Je yogaroutine volhouden op vakantie? Met deze 6 tips lukt het

Je yogaroutine volhouden op vakantie? Met deze 6 tips lukt het Je yogaroutine volhouden op vakantie? Met deze 6 tips lukt het Je yogaroutine volhouden op vakantie? Met deze 6 tips lukt het

Als je eindelijk een fijne routine in je yoga practice hebt opgebouwd, is het zonde om die tijdens de vakantie te laten versloffen. Bovendien is het júist op vakantie lekker om af en toe wat tijd voor jezelf op de mat te nemen. Het helpt je om bewust en in het nu te zijn, waardoor je meer kunt genieten van alles wat je meemaakt.

Deze tips maken het volhouden van je yogaroutine tijdens de vakantie een makkie:

Doe yoga met de locals

Yoga is wereldwijd zo populair, dat er op de meeste plekken wel een yogaschool te vinden is. Denk niet te snel: ‘ik zit op zo’n afgelegen locatie, er is heus geen yogaschool’. Zelfs als je in de jungle of bovenop een berg zit, bestaat de kans dat je ergens in de buurt een yogales kunt volgen tussen de locals. Wie weet ontdek je zelfs wel een vorm van yoga die je nog niet eerder hebt geprobeerd. Het is handig om vóór vertrek alvast uit te zoeken waar je terecht kunt. Soms is het namelijk nodig om je van tevoren aan te melden voor een (proef)les.

Leer een serie asana’s uit je hoofd

Zijn er écht geen yogascholen op je vakantiebestemming of wil je gewoon altijd en overal in je uppie je yoga kunnen doen? Dan is het handig om jezelf één of meerdere series houdingen aan te leren. Dit kan de zonnegroet zijn, of welke andere serie dan ook. Het belangrijkste is dat je de opeenvolgende asana’s zonder hulp en zonder teveel nadenken kunt uitvoeren. Herhaal de serie zo vaak als je wilt. Wil je meer verdieping? Probeer dan eens te beginnen of te eindigen met een korte meditatie.

Volg online lessen

Als je niet naar een yogaschool kunt, maar toch graag een bepaalde vorm van begeleiding wilt, bieden online yogavideo’s uitkomst. Het enige wat je daarvoor nodig hebt is een smartphone of tablet en een internetverbinding. Er zijn meer dan genoeg lessen beschikbaar, zowel gratis als betaald: zoek maar eens op Google of YouTube. Een speciale yoga-app downloaden kan natuurlijk ook.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Alleen in april: 10,- korting met code VEDA10

Schaf een reismatje aan

Je hebt niet per se een yogamat nodig om een serie houdingen uit te voeren. Ga lekker naar buiten en zoek een zachte ondergrond: aan het strand of in het gras, bijvoorbeeld. Dit geeft ook nog eens een extra dimensie aan je practice, omdat je in direct contact staat met de natuur. Is er alleen een kale vloer of andere harde ondergrond voorhanden? Dan is yoga zonder matje minder prettig. Perfect voor die momenten is een travel mat. Deze yogamatten zijn extra licht en nemen weinig ruimte in.

Begin de dag met yoga

Van uitstel komt afstel, en op vakantie heb je waarschijnlijk zoveel leuks te doen dat de verleiding om je yogamomentje over te slaan (nog) groter is. Om te voorkomen dat je je yogamat pas na de vakantie weer uit je koffer of backpack tevoorschijn tovert, kan het helpen om ’s ochtends meteen de mat op te zoeken. Zo heb je de rest van de dag alle tijd om te doen waar je zin in hebt. Liever ’s avonds? Ook prima. Het gaat er vooral om dat je tijdens je vakantie, net als thuis, zorgt voor regelmaat.

Ga liggen en relax

Heb je een dagje echt geen zin? Maak het jezelf dan vooral gemakkelijk – je hebt tenslotte vakantie – en neem alleen een paar minuten de tijd voor de lijkhouding (savasana):

  • Ga op je rug liggen, laat je voeten naar buiten vallen en draai je handpalmen omhoog.
  • Concentreer je op de ademhaling en maak je uitademing geleidelijk dieper en langer, tot deze twee keer zo lang is als je inademing.
  • Volg de weg die de adem aflegt door je lichaam aandachtig, terwijl je één voor één al je spieren ontspant en ieder lichaamsdeel zacht voelt worden.
  • Merk je dat je gedachten afdwalen? Richt je aandacht dan weer op je ademhaling.
Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.

Meer lezen over yoga beoefenen?

Dit zijn 3 redenen waarom je Iyengar Yoga eens zou moeten uitproberen.

Volgend artikel
Makkelijke yogahouding, groots effect: omhoog met die benen
Makkelijke yogahouding, groots effect: omhoog met die benen