde en relaties. Dat is omdat in oktober het teken Weegschaal (van liefde en relaties) centraal staat. Oktober is ook de wijnmaand (of biermaand), een maand om het leven te vieren. Vind je het misschien spannend dat Mars in oktober retrograde loopt, dat wil zeggen tegen de cirkel in, vanaf de aarde gezien, lees dan wat dit betekent voor jouw sterrenbeeld.

Ram

Met jouw eigen planeet Mars retrograde in je eigen teken Ram, zou je misschien denken dat dingen niet gaan zoals jij verwacht, dat je niet zo lekker in je vel zit, minder energie hebt of dat er gewoon dingen misgaan. Guess what, vergeet alles wat jij je hele leven hebt gehoord over retrograde planeten. Die achterwaartse beweging die wij vanaf de aarde zien vindt niet echt plaats. Het is een kwestie van perspectief. Mars dendert gewoon lekker door in het teken Ram, waar hij zich op zijn allerbest voelt. En dus merk jij in oktober dat je energiek bent en er hard tegenaan wilt. Dat kan in relaties wel voor wat strubbelingen zorgen, want jouw ruimte voor compromissen is minimaal. Je wilt dat alles op jouw manier gaat. De ander kan zich daardoor in het nauw gedreven voelen. Geef je partner een beetje ruimte, blijf luisteren naar de ander, kom je geliefde een stukje tegemoet. Dat is nu nog belangrijker dan normaal. Saturnus is namelijk van plan om wat plaagstootjes uit te delen; wat lessen in geduld, planning en samenwerken. Als je niet voldoende luistert naar de ander, sta je er straks in je eentje voor en dat wil je niet.

Stier

Jouw liefdevolle gids Venus verblijft in oktober in het bevriende aardeteken Maagd. Daar voelt Venus zich prima en jij bent dus ook in je element. Maar Venus in Maagd is wel wat kritisch en kan zich verliezen in de details. Dus als jij van deze mooie energie mét je partner wilt genieten, is het belangrijk om in te houden op je neiging om in te zoomen op details. Een opmerking over zijn of haar schoenen of haar kan wat beloofde een fijn samenzijn te worden, wreed verstoren. Wees je bewust van deze neiging bij jezelf en probeer in een meditatie uit te zoomen naar een level waarop je meer overzicht hebt, een level waarop de details minder belangrijk voor je zijn. Dat kan je enorm helpen.

De mooie kant van Venus in Maagd is dat je graag iets voor de ander wilt betekenen. Leg daar de nadruk op. Zorg wel dat jouw hulp welkom is, dat de ander openstaat om die hulp te ontvangen, anders kan het lijken op ‘bemoeien’. Dat doe je simpelweg door te vragen wat jouw geliefde van jou nodig heeft. Misschien is dat iets anders dan jij had bedacht, maar het is vast iets waar jullie relatie mooier van wordt.


Tweelingen

Als Tweelingen merk jij extra veel van de bewegingen van de snelle planeet Mercurius, omdat dit jouw persoonlijke begeleider is. Dus misschien raakt het jou meer als je leest dat Mercurius retrograde staat. Het is tijd dat we dat stukje van de astrologie gaan vergeten: die retrograde beweging van Mercurius is niet echt, dat is een soort schijnbeweging. Niets om je zorgen over te maken. Het zorgt er wel voor dat Mercurius in oktober vrijwel de gehele maand heen en weer schuift door het diepzinnige teken Schorpioen. Dat trekt jouw gedachten de diepte in. Je voelt een sterke behoefte om dingen te doorgronden, zoals: je geliefde. Je wilt nu antwoord op de vragen waarmee je rondloopt en waarop je partner maar geen antwoord lijkt te geven. En als dat antwoord niet bevredigend is, zou je in de verleiding kunnen komen om diens telefoon of agenda door te spitten. In feite forceer je daarmee intimiteit die de ander helemaal niet wil. Daarvan zeggen de sterren: doe het niet. Probeer de ander uit te leggen waarom jij behoefte hebt aan meer duidelijkheid of intimiteit. Kan je partner dat niet geven, dan is het misschien tijd om los te laten. Of je behoefte aan informatie, óf je partner.

