Dit is jouw horoscoop voor september

Dit is jouw horoscoop voor september Dit is jouw horoscoop voor september Dit is jouw horoscoop voor september

September staat in het teken van goed voor jezelf zorgen. Met Zon in Maagd krijgt gezonde voeding de nadruk en met Mars in Ram gaan we vol energie naar de sportschool. Wat kun jij doen om fitter te worden?

Ram

Met een duwtje in de rug van Mars heb je eigenlijk geen enkele aansporing nodig om in beweging te komen. Maar pas op dat je niet te hard van stapel loopt, jezelf niet forceert. Er bestaat zoiets als teveel trainen en dan kun je gevoeliger zijn voor blessures. Of je bent uiteindelijk zo moe dat van bewegen uiteindelijk helemaal niets meer komt.

Geef extra aandacht aan het inbouwen van rustdagen. Gebruik die om aan het innerlijke stuk van je fitheid te werken. Door meditaties te doen bijvoorbeeld, waarin je visualiseert dat je sterker of sneller wordt. Zo kun je trainen vanaf de bank of de luie stoel en werk je toch aan je conditie, terwijl je hart, spieren en longen de tijd krijgen om te herstellen. Wat voeding betreft is het belangrijk dat je producten mijdt die jou in een overdrive brengen zoals energydrinks, suiker, koffie en cola. Zelfs groene thee en chocolade kan nu teveel zijn. Kies vaker voor producten die de inner warrior een beetje tot bedaren brengen. Zuivel en bananen hebben bijvoorbeeld een enigszins kalmerende invloed. Wat helpt om lekker te slapen is ’s avonds bij het eten een kleine portie magnesiumrijke producten te nemen, zoals noten.

Stier

Als Stier ben je van nature niet geneigd om veel te bewegen. Maar je hebt één kwaliteit: ben je eenmaal begonnen, dan ben je niet meer te stoppen, want uithoudingsvermogen heb je wél. Kilometerslange wandelingen zijn dan ook meer jouw ding dan sprinten op de 100 meter. Bedenk voor jezelf een uitdaging voor de maand september waarin dat element van volhouden naar voren komt. Zorg dat er een mooie opbouw in zit, dan profiteer je maximaal van de steun van Mars. Begin bijvoorbeeld met een half uur stevig doorstappen per dag en bouw dat uit naar een uur.

Astrologie en je geboortehoroscoop

  • Online training met 8 lessen van Happinez astroloog Johanna Blok

  • Ontdek wat jouw persoonlijke planeten, huizen en aspecten over je onthullen

  • Alleen in juni 10,- korting met code ASTRO10

Wat eten betreft is waarschijnlijk ook veel verbetering mogelijk. Als aardse Stier houd je van volle en romige smaken en ook zoetigheid is onweerstaanbaar. Bovendien gaat Stier hamsteren als ze last heeft van stress…

Wat kan helpen om deze dikmakende verleiders te weerstaan is het eten van veel producten die letterlijk uit de aarde komen. Aardappels, wortelen, zoete aardappels, bieten, uien en cassave verzadigen goed, bevatten veel vezels en sluiten aan bij je behoefte aan stevige kost, zonder dat ze aanzetten. Bovendien zijn ze rijk aan natuurlijke suikers, waardoor je makkelijker de chocolade kunt weerstaan.

Tweelingen

Als lucht-element kan het jou gebeuren dat je fysieke energie niet op de goede manier kanaliseert. In plaats van een eindje zwemmen of fietsen, ga je dan zitten piekeren of eindeloos internetten. Je zou het signaal kunnen missen dat je lichaam behoefte heeft aan beweging. Nu Mars in Ram staat, helpt hij jou om beter naar dit signaal te luisteren. Belangrijk is dat je niet doorslaat en te hard van stapel loopt. Een typische Tweeling-valkuil tijdens het sporten is dat je niet goed let op je ademhaling. Je zou te hard kunnen gaan, waardoor je achter adem raakt en dan moet je voortijdig opgeven. Vraag hulp van een personal trainer, die ervoor zorgt dat je in de juiste zone blijft. Sowieso is dat een goed idee, want als Tweelingen heb je meer motivatie als je het niet in je eentje hoeft te doen.

