Vergroot je zelfvertrouwen

Vergroot je zelfvertrouwen Vergroot je zelfvertrouwen Vergroot je zelfvertrouwen

Twijfel je aan je eigen kunnen of heb je het gevoel dat je ‘niet goed genoeg’ bent? Of het nu om je carrière of je persoonlijke leven gaat, met een gezonde dosis vertrouwen in jezelf – niet te verwarren met arrogantie, want dat is echt iets anders – gaan veel dingen je net ietsje gemakkelijker af. Zo krik je je zelfvertrouwen eenvoudig op:

1. Begin met sporten (of doe het wat vaker)

De meeste mensen gaan sporten omdat ze willen afvallen of gespierder willen worden. Maar je af en toe flink in het zweet werken doet ook wonderen voor je zelfvertrouwen. Je krijgt er een beter humeur van en kan depressies en angsten tegengaan. Regelmatig bewegen vergt discipline. Het opbrengen van die discipline (lees: jezelf naar de sportschool slepen als het regent) is op zich al een prestatie. Als het je lukt om jezelf een nieuwe sportieve gewoonte aan te leren, voel je je daardoor beter over jezelf. 

2. Stap uit je comfortzone

Eerlijk is eerlijk: echt makkelijk is dit niet. Iets doen dat buiten je comfortzone is geeft je onvermijdelijk een ongemakkelijk gevoel. Waarom het dan tóch een goed idee is om regelmatig iets te doen dat nieuw voor je is? Omdat je je daardoor op termijn in steeds minder situaties ongemakkelijk gaat voelen: je breidt je comfortzone uit. En dat hoeft helemaal niet altijd met iets groots en meeslepends te zijn. Je kunt het beter vaker oefenen met iets relatief kleins, dan slechts heel soms met iets veel groters. Ben je verlegen? Maak dan eens een praatje op een feestje vol onbekenden. Houd je je tijdens bijeenkomsten op je werk altijd stil? Vertel de volgende keer over je ideeën en toon initiatief. Nog makkelijker kan ook: zelfs door in een restaurant iets te bestellen wat je nog nooit hebt gegeten, verbreed je je horizon. 


3. Verander je look

Ken je dat gevoel als je net van de kapper komt, met een heel ander kapsel of een andere haarkleur? Verandering van kleding werkt precies zo. Wat jij draagt heeft niet alleen invloed op hoe anderen jou zien, het beïnvloedt ook de manier waarop jij naar jezelf kijkt. Misschien durf je geen uitgesproken kleding te dragen omdat je liever niet op wilt vallen. Maar de versie van jou die blaakt van het zelfvertrouwen, heeft daar maling aan. Gewoon aantrekken dus, dat felgekleurde paar schoenen, die uitbundige bloemenjurk of dat zakelijke maar oh-zo-sexy pak. 

4. Verander je houding

Het is even wennen omdat het eerst wat onnatuurlijk aanvoelt, maar het effect is die kleine moeite waard: verbeter je houding. Als je rechtop staat, loopt en zit, vergroot dat je zelfvertrouwen. 

5. Gebruik de kracht van affirmaties

Als je jezelf keer op keer vertelt dat je iets niet kunt, ga je er vanzelf in geloven. Gelukkig werkt dat andersom precies hetzelfde. Met positieve affirmaties beïnvloed je je onderbewustzijn en kun je je hersenen opnieuw programmeren. Voor meer zelfvertrouwen kun je bijvoorbeeld de zin ‘wat er ook gebeurt, ik kan het aan’ of ‘ik geloof in mezelf en in mijn eigen kunnen’ regelmatig hardop (of in jezelf) herhalen. Maar je kunt ook een eigen affirmatie formuleren die precies aansluit op wat jij nodig hebt. 

Bang om arrogant over te komen?

Nergens voor nodig, want zelfvertrouwen is niet hetzelfde arrogantie. Je kunt heel goed barsten van het zelfvertrouwen zonder dat je arrogant bent, of juist ontzettend arrogant zijn zonder een greintje zelfvertrouwen. Het klinkt misschien gek, maar vaak komt arrogantie juist voort uit onzekerheid. 

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.

Meer lezen over zelfvertrouwen?

Dit is het geheim van een zelfverzekerde uitstraling.

Volgend artikel
Je eigen aandeel dragen: zo kan het je bevrijden
Je eigen aandeel dragen: zo kan het je bevrijden