Kreeft

Jupiter staat in oktober (en heel 2020) in je tegenpool Steenbok; dat is jouw zone van liefde en relaties. Daardoor kun je meer van de ander hebben, meer vergeven, meer vergeten. Jouw liefdesmantel is ruim genoeg om alles te bedekken wat normaal voor conflicten zou zorgen. Ook kijk je met meer bewondering naar de ander, waardoor hij of zij zich erg geliefd kan voelen. Voor je partner is dat goed nieuws. Voor jou ook, mits je partner het waard is dat je zo gul je liefde en waardering over hem of haar uitstrooit. Saturnus verblijft ook in Steenbok en die kan je helpen om zo af en toe een nuchtere blik op te zetten. Maar zelfs als je tot de conclusie zou komen dat je partner jou niet kan geven wat je nodig hebt, dan is je behoefte aan liefde, intimiteit en zekerheid zo groot, dat je al snel weer Jupiter’s roze bril opzet. Je bent waarschijnlijk niet in de mood voor drastische veranderingen of grote beslissingen. Ook omdat je diep in je hart wel weet dat als je die neemt, er geen weg terug meer is. Dus zit het goed tussen jullie: geniet! En zo niet: geniet dan van wat er nu nog is.

Leeuw

Met jouw heerser Zon in Weegschaal geniet je van extra aandacht van Venus. Dat kun je vertalen als: je krijgt meer aandacht van het aantrekkelijke geslacht, je staat meer open voor een flirt, je partner is lief voor je, hij of zij zet graag een stap jouw kant op. En omgekeerd ben jij ook van een ongekende mildheid. Je hoeft niet zo nodig de koning(in) in jullie relatie te zijn, je gunt de ander een ruime plek op de troon naast jou. Je beseft tot in het diepst van je vezels dat liefde een kwestie is van geven en nemen. Dat het heilige huwelijk veel momenten kent waarin het lijkt alsof je elkaar kwijt bent, maar dat lange relaties ontstaan omdat mensen elkaar weer weten te vinden na een periode van vervreemding.

Dus mocht jij net zo’n periode achter de rug hebben, dan kun je in oktober weer dichter bij je partner zijn, de harmonie herstellen, de liefde voor elkaar vieren. Je zult merken dat veel van de onzekerheid die je daardoor hebt gevoeld weer verdwijnt. En daar wordt een Leeuw(in) erg happy van. Misschien is het leuk om een feest te organiseren of een dag te plannen waarop je samen de liefde viert.

Maagd

Venus bevindt zich de hele maand oktober in het teken Maagd. Daardoor profiteer jij het meest van de energie van de liefdesgodin. Misschien neemt ze je bij de hand om je in contact te brengen met de man of vrouw van je leven. Misschien zorgt ze ervoor dat mensen overal jouw schoonheid zien (van binnen en buiten), waar je ook komt. Of ze helpt jou om meer te genieten van de relatie met je partner, of om een compromis te vinden als jullie het niet eens zijn. Er zijn duizend denkbare manieren waarop Venus kan strooien met sterrenstof om je liefdesleven te laten schitteren. Jij hoeft alleen maar je ogen heel goed open te houden, dan zie je hoe overal de liefde werkzaam is. Misschien is het een idee om in een klein boekje aantekeningen te maken, elke keer als jij een gebaar van liefde kunt ontdekken. Ook als je totaal niet bezig bent met een liefdesrelatie, laat Venus van zich horen. Dan kun je merken dat je liefde voor kunst en schoonheid intenser is dan normaal. Of dat je meer openstaat voor vrienden of familie, je beter kunt verplaatsen in hun positie, hun gevoelens.

