Zo zet je een negatief lichaamsbeeld om in iets positiefs

Zo zet je een negatief lichaamsbeeld om in iets positiefs Zo zet je een negatief lichaamsbeeld om in iets positiefs Zo zet je een negatief lichaamsbeeld om in iets positiefs

Dat body shaming een nare gewoonte is, hoeven we je niet te vertellen. Maar houd je de dingen die je over je eigen lichaam zegt wel langs dezelfde maatstaf?

Let er maar eens op hoe vaak je negatief over je lijf praat. In gesprekken met anderen, maar vooral in jezelf. Als je telkens als je voor de spiegel staat vooral de dingen opmerkt waar je ontevreden over bent, doe je je zelfbeeld daarmee op z’n zachtst gezegd geen deugd.

Vaak praten we al zo lang negatief over en tegen ons eigen lichaam dat het nog best lastig is ermee te stoppen. Maar met enige oefening lukt het je om die negatieve opmerkingen en gedachten om te zetten in iets positiefs. Deze suggesties van Renee Engeln, psycholoog en auteur van het boek Beauty Sick, helpen je je negatieve gedachten om te buigen.

Negatieve gedachte: ik zie er vreselijk uit

Vervang deze gedachte door: ik ben niet blij met hoe ik er vandaag uitzie, en dat is prima. Iedereen voelt zich weleens zo. Maar hoe ik me voel over mijn lichaam bepaalt niet mijn waarde als mens.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Alleen in april: 10,- korting met code VEDA10

Niemand – maar dan ook echt niemand – is altijd tevreden met zijn of haar uiterlijk. Het is niet meer dan normaal dat je soms baalt van je spiegelbeeld. Accepteer die gevoelens en laat ze vervolgens los door jezelf eraan te herinneren dat je méér bent dan je looks alleen.

Negatieve gedachte: ik haat mijn lichaam

Vervang door: ik behandel mijn lichaam met compassie.

Je lijf is het enige huis dat je je hele leven met je meedraagt. Het heeft je geholpen bij alles wat je tot nu toe hebt meegemaakt en zal dat altijd blijven doen. Verdient je lichaam dan geen respect en vriendelijkheid? Praat tegen en over je eigen lichaam zoals je praat tegen iemand van wie je houdt. Merk je op dat je iets tegen jezelf zegt dat je never nooit niet tegen een geliefde zou zeggen? Smoor die gedachte dan in de kiem en bedenk je wat een geliefde over jouw lichaam zou zeggen, en gebruik dezelfde taal.

Negatieve gedachte: mijn billen (of welk lichaamsdeel dan ook) zien er walgelijk uit

Denk in plaats daarvan: deze benen brengen me overal waar ik maar naartoe wil. Met deze armen kan ik de mensen die ik liefheb vasthouden. Deze buik helpt me om voedingsstoffen op te nemen en om te zetten in de energie die ik nodig heb om al die dingen te doen die ik leuk vind.

Beoordeel je lichaamsdelen niet op hun uiterlijk, maar op wat ze voor je doen. Zelfs als je een lichamelijke beperking hebt, kun je niet zonder je lichaam. Het helpt je communiceren met de wereld om je heen en stelt je in staat om te creëren, te geven en te delen. Wees daarom dankbaar voor je lichaam, inclusief al haar imperfecties.

Negatieve gedachte: iedereen ziet er beter uit dan ik

Vervang deze gedachte door: vandaag richt ik me op de dingen die niets te maken hebben met mijn uiterlijk.

Het zit in onze aard om onszelf te vergelijken met anderen. Maar je lichaamsbeeld heeft er echt geen enkele baat bij dat jij je lijf voortdurend vergelijkt met dat van anderen. Je kunt het niet winnen, want er is altijd wel iemand die knapper is dan jij. Houd dus op met jezelf vergelijken en richt je aandacht op iets dat belangrijker is dan uiterlijkheden. Focus bijvoorbeeld op een doel dat je graag wilt bereiken en bedenk welke stappen je daarvoor kunt ondernemen. Veel zinvoller!


Meer Happinez?

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.
Volgend artikel
Vier redenen om Ashtanga yoga te beoefenen
Vier redenen om Ashtanga yoga te beoefenen