Wat het hoofdstuk voeding betreft doe je er goed aan om te kiezen voor producten die jou helpen om te dealen met de komst van de herfst. Producten die jou mentaal een beetje een zomergevoel bezorgen. Vooral citrusvruchten hebben deze kwaliteit, zet die elke dag op je persoonlijke menukaart.

Kreeft

Met Mars in Ram kan het lastig zijn om je energie goed te verdelen. Dan sta je ineens urenlang intens te zweten in de sportschool, en de volgende dag lig je voor pampus op de bank. Het advies van de sterren is dan ook om in september de focus te leggen op regelmaat en ritme in je bewegingspatroon. Stippel voor minstens een week uit op welke dagen je van plan bent om te sporten. Wissel intense vormen van sport af met vormen die wat meer rust brengen, zoals yoga of pilates, en bouw de rest van de week daar omheen. Let verder op dat je niet overdrijft. Vooral als je aan krachttraining doet, zou je de neiging kunnen hebben de gewichten te zwaar af te stellen in een poging ‘grote stappen, snel thuis’. Als je weet dat dit je valkuil is, bereik je in september veel meer resultaat.

Natuurlijk is het belangrijk om gezond te eten, veel groente en fruit, maar in september is het vooral belangrijk om aandacht te besteden aan je vochtinname. Tijdens de overgang van zomer naar winter heb je minder dorst, waardoor waterdrinken erbij inschiet. Drink elke dag een grote thermoskan thee: warme dranken zijn nu fijner dan koude.

Leeuw

Omdat Mars in het bevriende teken Ram staat, profiteer je maximaal van de energie die deze planeet ons allemaal geeft. Daarom is september een ideale maand om goede voornemens om te zetten in actie, om jezelf beweegdoelen te stellen of aan een nieuwe vorm van beweging te beginnen. Waarschijnlijk zul je merken dat je hart er goed op reageert als jij jezelf uitdaagt, de grenzen opzoekt. Kies voor poweryoga, powerpilates, hardlopen of spinnen. Ook echt Leeuw: sport met een funfactor zoals zumba of salsa. Je zult merken dat je conditie zich snel opbouwt, zeker als je korte spurts met hoge intensiteit afwisselt met langere stukjes op een lagere intensiteit.

Door de hulp van Mars verbrand je flink wat energie, maar dat is geen excuus om niets aan je voeding te doen. Omdat de dagen korter worden, neemt de behoefte aan eten toe en zou het je toch meer moeite kunnen kosten om op gewicht te blijven. Een beetje aankomen in de herfst is natuurlijk, maar door de juiste producten te kiezen houd je het een beetje in de hand. Het zou jou kunnen helpen om meer producten te eten die het innerlijke vuur aanwakkeren. Rode pepers bijvoorbeeld, dus verwen jezelf met pittige curry’s!

Maagd

Mars helpt je om onbewuste patronen te doorgronden die jouw sportieve pogingen ondermijnen. Daarom is het goed om vooral aandacht te besteden aan de fase die voorafgaat aan het sporten. Uitstelgedrag bijvoorbeeld. Waar komt het vandaan? Misschien gaat het over andere manieren waarop jij je gezonde gewoontes saboteert. Je kunt in september op een diep level de knop omzetten. Maar even zoeken is het wel om de juiste modus te vinden. Je sportieve pogingen zullen dan ook later in de maand meer succes hebben dan in de eerste weken, maar houd vol. Nu je dit weet, weet je ook dat morgen verbetering mogelijk is. Wat je enorm kan helpen om negatieve patronen te doorbreken, is het luisteren naar motiverende meditaties.

De sterren hoeven jou niets te vertellen over gezonde voeding. Maar soms gooi je de kont tegen de krib en probeer je de leegte in je buik te vullen met allerlei ongezond ‘non-food’. Eigenlijk geldt in september hetzelfde als voor je sportgewoontes. Onderzoek waarom dergelijk voedsel jou soms in zijn grip krijgt en bepaal voor jezelf hoe je definitief de controle over je eetgewoontes terugkrijgt. Voedsel waar je de komende tijd extra baat bij hebt: dadels, noten, vijgen, appels en kweeperen. Ze helpen je het mentale en fysieke beter op elkaar af te stemmen.

