Last van je menstruatie? Met deze yogahoudingen ga je PMS te lijf

Last van je menstruatie? Met deze yogahoudingen ga je PMS te lijf Last van je menstruatie? Met deze yogahoudingen ga je PMS te lijf Last van je menstruatie? Met deze yogahoudingen ga je PMS te lijf

Als je last hebt van een opgezette buik, vermoeidheid, een algemeen bleh-gevoel of wat voor PMS-klachten dan ook, is het érg verleidelijk om onder een dekentje op de bank te kruipen voor een Netflix-sessie. Liefst met een zak chips of reep chocola binnen handbereik. Toch? Snappen we helemaal. Af en toe moet je ook lekker aan die behoefte toegeven. Maar als je echt lief voor je lijf wilt zijn, kun je beter in beweging komen. Door lichaamsbeweging kunnen menstruatieklachten namelijk flink verminderen.

Je hoeft jezelf echt niet – opluchting! –  naar de sportschool te slepen voor een intensieve trainingssessie. Liever niet, zelfs. Als je ongesteld bent en je daardoor niet helemaal happy voelt, kun je het beter wat rustiger aan doen. Zet dus maar een fijn muziekje op, trek je favoriete legging uit de kast en rol je yogamat uit: een kwartiertje yoga doet al wonderen.

Niet alle asanas zijn geschikt als je ongesteld bent. Zo kunnen achteroverbuigingen de druk op je onderrug juist vergroten. Ook inversies (omgekeerde houdingen) kun je beter vermijden, omdat je baarmoeder hierdoor iets kantelt, waardoor buikkramp verergert. De volgende houdingen zijn wél heel geschikt om PMS-symptomen te bestrijden:

Kat-koehouding

Deze houding is een fijne stretch voor de voor- en achterkant van je lichaam. Het verbetert de bloedcirculatie, wat helpt om buikkramp te verminderen. Ga op handen en knieën zitten, met je handen recht onder je schouders en je knieën onder je bekken. Maak bij je inademing de rug holler, en beweeg je hoofd langzaam naar achter. Dit is de koehouding. Adem nu uit en maak je rug wat boller, terwijl je je hoofd een beetje naar beneden beweegt. Dit is de kathouding. Herhaal de houdingen 6 tot 10 keer, op het ritme van je ademhaling. Kom tenslotte op een inademing weer langzaam terug naar het midden.

Hoofd-naar-kniehouding

Een fijne pose voor meer (geestelijke) balans en om rugpijn te verlichten. Ga rechtop zitten met je benen voor je uitgestrekt. Plaats nu de voetzool van je rechtervoet tegen de binnenkant van je linkerdij. Amen in en strek je armen omhoog, terwijl je je rug lang maakt. Adem uit en buig naar voren. Afhankelijk van hoe ver je kunt, pak je je voet vast of leg je je handen aan weerszijden van je onderbeen op de grond. Blijf 1 minuut zo zitten. Probeer je rug op elke inademing iets te verlengen en op elke uitademing een beetje verder voorover te buigen. Wissel dan van kant.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Alleen in april: 10,- korting met code VEDA10

Kindhouding

De kindhouding verlicht de druk op je onderrug, zorgt voor een zachte stretch en vermindert stress. Ga op handen en knieën zitten, met de bovenkant van je voeten plat op de grond en je grote tegen tegen elkaar aan en je knieën gespreid op heupwijdte. Zak naar achteren zodat je billen je hielen raken. Leg je buik en borst op je bovenbenen, met je voorhoofd tegen de grond. Je armen strek je voor je uit, met je handpalmen plat op de grond. Of laat je armen juist langs je lichaam naar achteren reiken, met de handpalmen omhoog. Verleng je rug en ontspan je schouders. Blijf ongeveer een halve minuut in deze houding, terwijl je rustig in- en uitademt.

Liggende twist

Deze milde twist heeft een kalmerende werking op je hoofd en lichaam en kan een opgezet gevoel en buikkramp verminderen. Ga plat op je rug liggen, spreid je armen wijd en buig je knieën iets omhoog naar je borst, zodat je scheenbenen parallel zijn aan de vloer. Breng je knieën op je uitademing voorzichtig naar de linkerkant van de vloer, terwijl je je hoofd naar rechts draait. Houd deze pose ongeveer 1 minuut vast. Breng je benen op een inademing weer naar het midden, en wissel dan van kant.

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.

Meer lezen over zelfzorg tijdens je menstruatie?

Probeer deze natuurlijke producten als je ongesteld bent.

Volgend artikel
Menstruatie en de volle maan: ken je energie
Menstruatie en de volle maan: ken je energie