Brrrrrr…. Dit zijn de voordelen van koud douchen

Brrrrrr…. Dit zijn de voordelen van koud douchen Brrrrrr…. Dit zijn de voordelen van koud douchen Brrrrrr…. Dit zijn de voordelen van koud douchen

Stel jij de douche standaard in op standje heet, heter heetst en lopen de rillingen je al over de rug als je alleen maar aan een nieuwjaarsduik dénkt?

Snappen we best. Het is dan ook wel even wennen: koud douchen. Maar als je eenmaal over de eerste schok heen bent en je lichaam er langzaam aan laat wennen, levert het je veel voordelen op:

1. Beter dan cafeïne

Begint jouw dag pas echt na een flinke mok koffie? Koud douchen geeft je lichaam een temperatuurschok waardoor je vanzelf dieper gaat ademhalen. Ook gaat je hartslag omhoog en wordt je bloedcirculatie gestimuleerd, zodat je cellen extra zuurstof krijgen. En die extra opname van zuurstof in je lijf zorgt er weer voor dat je een flinke energiestoot krijgt en alerter bent.

2. Boost voor je immuunsysteem

Het klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar als je je vaak grieperig voelt of verkouden bent, kan koud douchen helpen om dat te voorkomen. De plotselinge kou zet je lijf aan tot actie om je lichaamstemperatuur op peil te houden. Je immuunsysteem wordt daardoor geprikkeld en gaat zich verweren tegen ziekten. Regelmatig koud (afdouchen) zou zelfs zorgen voor de aanmaak van meer witte bloedcellen; onmisbaar bij de bestrijding van virussen.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Cadeau: koperen tongschraper

3. Minder stress en een goed humeur

Als je een rasechte koukleum bent kun je je dit waarschijnlijk niet voorstellen, maar koud douchen kan echt wonderen doen voor je gemoedstoestand. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat dagelijkse blootstelling aan kou je humeur een boost geeft, stress vermindert en zelfs kan helpen tegen depressies. Hoe dit precies werkt, is nog niet duidelijk, maar het heeft er mogelijk mee te maken dat je lichaam meer serotonine en endorfine aanmaakt.

4. Glanzende huid en haren

Hoe fijn jij een warme douche ook vindt, je haar en huid worden er helemaal niet zo happy van. Die hebben veel liever een frisse plens water. Koud water sluit de poriën van je huid en beschermt je velletje tegen vuil en uitdrogen. Je haar kan door kou beter vocht vasthouden, omdat de haarschubben zich sluiten. Hallo: stralend huidje en volle, glanzende lokken.

5. Bye bye spierpijn

Koud afdouchen helpt spierpijn verminderen én voorkomen. Dit komt doordat je bloedvaten door de plotselinge kou vernauwen. Dit zorgt ervoor dat bloed sneller gaat stromen en afvalstoffen uit je spieren in een hoger tempo kan afvoeren.

Rustig aan

Gelukkig hoef je je niet meteen á la ‘the Iceman’ Wim Hof van top tot teen onder te dompelen in een ijsbad. Gewoon in je eigen badkamer koud afdouchen helpt ook. Wel zo fijn: op die manier kun je je lijf (en je tegensputterende brein) geleidelijk laten wennen aan de lagere temperatuur.

Neem eerst gewoon een warme douche en verlaag dan de watertemperatuur, zodat je eindigt met het afspoelen van je lichaam met koud water. Bouw dit rustig op, van beneden naar boven, in de richting van je hart. Begin met je enkels en benen en richt de waterstraal vervolgens op je polsen en armen. Zo laat je jezelf wennen aan de kou en kun je uiteindelijk je hele lichaam (behalve je hoofd) koud afdouchen.

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.

Meer lezen over gezondheid?

Stressvrij de dag beginnen: zo doe je dat.

Volgend artikel
3 massagetechnieken om stress te lijf te gaan
3 massagetechnieken om stress te lijf te gaan