Weegschaal

Je begrijpt het al, oktober is jouw maand, de maand waarin jij een wens mag doen. Omdat Venus in Maagd staat, kun je desondanks een beetje ontevreden zijn, omdat ‘de grote doorbraak in de liefde’ uitblijft. Het advies is om goed te onderzoeken waar dat aan ligt. Zijn er echt geen leuke mannen of vrouwen die aandacht voor jou hebben? Is je partner écht niet in jou geïnteresseerd? Of zit je vast in een paar gekke, onzekere, kritische gedachtenkronkels, waarmee jij jezelf voor de gek houdt?

Kijk eens eerlijk naar je partner, naar je aanbidders (het is er vast meer dan één). Kun je zien dat een kritische houding een muur vormt waar jijzelf en de ander niet makkelijk doorheen kunnen breken? Misschien houd je vast aan die muur, omdat je denkt dat het iets oplevert. ‘Een partner die jou waard is’ of ‘iemand die jou niet kwetst’ of ‘dat hij eindelijk doet wat ik belangrijk vind’. Vraag je af waar die gedachten vandaan komen en of ze wel kloppen. We zeggen dat soort zinnetjes soms zo vaak dat we niet beseffen dat ze eigenlijk nergens op slaan. Door je hiervan bewust te worden kun je dit patroon doorbreken en je toekomst als ‘partner van’ veel beter vormgeven.

Schorpioen

Mercurius loopt in oktober door Schorpioen, vanaf 14 oktober retrograde. Zoals al beschreven is bij de andere tekens, hoef jij je niets aan te trekken van die retrogradestand. Dat is een soort astrologie waar we met zijn allen zo snel mogelijk vanaf moeten. Het is niet meer dan een trompe l’oeil, net als een oud filmpje waarop de wielen van een auto achteruit lijken te lopen. Het enige dat jij merkt van deze retrograde is dat Mercurius extra lang in jouw teken staat. En dat is goed nieuws, want dat kan jou helpen om je communicatie te verbeteren. Als je een typische Schorpioen bent, vind je het waarschijnlijk erg lastig om een ander toe te laten in het diepste van het diepste. Je wilt misschien wel, maar als het dan zover is komen de woorden niet, of komen ze verkeerd. Dat kan echt een barrière zijn om in je relatie tot echte intimiteit te komen. Maar met Mercurius aan jouw zijde lukt het veel beter om je te uiten. Je partner zal je ontzettend dankbaar zijn, want die kan zich enorm buitengesloten voelen, door die enorme kluis waarin jij je heiligste geheimen bewaart.

Boogschutter

Tsja, net nu iedereen op een liefdestrip zit, mag jij het in je eentje uitzoeken. Dat lijkt niet eerlijk, maar als je iets van karma begrijpt, dan snap je ook dat niemand recht heeft op een ‘eerlijke’ behandeling. We krijgen allemaal precies wat we op enig moment nodig hebben. Dat wil niet zeggen dat jij geen mooie opdracht hebt wat relaties betreft. Met Jupiter in Steenbok en de Zuidelijke Maansknoop in Boogschutter is het juist tijd om te werken aan betere relaties. Dat doe je enerzijds door je zelfstandigheid te voorzien van een sterker fundament. Of dat nu financieel is of emotioneel: het is tijd om daar eens kritisch naar te kijken. Anderzijds is het belangrijk om de losse eindjes uit je verleden af te ronden. Die losse eindjes kunnen de groei op het gebied van liefde en relaties in de weg staan. Die ex bijvoorbeeld waar je maar geen afscheid van kunt nemen. Of de hangup met dingen die vroeger zijn gebeurd, waardoor je geen vertrouwen hebt in de toekomst (en in de ander). Het is tijd om schoon schip te maken. In oktober krijg je daarvoor mooie manieren aangereikt, maar het is aan jou om daarmee aan de slag te gaan.

