Terug naar overzicht

Zo maak je kans om je soulmate te ontmoeten

Categorie
Tekst
Lisette Thooft
Fotografie
Beeld Bodil Jane
Zo maak je kans om je soulmate te ontmoeten

Heb jij je soulmate nog niet ontmoet? Zoek niet langer. Alle zielen zijn namelijk verwant aan de jouwe – als je maar genoeg ruimte maakt in je eigen ziel. 

Verstopt achter een masker

Wij dragen allemaal een soort masker in de vorm van onze uiterlijke persoonlijkheid, die we hebben opgebouwd uit de grondstoffen van onze aanleg, opvoeding, trauma’s en andere belangrijke ervaringen, overgoten met onze verwachtingen, overtuigingen en normen. Je kunt wel typen onderscheiden: je hebt uitbundige en verlegen persoonlijkheden, warme en koele persoonlijkheden, agressieve en vriendelijke persoonlijkheden, slordige en nauwkeurige persoonlijkheden, enzovoort. Maar de ene verlegen persoonlijkheid is de andere niet: iedereen heeft toch een unieke combinatie van gewoonten en neigingen, van persoonlijke trekjes, trucs en tics. Onder het masker heeft vrijwel iedereen onzekerheden, twijfels, angsten, hoop en verlangens. De volgorde van de laagjes is anders, de heftigheid, de kleur van de emoties kunnen verschillen. Bij de een ligt woede bovenop; die wordt om het minste geringste boos. Bij een ander is de woede diep begraven onder dikke lagen verdriet en angst. Maar allemaal zijn we in onze ziel gelaagd als spekkoek. Hoe dieper je doordringt in die ziele-lagen, hoe universeler en herkenbaarder ze worden.

De magische kracht van kwetsbaarheid

Hoe kwetsbaarder je jezelf opstelt, dus hoe opener je bent, hoe makkelijker anderen zichzelf herkennen in jouw verhaal. Je eigen kwetsbare, menselijke gezicht van-achter-het-masker tonen, geeft anderen ook de vrijheid om hun masker af te leggen. Zo blijkt kwetsbaarheid te leiden tot grootmoedigheid: je eigen pijn kennen en durven uiten, is die van een ander ook durven zien. En die ander in je hart sluiten, hoe anders ze ook is. Een soulmate is iemand die helemaal niet per se in jouw bubble hoeft te passen, of met jou matcht qua levensstijl. Maar je herkent elkaars angsten en onzekerheden, elkaars verlangens en elkaars stille kern waarin alles er mag zijn zoals het is – al het basaal menselijke achter het masker.

Iedereen is mijn soulmate

Onvoorwaardelijke liefde, bij de meesten van ons is die kern zo overwoekerd door pijn, compleet met alle oplossingen die we hebben gevonden om die pijn te uiten, te verzachten, of weg te moffelen, dat we er alleen op gezegende momenten mee in aanraking komen in onszelf. Stille momenten van verrukking of dankbaarheid bijvoorbeeld waarin je je ineens één voelt met alles wat er is, één met je omgeving, opgenomen in een betekenisvol geheel. Op zo’n moment weet je ook meteen: iedereen is mijn soulmate. Iedereen hoort bij de grote familie van de mensheid, iedereen hoort bij mij en ik hoor bij iedereen. Er zijn geen uitzonderingen, hoe lastig of vreemd of anders sommige mensen ook zijn aan de oppervlakte. Iedereen mag er zijn, en iedereen raakt in zijn diepste diepte aan mijn diepste diepte.

Door anderen gelezen