Moet je je kinderen inenten, of niet? - Happinez
Terug naar overzicht

Moet je je kinderen inenten, of niet?

Categorie
Tekst
Pauline Bijster
Fotografie
Door Pauline Bijster
Moet je je kinderen inenten, of niet?

Dit is het stukje waarvan ik al lang weet dat ik het moet schrijven, maar het is zo’n waarlijk ingewikkeld en gevoelig onderwerp dat ik het uitstelde. Maar nu, vandaag, doe ik het.
Ik heb mijn vierde kindje nog niet ingeënt. Ze is nu anderhalf.

De oudste drie kinderen zijn netjes ingeënt volgens het programma van de Rijksoverheid. Maar de prikken stonden me eigenlijk altijd tegen, omdat niemand me kon vertellen wat ze in mijn baby’s spoten, en waarom ze dat eigenlijk deden. En waarom zo vaak, en zo snel al. Het moest gewoon.

Maar wat nu als die prikken helemaal niet nódig zijn? Als je je verdiept in onderzoeken, blijken ze helemaal niet altijd te werken, bijvoorbeeld. En de enge ziektes zoals polio zijn al verdwenen uit Nederland door betere hygiëne en betere voeding, lang voordat ons vaccinatieprogramma van start ging (wat je aan het denken zet: is voeding en hygiëne en een gezond leven sowieso niet een veel betrouwbaarder soort bescherming dan een prik?) De vaccinaties die er later bij zijn gekomen – bof, mazelen en rode hond – vind ik nog discutabeler: die ziektes heb ik zelf gehad, en dat was helemaal niet zo erg.

Een arts vertelde me een reden om te vaccineren: ouders hebben geen tijd meer om voor zieke kinderen te zorgen. Een kindje met mazzelen of kinkhoest moet soms wel een paar weken uitzieken, maar in moderne gezinnen zijn na drie dagen alle opa’s en oma’s al op en moeten papa en mama weer werken want ze hebben deadlines en de hypotheek moet worden betaald. Dat vind ik erg, dat we onze levens zo hebben ingericht dat we geen tijd meer hebben voor zorg, alleen nog maar voor de hóógnodige, maar geen dag extra.

Dit stukje is te kort om alle voors en tegens te noemen, dit stukje is te kort om alle argumenten onderuit te halen. Het is ook te kort om mijn twijfel – die ik wel degelijk heb – te beschrijven. Maar wel lang genoeg om dit te noemen: ziek zijn is überhaupt niet zo erg als we allemaal denken. Ziek zijn is ook een groeimoment, dat soms best prettig is. Gedwongen rust. En als je kinderen gezond zijn, als hun weerstand hoog is, als ze goed eten en voldoende slapen en veel bewegen en buiten komen en liefde krijgen, om maar wat simpele dingen te noemen, worden ze niet zo snel ziek. Of genezen ze snel. En dat, dat lijkt me de beste bescherming.
Ik twijfel nog. Maar ik heb gelukkig alle tijd. Ze is pas anderhalf.

Dit vind je vast ook leuk