4 yogahoudingen voor meer flexibiliteit

4 yogahoudingen voor meer flexibiliteit 4 yogahoudingen voor meer flexibiliteit 4 yogahoudingen voor meer flexibiliteit

Je ’s ochtends uitgebreid uitrekken voordat je uit bed stapt: lekker gevoel, hè? Toch doen de meesten van ons dat eigenlijk alleen in het weekend, als we niet hoeven te (thuis)werken.

Zonde. Want stretchen voelt niet alleen lekker, het is ook hartstikke gezond. Zo houdt het je spieren soepel, krijg je er energie van en verbetert het je houding.

Deze asana’s geven meer flexibiliteit

Vooral als je veel zit, kun je last krijgen van stramme of zelfs pijnlijke spieren. En dat wordt met de jaren alleen maar erger. Als je je yogaroutine een tijdje verwaarloosd hebt (of het überhaupt nog nooit geprobeerd hebt), merk je dat direct zodra je weer eens op de mat stapt. Wil je weer lekker soepel van houding naar houding bewegen? Deze asana’s maken je lijf weer wat flexibeler – en dat is ook fijn als je géén yogi bent:

Staande vooroverbuiging (Uttanasana)

‘Utta’ betekent intensieve stretch. De staande vooroverbuiging verlengt je hamstrings en de spieren in je kuiten en rug. Ga rechtop staan. Breng nu je armen opzij en buig op een uitademing langzaam voorover. Beweeg vervolgens je armen naar voren en naar beneden totdat ze de mat naast je voeten raken. Het is niet erg als je niet helemaal tot de vloer komt: buig dan gewoon je knieën iets. Laat je hoofd ontspannen naar beneden hangen.

Puppy pose (Uttana Shishosana)

Deze houding stretcht je bovenrug, wervelkolom en schouders en is heel fijn als je veel tijd doorbrengt achter een computer. Kom op handen en voeten, met je schouders boven je polsen en je heupen boven je knieën. Breng je billen op een uitademing tot halverwege je hielen, zodat je armen gestrekt voor je komen te liggen. Leg je voorhoofd op de mat (gebruik eventueel een opgevouwen dekentje) en ontspan je nek.

Vlinder (Baddha Konasana)

De vlinderhouding is een zogenaamde heupopener die je liezen en het heupgebied opent en je onderrug stretcht. Ga zitten met je benen voor je. Buig je knieën en plaats je voetzolen tegen elkaar. Pak je voeten nu beet met je duimen aan de binnenkant en open ze een beetje, net als een boek. Je knieën vallen naar buiten in de richting de mat. Buig op een uitademing voorzichtig vanuit de heupen naar voren, zonder te forceren. Je rug is rond en je hoofd hangt ontspannen naar beneden.

Cobra (Bhujangasana)

Deze asana stretcht je buik- en borstspieren, je rug en je schouders. Ga op je buik liggen met gestrekte benen en plaats je handen naast je borst plat op de mat. Duw op een inademing je borst van de grond. Je kruin wijst omhoog en je schouders zijn laag. Als dat prettiger voelt, kun je je armen wat breder en meer naar voren plaatsen, zodat ze (bijna) gestrekt zijn.

Blijf steeds zo’n 15 tot 30 seconden in de houding, of zolang als goed voelt. Begin je net (weer) met yoga of stretchen? Doe deze houdingen dan het liefst wat later op de dag. Je spieren zijn dan al een beetje opgewarmd.

Meer Happinez?

Volgend artikel
Deze kruiden hebben rustgevende eigenschappen
Deze kruiden hebben rustgevende eigenschappen