Weegschaal

De stoot energie die Mars jou geeft kan gaan zitten in kibbelen en competitie. Maar als jij kiest voor sport met een wedstrijdelement kun je die energie kwijt, en blijft het thuis gezellig terwijl jij je voldaan en fit gaat voelen. Het advies van de sterren is dan ook om met zijn tweeën te gaan sporten. Tennis of squash bijvoorbeeld. Maar samen hardlopen of fietsen kan ook, als je er een wedstrijd ‘wie het eerst bij de boom is’ van maakt. Belangrijk is dat je een zekere intensiteit op zoekt, waarbij je hart stevig slaat en je flink moet ademen. De afgelopen periode kan voor jou als luchtteken ‘verstikkend’ hebben aangevoeld. Daarom is het belangrijk om de focus te leggen op je adem en te merken dat je weer voluit kunt ademhalen. Een extra hulpmiddel kan de pranayama-meditatie zijn.

Wat eten betreft zijn de meeste Weegschalen niet zo van de excessen. Bingen doe je met mate en de dag daarna compenseer je dat meestal door minder te eten. Toch kan de afgelopen periode voor wat ongewenste kilo’s hebben gezorgd. Waarschijnlijk hoef je niet veel te doen om die kwijt te raken: gewoon de koekjes in de supermarkt laten staan en ze vervangen door fruit.

Schorpioen

Mars geeft jou meer energie om te bewegen, maar die energie richt zich vooral op de behoefte een beweging tot in perfectie uit te voeren. Bij yoga, ballet, pilates en krachttraining kun je hier veel plezier van hebben, maar als je kilometers wilt maken of snel resultaten wilt zien, kan de focus op details je een beetje in de weg zitten.

Nu is het altijd beter om mee te gaan met de flow, dus kies deze maand vaker voor sporten waarin je de liefde voor het detail kwijt kunt. Daarmee voorkom je teleurstelling en frustratie. In de eerdergenoemde sporten kun je de meeste vooruitgang boeken terwijl je verdieping ervaart in het moment.

Misschien heb je je eetgewoontes in een grote doofpot gestopt, of heb je de weegschaal aan de kant geschopt omdat je niet wilt weten hoe het ervoor staat. Maar in september komt de omslag. Je kunt er veel baat bij hebben om een eetdagboek bij te houden en precies te zien wat er zoal allemaal door je mond naar binnen gaat. Maak ook lijstjes van gezonde dingen die je wél graag wilt eten. Jouw herfstvoer is cacao. Niet als chocolade, maar als zelfgemaakte (plantaardige) chocolademelk. Of roer een lepel cacao door je oats.

Boogschutter

Net als Leeuw en Ram geniet jij in september van de maximale support van Mars. Dat betekent dat je goede voornemens om meer te gaan bewegen in vruchtbare aarde vallen. Het lukt je om focus en daadkracht te richten op je doelen. Conditie en uithoudingsvermogen nemen snel toe als Mars je zo gunstig gezind is. Echte valkuilen zijn er eigenlijk niet. Tenzij je jouw behoefte aan beweging omzet in verre reizen. Hoe zeer het ook lokt om er (misschien eindelijk) weer op uit te gaan, met zitten in een trein, vliegtuig of auto, doe jij je lijf geen plezier. Een fiets- of wandelreis daarentegen past uitstekend in deze periode. Vooral als er geklommen moet worden, bereik je ongekende hoogtes.

Als Boogschutter zou je de neiging kunnen hebben om het belang van goede voeding te onderschatten. Je hebt misschien geen zin om erover na te denken. Toch reageer je ontzettend snel en goed op verbeteringen in je eetpatroon. Probeer in september eens om je innerlijke vuur te voeden met warme soepen, gember, wasabi, radijs en mierikswortel. Je zou kunnen merken dat je behoefte aan snoep afneemt en dat je taille stiekem een centimeter slinkt, zonder dat je er verder moeite voor doet.

