Ontprikkel je kind met deze tips

Ontprikkel je kind met deze tips Ontprikkel je kind met deze tips Ontprikkel je kind met deze tips

Ernestine Numan is coach en geeft retreats voor drukke moeders. Speciaal voor Happi.kids schreef ze een paar persoonlijke en herkenbare columns, en geeft ze oefeningen.

Soms zijn er momenten dat je wel wat ontprikkeltips kunt gebruiken. Na een verjaardag, vakantie, schoolreisje, crèche-dag, of in ons geval een kindermusical. In deze arena van opgewonden kinderplezier besefte ik dat het voor mijn dochtertjes leuk, maar ook overweldigend was. 

Als je je kind op dit soort momenten extra wilt ondersteunen, kun je hem of haar op schoot te nemen, terwijl je zelf een ontspanningsoefening doet. Wanneer je langer uitademt dan inademt, terwijl je je voeten goed op de grond voelt, ontspant je zenuwstelsel. Zittend op jouw schoot kan je kind als het ware meeliften op die ontspanning.  

Een felverlicht uur met uptempo zang en dans ging zonder adempauze voorbij. 

Na afloop zag ik veel rode konen en opgewonden kindersnuitjes. Nu pleit ik echt niet voor alleen maar gedimd licht en massagemuziek in ‘t leven van mijn kindjes, maar wel voor een beetje balans. Uptempo en slow flow. Net zoals wij dat zelf ook nodig hebben. Als volwassene kan ik tenminste kiezen wat ik in mijn bewustzijn binnen laat komen. Niet altijd natuurlijk, maar dan hebben we bijvoorbeeld meditatie, yoga of een boswandeling om alle input te verwerken en tot rust te komen. Bij kinderen is dat anders. Zij kunnen vaak nog niet zelf kiezen wat ze binnen krijgen aan prikkels. We kunnen ze helpen door hen af en toe hersteltijd te bieden.

Merk je thuis ook weleens dat ze nog vol zitten van een ervaring, dan zijn er verschillende manieren die kunnen bijdragen aan hun ontspanning.

Als ik mijn kleintjes bijvoorbeeld masseer voor het slapengaan, vallen hun oogjes langzaam dicht. Soms geef ik wat reiki. Maak een verbinding tussen je hart en je handen en strijk van boven naar beneden over hun lichaampjes. Zo kan overtollige energie via de voetjes het lichaam verlaten. Of oefen zachte druk uit op delen van hun lichaam (hoofd, schouders, ellebogen,  polsen… tot aan hun teen), punt voor punt, alsof je een bodyscan met je handen begeleidt. Dit kun je natuurlijk ook doen als fijn (slaap)ritueel.

Welterusten!

Bezoek ook

Meer lezen?

Over auteur
Ernestine Numan deelt inspiratie en tools om lichter te leven, o.a. in meditaties en retreats. Soms speciaal voor drukke moeders. Voor Happinez schreef ze een paar persoonlijke en herkenbare columns, en geeft ze oefeningen.
Volgend artikel
Baby-yoga: samen in beweging
Baby-yoga: samen in beweging