Vier dingen die je kunt doen voor iemand die zich eenzaam voelt

Vier dingen die je kunt doen voor iemand die zich eenzaam voelt Vier dingen die je kunt doen voor iemand die zich eenzaam voelt Vier dingen die je kunt doen voor iemand die zich eenzaam voelt

Wat kun je doen als iemand in je omgeving zich alleen voelt? Deze vier dingen kunnen helpen.

Toon begrip

Eenzaamheid is niet iets wat de meeste mensen van de daken schreeuwen – jammer genoeg kleeft er vaak een gevoel van schaamte aan. Laat iemand in je omgeving toch merken dat hij of zij zich alleen voelt, neem dat gevoel dan serieus. Spreek het uit als je het herkent, of zeg simpelweg: ‘dat lijkt me heel naar’. Ga in elk geval niet oordelen – aan een opmerking als ‘Maar jij hebt toch heel veel vrienden?’ heeft niemand wat.

Doe iets kleins

Een klein gebaar kan iemand behoorlijk opvrolijken. Je hoeft hem of haar niet meteen te koppelen aan je vrienden, of een Serieus Gesprek te beginnen – dan maak je het zo zwaar. Vraag gewoon of hij of zij eens komt eten, of iets te gaan doen wat jullie allebei leuk vinden.

Leer hem of haar beter kennen

Heb je eigenlijk geen idee wat hij of zij leuk vindt om te doen? Probeer daar dan achter te komen. En als je eenmaal weet dat hij of zij gek is op handbal / sci-fi-boeken / tuinieren, informeer dan af en toe eens naar die hobby of interesse. Is iemand vaak stil tijdens gesprekken, vraag dan wat vaker naar zijn mening. Het zijn allemaal manieren om net wat meer aandacht aan iemand te besteden, zonder dat je uitstraalt dat je medelijden met hem of haar hebt (daar zit niemand op te wachten).

Help hem of haar om vooruit te kijken

Eenzaamheid kan iemand het gevoel geven dat er geen perspectief is. Help je collega, vriend of nicht die zich eenzaam voelt om niet alleen obstakels te zien, maar ook kansen. Welke hobby zou hij eigenlijk nog eens willen oppakken, welke reis wil zij al jaren graag maken, is hij op zoek naar een partner of naar een nieuwe uitdaging op het werk? Denk mee over manieren om dat te realiseren, gewoon om te laten zien: zoals je je nu voelt, zo hoeft het niet te blijven.

Deel je verhaal – en lach er samen om

In de beste grappen zit een ondertoon van pijn. Dus valt er om eenzaamheid ook veel te lachen, laat cabaretier Giulia Rozzi zien in haar TED Talk. Dat lucht niet alleen op, het schept ook een band.

Meer lezen over eenzaamheid?

Ben je zelf eenzaam? Deze tips van therapeuten helpen je om je minder alleen te voelen.

Volgend artikel
Snel geïrriteerd? Met dit mantra word je positiever ingesteld
Snel geïrriteerd? Met dit mantra word je positiever ingesteld