Terug naar overzicht

Thuiswerken: zo kom je tot rust na een drukke dag

Categorie
Tekst
Happinez redactie
Thuiswerken: zo kom je tot rust na een drukke dag

Waar ‘thuis’ normaal gesproken een plek is om tot rust te komen na een lange dag, is dat wanneer je vanuit huis werkt plotseling anders. In jouw veilige haven ben je nu immers ook deadlines aan het nastreven. Omdat je geen kantoor uit kunt lopen, kan het lastig zijn die focus en energie na een drukke dag los te laten. We delen vijf tips om tot rust te komen na een dag thuiswerken.

Richt een thuiswerkplek in

Als het mogelijk is, richt dan een speciale thuiswerkplek in. Bedenk wat je nodig hebt om gefocust te werken. Is dat een opgeruimd bureau of juist een rommelige omgeving? Probeer een setting te creëren die goed voelt. Een thuiswerkplek helpt ook om afstand te nemen van je werk zodra de werkdag voorbij is. Is een thuiswerkplek geen optie of werk je juist graag aan de eettafel? Ruim dan, zodra de avond begint, je laptop en notities op. Zo voorkom je dat je oog valt op niet-afgeronde taken en je brein weer in de werkmodus schiet.

Ga naar buiten

Ook als je een hele dag thuis hebt gewerkt, kun je een moment creëren waarop je binnenkomt. Zit je werk voor die dag erop, zoek dan eerst de buitenlucht op. Wandelen doet wonderen voor je gemoed en de frisse lucht helpt om fysiek afstand te nemen van je takenlijst. Kom je je huis opnieuw binnen, dan luid je daarmee als het ware de volgende fase van de dag in. Met het dichttrekken van de deur laat je de zorgen achter je. Morgen is er weer een dag.

Wees mindful

Een moment nemen om in te checken bij je lijf laat je voelen waar je behoefte aan hebt. Misschien merk je dat zich gedurende de dag spanning heeft opgebouwd in je lijf, of ben je nog aan het piekeren over een vergadering die niet lekker liep. Een korte ademhalings- of meditatieoefening brengt je tot rust en helpt je te verbinden met jezelf. Bedenk vervolgens wat je nodig hebt om te ontspannen. Zo kan het helpen om te stretchen, een kalmerend (voeten)bad te nemen of simpelweg even je ogen te sluiten.

Trek iets comfortabels aan

Freelance journalist en thuiswerk-ervaringsdeskundige Sanne Eva van het Instagramaccount @Sanneeva adviseert om je niet te laten verleiden de boel, qua outfit en verzorging, de boel te laten. Net zoals je je tijdens het thuiswerken actiever voelt in je werkpak, kun je beter ontspannen in losse kleding. Een comfortabele outfit is niet alleen fijner op de bank, het omkleedmoment staat ook symbool voor de volgende fase van de dag.

Geef je handen iets te doen

Met je handen bezig zijn zorgt dat je rationele brein wordt uitgeschakeld en brengt je gedachten naar het hier en nu. Speel samen met speelgoed en laat je meenemen in de fantasierijke wereld van je kleine spruit, of bak een brood en kom tot rust door het kneden van het deeg. Ook knutselen, vingerverven en haken laten je de wereld om je heen vergeten. Zo neem je mindful afstand van de werkdag die achter je ligt.


Meer Happinez?

Door anderen gelezen