‘Holding space’ in je gezin: wat is het en hoe doe je het?

‘Holding space’ in je gezin: wat is het en hoe doe je het? ‘Holding space’ in je gezin: wat is het en hoe doe je het? ‘Holding space’ in je gezin: wat is het en hoe doe je het?

Eigenlijk hebben we allemaal ruimte nodig, kinderen hebben ruimte nodig, volwassenen ook. Ruimte om te kunnen groeien, ruimte om fouten te maken. Ruimte om onszelf te ontdekken. Ruimte om letterlijk alleen te zijn, ruimte om onze eigen en unieke gedachten te mogen hebben. En ook: accepteren dat dingen niet altijd perfect gaan, of zoals je zelf graag zou willen. Dat is allemaal ‘Holding Space’. 

Zodra we weten dat ieder mens verschillend is en liefde bestaat uit liefhebben en loslaten, ontstaat er ruimte om jezelf te zijn en om optimaal van de ander te kunnen houden. Hoewel je dit nastreeft kan het naleven soms wat hobbelen en obstakels bevatten. Happinez zet drie adviezen voor je op een rij.

1. Vat niet alles persoonlijk op

In het proces van zichzelf leren kennen, komen kinderen erachter dat ze dus niét jou zijn, ze kunnen ruzie gaan zoeken of grappen over je gaan maken. Hoe vervelend dit soms ook voelt, het is gelukkig een gezond en normaal proces. Het is nodig om toe te staan dat je kinderen ingewikkelde en negatieve emoties kunnen voelen. Gelukkig ebt dit ook weer weg.

2. Kinderen zijn unieke en individuelen wezens

Een kind is niet een kopie van zijn of haar ouders. Kinderen willen en kunnen dingen anders doen in dit leven dan jij ooit hebt gedaan. Zélf kledingkeuzes maken, de kleur van hun slaapkamer bepalen en goed communiceren over wat ze wel en niet fijn vinden of willen. Met een open blik en liefdevolle houding komen jullie er vast wel uit. Respecteer het als je kind een ander besluit neemt dan jij zou doen. Misschien had die fel gele kleur op de muur van de kinderkamer niet jouw voorkeur, maar tenslotte hoef jij er niet te slapen. Dit individuele wezen wordt misschien wel het zonnetje in huis van deze eigen keuze.

3. Wees zo nu en dan eens écht stil en luister goed

Opvoeden is niet: je kinderen alles vertellen wat je weet. Pak hun kracht niet af; het is misschien moeilijk maar heel leerzaam als je je kind zelf oplossingen laat bedenken voor problemen. Een ruzie met een vriendje: laat hen zelf bedenken hoe ze het goedmaken. Dat geeft hen (zelf)vertrouwen.

Meer lezen over ‘Holding Space’?

In het Happi.kids nummer ‘Moonchild’ geven we nog veel meer adviezen en informatie over het toepassen van Holding Space in het creëren van eigen ruimte in een gezin. Bestel dit nummer nu zonder verzendkosten in onze webshop.


Meer Happinez?

Volgend artikel
Mudra’s: zo helpen ze je contact te leggen met jezelf
Mudra’s: zo helpen ze je contact te leggen met jezelf