Als je je eenzaam voelt in deze tijd – deze tips kunnen helpen

Als je je eenzaam voelt in deze tijd – deze tips kunnen helpen Als je je eenzaam voelt in deze tijd – deze tips kunnen helpen Als je je eenzaam voelt in deze tijd – deze tips kunnen helpen

We mogen weer meer – op een terrasje zitten, bijvoorbeeld. Maar wat als je eigenlijk niet weet met wie je daar zou moeten gaan zitten, omdat je weinig vrienden of familie in je buurt hebt? De coronacrisis kan gevoelens van eenzaamheid versterken, blijkt uit onderzoek. En dat geldt echt niet alleen voor oude mensen, maar juist ook voor jongeren. Deze tips kunnen helpen als je je eenzaam voelt.

De koning zei het in maart al in een toespraak: we strijden niet alleen tegen het coronavirus, maar ook tegen het eenzaamheidsvirus. De anderhalvemetersamenleving, waarin veel mensen thuis werken en minder (lijfelijk) sociaal contact hebben dan eerder, kan je het gevoel geven dat je alleen bent.

Waarschijnlijk bestaat er geen pil tegen eenzaamheid, maar er zijn wel veel dingen die je kunt doen om gezelschap te vinden. Oók in deze tijd, gelukkig. En ja, dat het helpt om even met iemand te videobellen of te appen, dat weet je al wel. Maar op deze ideeën was je misschien nog niet gekomen.

Maak je hobby’s digitaal

Klinkt stom (zit je weer achter die computer), maar het kan heel leuk zijn. Online kun je kaarten, pubquizzen, met je boekenclub samenkomen. (Heb je er geen? Google eens op ‘boekenclub + woonplaats’, of richt er zelf eentje op – een oproepje op sociale media kan zomaar het begin zijn)

Vind een wandelmaatje

Er zijn meer mensen die nu zin hebben om erop uit te trekken, en niet per se weten met wie. Stel gewoon eens een vriend, kennis of collega voor om een wandeling te maken. Weet je niet wie te vragen? Op Tweevoeter.nl vind of plaats je een oproep voor een wandelgenoot.

Maak gebruik van een luisterend oor

Wil je even je hart luchten, bel dan eens naar De Luisterlijn (0900-0767), waar vrijwilligers klaarzitten voor een goed gesprek. Je mag alles bespreken wat je wil. Het kan je dag zomaar een stuk beter maken.

Sluit je aan bij een sportgroep

In de steden zie je de laatste tijd meer en meer sportclubs ontstaan. Bij bootcampen of buitenyoga kun je prima afstand van elkaar houden, en toch is het gezellig. Veel sportscholen organiseren nu, bij gebrek aan binnenplek, buitenlessen. Ook voor beginners.

Help iemand anders

Aan eenzaamheid kleeft een stigma van zielig zijn. Onzin natuurlijk, je bent niet zielig, je voelt je gewoon (af en toe) alleen. En daar ben je echt niet de enige in. Een fijne manier waarbij je contacten legt en zelf het heft in handen neemt, is door als vrijwilliger een ander te helpen. Op NLvoorelkaar.nl vind je allerlei oproepen van mensen die allerhande hulp zoeken – van een buddy, een handige klusser, een taalhulp tot hondenuitlaat – je kunt het zo gek niet bedenken. Uiteraard is dit ook dé plek om iemand te vinden die jou ergens bij kan helpen.

 

Voel je je naast eenzaam, soms ook leeg en somber? Dit zouden symptomen kunnen zijn van een depressie. Hierover praten met dierbaren of iemand die je juist niet kent, kan enorm helpen. Meer weten? Bezoek deze site voor meer informatie en hulp bij depressie. 

Meer Happinez?

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.
Volgend artikel
Deze 7 gewoonten staan geluk in de weg: herken jij ze?
Deze 7 gewoonten staan geluk in de weg: herken jij ze?