Yoga voor het slapen gaan: na deze houdingen slaap je als een baby

Yoga voor het slapen gaan: na deze houdingen slaap je als een baby Yoga voor het slapen gaan: na deze houdingen slaap je als een baby Yoga voor het slapen gaan: na deze houdingen slaap je als een baby

Naast dat je er een leniger, flexibeler en sterker lichaam door krijgt is er nóg een reden om (meer) aan yoga te doen: het werkt ook perfect als ondersteuning voor een goede nachtrust. Yoga voor het slapen gaan dus. 

Bepaalde houdingen kunnen je helpen om eerder in slaap te vallen, beter door te slapen en tijdens de nacht minder vaak wakker te worden. Natuurlijk met de prettige bijkomstigheid dat je de volgende ochtend uitgerust, fris en energiek weer wakker wordt.

Zin om vanavond je yogamat nog even uit te rollen voor het slapen gaan? Deze vijf asana’s laten je slapen als een roos:

1. Gemakkelijke houding – Sukhasana

Deze asana is fijn om je yogasessie mee te beginnen voor je gaat slapen. Het brengt je zenuwstelsel tot rust en helpt je naar binnen te keren.

Kom zitten in de kleermakerszit. Je enkels zijn gekruist en je knieën vallen naar buiten. Zorg ervoor dat je rug recht is; gebruik als het nodig is een kussen onder je billen. Leg je handen op je knieën. Je handpalmen wijzen naar boven en je wijsvinger en duim raken elkaar. Adem diep in door je neus en laat op elke uitademing emotionele en lichamelijke spanning los.

2. Kaars – Sarvangasana

De kaarshouding kalmeert het zenuwstelsel en is effectief tegen slapeloosheid.

Ga plat op je rug liggen met je handen langs je lichaam en je voeten bij elkaar. Duw op een inademing je handpalmen in de mat, terwijl je je benen gestrekt over je hoofd beweegt, met je tenen richting de mat. Op de volgende inademing plaats je je handen tegen je onderrug. Zorg ervoor dat je ellebogen dicht tegen je lichaam houdt en strek op de uitademing je benen recht omhoog. Blijf één tot vijf minuten in deze houding en rol dan wervel voor wervel weer omlaag.

3. Gebroken Kaars – Viparita Karani

Deze houding, een variatie op de kaars, ontspant je lichaam en kalmeert de geest. De gebroken kaars helpt ook bij rugklachten en als je last hebt van vermoeide benen.

Ga dicht bij een muur op de grond liggen, en breng je benen langs de muur omhoog. Je hoofd en schouders laat je rusten op de grond. Leg eventueel een kussentje of opgevouwen deken onder je heupen. Je armen leg je ontspannen naast je lichaam of iets omhoog langs je hoofd. Blijf vijf tot tien minuten in deze houding. Terwijl je benen zwaarder worden, ontspant je lichaam steeds iets meer.

4. Kindhouding – Balasana

Deze asana is herstellend en rustgevend voor je lichaam, helpt om stress los te laten en kalmeert je hersenen.

Ga op handen en knieën zitten, met de bovenkant van je voeten tegen de mat. Plaats je grote tenen tegen elkaar aan en spreid je knieën op heupbreedte. Zak nu met je billen richting je hielen en buig je bovenlichaam voorover. Laat je voorhoofd op de mat rusten. Strek je armen voor je uit met de handpalmen naar beneden, of leg ze juist met de handpalmen naar boven langs je lichaam naar achteren. Blijf zo lang in deze houding als je wilt.

5. Lijkhouding – Savasana

Tijdens yogalessen doe je deze houding vaak aan het einde, en dat is niet voor niets. Savasana zorgt voor een diepe ontspanning van je lichaam en geest. De houding helpt je om te verstillen en alles wat je niet meer nodig hebt los te laten. Ga je na deze yoga-oefening meteen slapen? Dan kun je ‘m ook in bed uitvoeren.

Ga rechtuit liggen, met je armen iets van je lichaam af en de handpalmen naar boven.  Laat je voeten naar buiten vallen (of juist naar binnen, als dat natuurlijker voelt voor je). Richt je aandacht op je ademhaling en laat je spieren, van je tenen tot aan je kruin, één voor één volledig ontspannen. Langzaamaan voel je je hele lichaam verzachten. Blijf tenminste vijf minuten in deze houding – of zelfs totdat je vanzelf in een diepe slaap wegzinkt.

Meer yoga poses uitproberen?

Zit je vast? Dit zijn 3 yoga-oefeningen die je zittend kunt doen.

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.
Volgend artikel
4 yogahoudingen voor meer flexibiliteit
4 yogahoudingen voor meer flexibiliteit