Steenbok

In deze liefdesmaand merk je dat je soms teveel met jezelf bezig bent om de ander een plek in je leven te geven. De balans tussen werk en privé kan zoek zijn, of je bent soms zo diep verwikkeld in je eigen geestelijke groei, dat je vergeet om met de ander te delen wat er in je omgaat. Oktober nodigt je uit om een betere balans tot stand te brengen, om al de intense hang-ups met je eigen psychische ontwikkeling los te laten. Groeien gebeurt niet terwijl je wakker bent, maar terwijl je slaapt. Dat geldt ook voor geestelijke groei. Als je er teveel bovenop zit, te hard je best doet, zie je vaak helemaal geen vooruitgang. Die zie je wel als je bezig gaat met andere dingen en na een tijdje terugkijkt: waar stond je toen en waar sta je nu? Dan zie je pas echt welke stappen je hebt gemaakt. Focus je in oktober meer op delen met je geliefde. Of als je single bent: je open opstellen als je een nieuw iemand ontmoet. Geef het een kans. De ander wil zo graag weten wie je echt bent. Je hoeft niet bang te zijn dat je tegenvalt. Jij bent oké met alles erop en eraan.

Waterman

De eerste tien dagen van oktober kun je als Waterman het meest merken van de liefdesenergie die Venus ons deze maand geeft. Dan maakt Venus een gunstig aspect met jouw favoriete planeet Uranus en dat zorgt voor een prettige cocktail van liefde, relaties en avontuur. Je staat open voor de ontmoeting met nieuwe mensen, die jou uitdagen om een betere versie van jezelf te worden. Je neemt die uitdaging graag aan, want met Uranus in Stier heb je soms het gevoel dat er wel weer eens ‘iets nieuws’ mag gebeuren, dat het leven iets teveel een gespreid bedje dreigt te worden.

Voor singles is deze constellatie van planeten uitstekend nieuws. Misschien dat je zelfs je hart openstelt voor een betoverend persoon. Voor de Waterman met een vaste relatie kan dit een periode betekenen van elkaar opnieuw ontdekken. Je partner kan zich van een verrassende kant laten zien en je leert bijzondere dingen over elkaar. Met Venus-Uranus verbindingen is het ook altijd leuk om grote gezelschappen op te zoeken: feesten, vriendengroepen en concerten zijn typische Uranus-gelegenheden. Dus mocht het meevallen met de coronabeperkingen, zoek dan de liefde op grote schaal: als groepsgevoel.

Vissen

Venus koerst bij jou door de zone van je relaties, je tegenpool. Dat helpt jou om de band met je partner te verstevigen. Je ontdekt dat de ander meer begrip voor je heeft dan normaal, dus gebruik die gelegenheid om de ander duidelijk te maken hoe je verder wilt, hoe je de toekomst samen ziet, wat je van de ander nodig hebt. Misschien dat je niet meteen op elk vlak precies krijgt wat je hoopt, maar alleen als je zaait kun je oogsten.

Waarschijnlijk ben je net als veel Vissen al te lang onduidelijk of te bescheiden geweest over jouw wensen op liefdesgebied. Misschien heb je te lang gehoopt dat de ander jouw gedachten kon raden en zelf wel het initiatief zou nemen. Als dit ook voor jou geldt, is het in oktober tijd om het achterste van je tong te laten zien. Het zou weleens kunnen dat je geliefde er net zo over denkt als jij, maar de hoop al een beetje had opgegeven omdat je soms zo mysterieus kunt zijn. Ook kun je opnieuw ontdekken hoeveel waarde jouw partner voor je heeft. Venus kan een groot gevoel van dankbaarheid geven naar de ander. Voor alles wat de ander voor jou doet, de rol die de ander in je leven speelt.

Meer weten over je sterrenbeeld?

De Happinez training ‘Astrologie en je sterrenbeeld’ neemt je mee in de basis van astrologie. In 7 lessen ontdek je jouw krachten, valkuilen en talenten aan de hand van je persoonlijke sterrenbeeld. Inclusief astrologisch advies van onze huisastroloog Johanna Blok, oefeningen, rituelen en meditaties die bij jouw zonneteken passen. Schrijf je nu in en ontvang een Happinez poster van jouw sterrenbeeld.

Meer Happinez?

Door anderen gelezen