Laagdrempelig detoxen: 5 manieren

Laagdrempelig detoxen: 5 manieren Laagdrempelig detoxen: 5 manieren Laagdrempelig detoxen: 5 manieren

Nu het jaar 2021 is aangebroken, is het tijd voor een frisse start. Dat voel je met alle veranderingen in de lucht misschien nog meer dan normaal. Om je lichaam en geest te ondersteunen aan de start van het nieuwe jaar is detoxen een goed idee. Er zijn honderden manier om te detoxen – van (streng) diëten tot vasten – maar als je het wat laagdrempeliger wilt aanpakken, zijn de volgende vijf manieren een goede start.

1. Water, water, water

Hydrateer jezelf en drink veel – en liefst ook gefilterd – water. Anderhalf tot twee liter water is een gezonde ondersteuning van je lichaam. Het gaat hierbij echt om water en dus niet om thee. Waarom niet? Met thee kun je ook ultiem detoxen, alleen is het effect ervan intenser. Water ondersteunt, thee heeft een eigen uitwerking op het lijf.

2. Go vegan!

Dompel jezelf onder in de wereld van het veganisme. Moeilijk? Helemaal niet, als je maar wat fijne recepten vindt. Waarom dit je lichaam ondersteunt? Om aan voldoende voedingsstoffen te komen, eet je veel meer groenten en fruit dan normaal en krijgt je immuunsysteem een immense boost. Ook van het weglaten van zuivelproducten blijft je energie op peil. Het proberen waard.

3. Skip rommel

De meest simpele stap om te zetten, is: skip de rommel – met suiker en alcohol op de gedeelde eerste plaats. Verder is het natuurlijk goed om op je snacks en kant-en-klaar-keuzes te letten. Koffie is in lichte hoeveelheid niet ongezond, maar rommelt wel met je hormoonhuishouding. Dit geldt ook voor thee, tenzij je hierin bewust kiest voor kurkuma- of gemberthee bijvoorbeeld. 

4. Just breathe

Bewust ademen, is een voor de hand liggende en ontzettend belangrijke stimulator voor je lijf. Verdiep je in breathwork en zoek meditaties waarin dit thema centraal staat. Bewust ademen laat de energie in je lijf vrijelijk stromen. Eventuele blokkades worden opgeheven en je komt erdoor in het hier en nu.

5. Theeleuten

Gember en kurkuma zijn je vrienden als je thee wilt inzetten voor detox. Deze voedingsstoffen stimuleren het ontgiftingsproces in je lichaam. Let wel op, want niet alle thee is hiervoor geschikt. Net als bij koffie kun je ook teveel van een bepaalde theesoort drinken (bijvoorbeeld kamille of jasmijn) en daar kan je lijf heftig op reageren.

Meer weten?

Meer Happinez?

Over auteur
Verhalen vertellen en het mystieke onderzoeken; daar houdt tekstschrijver Fabienne Peters zich mee bezig. Haar missie? Op zoveel mogelijk plekken verhalen verspreiden die het leven zowel verdiepen als verzachten. Onderwerpen die raken, die net een beetje verder gaan en/of met één been in de taboesfeer blijven hangen.
Volgend artikel
Stress te lijf met Ayurveda
Stress te lijf met Ayurveda