Ben je oudste, middelste, jongste of enig kind? Wat zegt je plaats in het gezin over jou?

Ben je oudste, middelste, jongste of enig kind? Wat zegt je plaats in het gezin over jou? Ben je oudste, middelste, jongste of enig kind? Wat zegt je plaats in het gezin over jou? Ben je oudste, middelste, jongste of enig kind? Wat zegt je plaats in het gezin over jou?

Sterk verantwoordelijkheidsgevoel? Hoge verwachtingen van jezelf? Dan ben je waarschijnlijk de oudste. Kom je op voor de underdog en als eerste het huis uit? Eigenschappen van het middelste kind. Geen blauwdruk natuurlijk, maar wel interessant om je plaats in het gezin te analyseren. Linda Blair deed onderzoek en publiceerde het boek Birth order. De eigenschappen op een rij. 

Oudste

Eerstgeborenen zijn talig en hebben vaak oudere vrienden. Dit komt omdat ze als eerste kind in het gezin veel in aanraking kwamen met volwassenen. Oudsten streven naar een goede samenwerking met mensen in hogere posities. Ze zullen in eerste instantie hun best doen om vastgestelde afspraken te accepteren. Als deze afspraken tegen hun principes ingaan, passen ze de afspraken aan in plaats van tegen de regels in te handelen. Oudste kinderen hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel en komen daarom vaak op leidinggevende posities terecht. Ze stellen hoge eisen aan zichzelf en kampen vaak met zelfkritiek.

Middelste

Bemiddelen kunnen middelste kinderen goed. Met goede sociale vaardigheden vinden ze in bijna alle situaties een compromis of helpen anderen een middenweg te vinden. Middelsten hebben een realistisch beeld van hun talenten omdat ze zich als kind konden vergelijken met de verder ontwikkelde oudste en de minder ver ontwikkelde jongste. Dit is in hun voordeel; middelste kinderen vinden vaak snel een beroep dat goed bij hen past. Ze komen op voor de underdog in de meeste denkbare situaties. Dit hangt samen met hun eigen positie in het gezin, minder uitgesproken dan het oudste én jongste kind. Soms zijn middelste kinderen zo meebuigend dat ze hun eigen mening uit het oog verliezen, daar moeten ze voor waken.

Jongste

Het jongste kind van het gezin staat vaak in het middelpunt van de aandacht. Dat levert op latere leeftijd vaak een charmant en extravert karakter op. Anders dan de middelste en de oudste zijn ze minder doelgericht en georganiseerd, maar creatief en vindingrijk. Ze kiezen ervoor om niet het door hun oudere broer of zus gebaande pad te bewandelen. Ze gaan hun eigen weg en vinden het daarbij leuk om de gevestigde orde uit te dagen. Jongste kinderen twijfelen vaak aan zichzelf en het is hun grote angst om in de steek gelaten te worden. Dit hangt samen met hun kwetsbare positie als kind in het gezin.

Enig kind

Enig kinderen zijn net als oudste kinderen talig en communicatief. Ze zijn tussen volwassenen opgegroeid en hebben daarom ook graag oudere vrienden. Ze kunnen zich zelfs onbegrepen voelen door leeftijdsgenoten. Enig kinderen zijn graag alleen, vaak perfectionistisch ingesteld en wanorde hindert hen. Beter gezegd: ze zijn gewend aan hun eigen maatstaven en kunnen er grote moeite mee hebben als anderen daar niet aan voldoen. Aan zelfvertrouwen hebben ze doorgaans geen gebrek, ze kunnen goed logisch denken en hebben sterke organisatorische vaardigheden.

Meer weten over je gezinssituatie en de invloed daarvan op jou?

Lees Birth order van Linda Blair. De Nederlandse versie Je plaats in het gezin is online niet leverbaar, maar wel tweedehands te verkrijgen of in de bibliotheek.

Over auteur
Verhalen vertellen en het mystieke onderzoeken; daar houdt tekstschrijver Fabienne Peters zich mee bezig. Haar missie? Op zoveel mogelijk plekken verhalen verspreiden die het leven zowel verdiepen als verzachten. Onderwerpen die raken, die net een beetje verder gaan en/of met één been in de taboesfeer blijven hangen.

Meer lezen over familie?

Dit is de invloed van familiepatronen op jouw zelfbeeld.

Volgend artikel
Wist je dat je 40% van je geluk zelf in handen hebt? Dus hup, aan de slag!
Wist je dat je 40% van je geluk zelf in handen hebt? Dus hup, aan de slag!