Steenbok

Als Steenbok kun je wat stoeien met de energiestoten die Mars deze maand uitdeelt. Je hebt van nature misschien al de neiging om teveel te doen, te hard te lopen. Mars versterkt deze neiging, waardoor je blessures kunt oplopen of jezelf zelfs kunt overtrainen. Het belangrijkste advies dat de sterren je kunnen geven is dan ook om rustig aan te doen. Onderdruk je neiging om de beste te willen zijn of hard te zijn voor jezelf. Probeer puur te genieten van de bewegingen zelf, maak van je sportieve ervaring een vorm van meditatie en bouw rustdagen in; dan kun je aan het eind van september trots zijn op jezelf.

Wat voeding betreft is het goed om iets te doen aan je neiging in uitersten te vervallen. Of je bent strak gedisciplineerd (vasten, extreem diëten) of je gaat stiekem los met een pak koekjes of een zak chips. September is een goede maand om te leren meer balans te brengen in je voedingspatroon. Zorg voor een goed basispatroon, waarin enige ruimte is voor een kleine uitspatting zo af en toe. Dat geeft je op lange termijn veel rust. En omdat de herfst in aantocht is: maak veel gerechten met paddenstoelen, die geven troost en warmte.

Waterman

Als Waterman kun je de neiging hebben om het sporten teveel over te laten aan de momenten waarop je tijd of zin hebt. Het kan zijn dat het je daarom niet lukt om een goede routine te ontwikkelen. Daardoor kom je niet verder, hoe hard je voor je gevoel ook je best doet. Mars geeft je in september de energie om sport en beweging tot een vast onderdeel van je week te maken en om regelmaat en discipline in te bouwen. Maak daar gebruik van voor het koude seizoen echt toeslaat. Je kunt ook ontdekken dat je spieren zich sneller ontwikkelen dan normaal. Dat is een voordeel als je een sport beoefend die is gebaseerd op kracht. Maar ook als je het liefst op een yogamat ligt, merk je dat je spieren er graag tegenaan gaan.

Met eten gaat het bij jou net als met bewegen: je kiest vaak last minute waar je zin in hebt. Daardoor kun je de grip verliezen op je eetpatroon. Probeer in september om wat je gaat eten één tot drie dagen vooruit te plannen. Eet meer zilte producten: mosselen, zeekraal, wakame en nori geven jou extra pit.

Vissen

Jouw relatie met de planeet Mars is in september een beetje halfslachtig. Je merkt wel dat je meer behoefte hebt aan beweging, maar het kan je moeite kosten om te ontdekken hoe je dit vorm kunt geven. Misschien mis je de inspiratie of lukt het niet met de planning van lessen. Wat je zou kunnen doen om er toch het beste van te maken, is afspreken met een personal trainer. Met iemand die jou aanmoedigt en je nieuwe technieken leert, vind je sneller je draai. Het helpt ook als beweging natuurlijk gaat. Doordat je muziek hoort waarop je vanzelf gaat dansen, of omdat je aan zee bent en voelt dat je even heel hard of ver wilt rennen. Gebruik die momenten: ze zijn voor je lichaam net zo zinvol als eindeloos trainen in de sportschool.

Voordat je gezonder kunt gaan eten, is het nodig om eventuele verslavingen aan te pakken. Veel Vissen hebben een zwak voor alcohol of suiker. Maak hier serieus werk van en je zult zien dat je bijna vanzelf meer peulvruchten, groente, noten en volkoren granen gaat eten. Zure en gefermenteerde producten zoals kimchi, augurken, balsamico en yoghurt helpen jouw darmgezondheid, wat bij de overgang van zomers voer naar herfstvoer extra belangrijk is.

Beeld: Fotografie: Jeroen van der Spek, Styling: Cyn Ferdinandus

Meer Happinez?

Over auteur
Johanna Blok is, naast haar werk als schrijver en journalist, astroloog. Johanna deelt de wijsheid en troost die ze zelf heeft ervaren binnen astrologie graag met anderen.
Volgend artikel
Horoscoop Kreeft: zo vind je deze maand de juiste balans
Horoscoop Kreeft: zo vind je deze maand de juiste balans