Terug naar overzicht

Waarom je eigenlijk drie huwelijken sluit in je leven (ja, écht)

Categorie
Tekst
Anne Wesseling
Waarom je eigenlijk drie huwelijken sluit in je leven (ja, écht)

In de vakantie kom je nog eens toe aan boeken die al een tijdje klaar lagen. En dus, op het dek van een schip, uitkijkend over zee, kwam ik er eindelijk aan toe om The three marriages van David Whyte te lezen.

Het idee voor het boek, zo beschrijft de dichter David Whyte in de inleiding, schoot hem te binnen op een stressvol moment: hij moest een lezing houden na een serie intensieve workshops. Hij was door zijn onderwerpen heen. Hij wilde iets vertellen over relaties (zijn vrouw zat in de zaal), iets in het werk voor de medewerkers van het bedrijf waar hij de afgelopen week workshops had gegeven, maar ook over de herinnering die hij net had, aan het jongetje dat hijzelf vroeger was en dat nog geen idee had over wat en wie hij later zou worden. ‘Vandaag ga ik het hebben over… de drie huwelijken,’ zei hij uiteindelijk.

Een noodgreep, maar een die uiteindelijk leidde tot zijn boek ‘The three marriages’, waarin hij relaties, werk en identiteit alledrie behandelt als huwelijken. Eigenlijk ligt de vergelijking zo voor de hand dat je je (zoals dat gaat bij goede ideeën) niet kan voorstellen dat niemand eerder op het idee is gekomen. Want hoe je een partner vindt, hoe je een loopbaan vindt die bij je past, hoe je ontdekt wie je zelf bent, dat heeft allemaal een aantal stadia en dat kun je heel goed vergelijken.

Het eerste huwelijk: je relatie met een ander

Dit is de traditionele opvatting van ‘huwelijk’, een langdurige relatie met een ander person. Het voorbeeld krijg je in je jeugd van je eigen ouders en gedurende je leven is dit hoe je je ontwikkelt in relatie tot een ander. Je bent verliefd, je krijgt een relatie, die relatie wordt vast, verandert, ontwikkelt zich – het is niet vast, het verandert, en in het ideale geval ontwikkel je je samen.

Het tweede huwelijk: je relatie met je werk

Veel mensen herinneren zich een bepaald moment waarop ze zich realiseerden dat dít het werk is dat ze wilden doen. Bij anderen groeide de liefde, of was het een zigzagweg om te ontdekken waar ze gelukkig van werden. Net als in het eerste huwelijk, helpt het als je verder kijkt dan de dagelijkse beslommeringen: je werk voelt zinvoller als je het gevoel hebt dat je er een groter doel mee dient dan alleen je salarisstrookje. En natuurlijk hoeft het niet om betaald werk te gaan, het kan ook gaan om vrijwilligerswerk, een belangrijke hobby, iets dat je met passie doet.

Het derde huwelijk: je relatie met jezelf

Dit is het huwelijk dat je helpt om je rust te bewaren in de dagelijkse hectiek. Het is de plek waar je rust vindt, waar je stil kunt zijn, een innerlijke bron. Zit er hier iets niet goed, dan zoek je liefde op de verkeerde plekken (bij mensen die het je niet kunnen geven, bijvoorbeeld). Net als de eerste twee huwelijken is ook dit huwelijk iets dat zich continu ontwikkelt. Voor jezelf zorgen, jezelf voeden, jezelf ontwikkelen, dat gaat je hele leven door.

Hoezo ‘balans’ tussen werk en privé?

Dit is heel kort samengevat, maar alleen al het basisidee zorgt echt voor een nieuw idee over de relatie tussen werk, relaties, je plek in de wereld. De drie huwelijken zijn even belangrijk zijn, op een andere manier. Dat geeft aan de ene kant houvast als het in een van de drie huwelijken even niet lekker loopt. Je hebt er dan nog twee om je op te richten. In de periode na een scheiding kun je bijvoorbeeld bezieling vinden in je werk, of de tijd nemen voor je eigen ontwikkeling.

Maar er is een fundamenteler inzicht. De drie huwelijken maken alledrie deel uit van wie jij bent. We zijn zó gewend om werk en privé als concurrenten te zien, en het leven als een soort gevecht om die twee in balans te brengen. Maar, zegt David Whyte, het zijn geen concurrenten, ze vullen elkaar juist aan, ze voeden elkaar. In plaats van jezelf te vragen wat je méér moet doen (met alle stress van dien), kun je jezelf vragen: waar draait het echt om voor mij? Jezelf eerlijk in de spiegel kunnen kijken, helpt bij het invullen van je relatie en het zoeken van bezieling in je werk. Uiteindelijk gaat het erom je binnenwereld in harmonie brengen met de buitenwereld – dan gaan de dingen gemakkelijker. En nee, dat gebeurt niet van de ene dag op de andere. Dat is iets dat zich ontwikkelt. Het is wat het leven is: een fascinerend pad waarbij je je binnenwereld en de buitenwereld in harmonie probeert te brengen. Geen gevecht, maar een pad van nieuwsgierigheid, liefde, passie. Uitkijkend over zee was dat een gedachte waar ik in elk geval heel vrolijk van werd!

Meer lezen:
David Whyte, ‘The three marriages. Reimagining work, self and relationship’ (Riverhead Books).

En ook:

  • Lees dit stukje over ‘trouwen met jezelf’, en bekijk de TED-talk waarin schrijfster Tracy McMillen uitlegt welke geloften je met jezelf af zou moeten leggen om te komen waar je wil zijn
  • In dit stukje legt Susan Smit uit waarom je juist in lange relaties jezelf leert kennen.
  • Op zoek naar een droombaan? Deze vier stappen kunnen je helpen te ontdekken wat écht bij je past.
  • Sluit af met dit stukje over de ideeën van Joseph Campbell over ‘follow your bliss’, of hoe je de held wordt van je eigen leven.

Door anderen gelezen