Lange vlucht voor de boeg? Deze yogaoefeningen kun je doen in het vliegtuig

Lange vlucht voor de boeg? Deze yogaoefeningen kun je doen in het vliegtuig Lange vlucht voor de boeg? Deze yogaoefeningen kun je doen in het vliegtuig Lange vlucht voor de boeg? Deze yogaoefeningen kun je doen in het vliegtuig

Hoe fijn het ook is om vakantie te vieren op een verre bestemming; de reis ernaartoe is niet altijd even prettig. Stap jij na een lange vlucht ook het vliegtuig uit met stramme, stijve spieren? Als je onderweg in het vliegtuig wat yogaoefeningen doet, ga je voortaan fris en fruitig van boord.

Voor deze oefeningen – zittende varianten van bekende yogahoudingen – hoef je je stoel niet eens uit te komen. Ook ideaal tijdens een lange auto-, bus- of treinreis.

Berghouding – Tadasana

Begin je serie yogaoefeningen met een zittende variant van de berghouding. Ga rechtop in je stoel zitten, zet je voeten stevig op de grond en laat je handen op of naast je bovenbenen rusten. Ontspan je schouders en beeld je in dat een onzichtbaar touwtje je kruin omhoog trekt en je rug lang maakt. Sluit je ogen en haal een paar keer diep adem. Dit helpt je om je bewust te worden van je lichaam. Beweeg op een uitademing je hoofd voorzichtig richting je linkerschouder voor een milde stretch van je nek. Kom op een inademing terug naar het midden en herhaal aan de andere kant.

Halve maan – Ardha Chandrasana

De halve maanhouding vermindert stress en maakt de spieren in je rug soepeler. Als je last van je rug hebt, kan de halve maan pijnklachten verminderen. Ga weer rechtop zitten en strek je armen omhoog langs je oren. Pak nu met je linkerhand je rechterpols vast. Adem in en buig je lichaam op de uitademing zijwaarts naar links. Zorg ervoor dat beide billen stevig de stoel blijven raken en stretch niet te ver; het moet wel comfortabel blijven (en je wilt ook niet half over de passagier naast je hangen). Blijf een paar ademhalingen in de houding en kom dan op een inademing terug naar het midden. Herhaal aan de andere kant. Tip: neemt deze oefening met gestrekte armen te veel ruimte in? Buig je armen dan en pak je ellebogen vast in plaats van de pols.

Cobra – Bhujangasana

Voor deze zittende cobra buig je je bovenlichaam iets naar voren en steek je je borst vooruit. Zet je handen op je knieën. Op een inademing beweeg je je kin omhoog zodat je naar het plafond kijkt en je borst en hart zich openen. Ontspan je schouders. Blijf een paar ademhalingen in de houding om je ruggengraat en borst weer wat soepeler te maken.

Halve duif – Ardha Kapotasana

Voor deze vierde houding uit de serie yogaoefeningen kom je opnieuw rechtop zitten. Breng nu je rechterbeen omhoog en leg je rechtervoet ter hoogte van de enkel op je linkerknie. Je scheenbeen is parallel met de rugleuning van de stoel voor je. Flex de tenen van je rechtervoet. Adem in en beweeg op de uitademing met een rechte rug naar voren. Je voelt nu een stretch in je heupen, dijen en onderrug. Blijf een paar ademhalingen in de houding. Herhaal dan aan de andere kant.

Adelaar – Garudasana

Strek je armen voor je uit, met je ellebogen in een hoek van 90 graden. Je handpalmen zijn naar elkaar gericht en je duimen wijzen omhoog. Breng nu je rechter elleboog onder je linkerelleboog. Druk de handpalmen tegen elkaar en zorg ervoor dat je onderarmen recht omhoog wijzen. Je bovenarmen zijn horizontaal en je schouders ontspannen. Kruis dan je rechterbeen over je linkerbeen en haak je rechtervoet achter je linker kuit. Haal een paar keer diep adem in deze houding, herhaal dan aan de andere kant.

Yoga op je vakantiebestemming

Ook als je eenmaal op je bestemming bent, is het heerlijk om af en toe de mat op te stappen en wat yogaoefeningen te doen. Bewust tijd nemen voor jezelf helpt je om in het hier en nu te zijn, zodat je bewuster kunt genieten van alles wat je meemaakt. Met deze tips is het volhouden van je yogaroutine ook tijdens vakanties een makkie.

Bekijk ook deze video met zittende yogaoefeningen:

Volgend artikel
Last van je menstruatie? Met deze yogahoudingen ga je PMS te lijf
Last van je menstruatie? Met deze yogahoudingen ga je PMS te lijf