Waarom je best af en toe fuck it mag zeggen. Word je rustig van!

Waarom je best af en toe fuck it mag zeggen. Word je rustig van! Waarom je best af en toe fuck it mag zeggen. Word je rustig van! Waarom je best af en toe fuck it mag zeggen. Word je rustig van!

Piekeren, stress, je druk maken over van alles en nog wat. Zeg af en toe gerust fuck it! tegen de dingen die belangrijk voor je zijn, want dat helpt om innerlijke rust te vinden, zegt John Parkin in zijn boek ‘F*ck it – het is wat het is’.

In dit boek presenteert hij het leven als een soort computerspel, met verschillende levels. Dat past echt bij John Parkin – het is iemand die diep over dingen nadenkt, maar tegelijkertijd humor en lichtvoetigheid essentieel vindt in het leven.

Het leven als game

Het leven als game? Ja, en zo’n rare vergelijking is het niet. Tijdens je leven doe je inzichten en ervaring op, je overwint obstakels en je leert van alles, waardoor je doorgaat naar een nieuw level – net als in een game. Bijvoorbeeld als het gaat om het vinden van innerlijke rust, waar dit boek in feite over gaat.

Je zit in Level 1 als je denkt dat je rust afhankelijk is van iets in de buitenwereld. Het is de gedachte die begint met ‘Ik vind rust in mezelf als…‘ en daar kun je van alles achter aanvullen. Als je je studie hebt afgerond. Je bent afgevallen. De vakantie voorbij is. Noem maar op.

Daag je geest uit met het Happinez Puzzelboek

  • 160 pagina’s met spirituele quizzen, zen-makende beeldpuzzels en inspirerende inzichten

  • In samenwerking met Denksport, dé expert op puzzelgebied

Op level 2 leer je hoe je nú kunt ontspannen (door meditatie bijvoorbeeld). Maar vervolgens is er altijd wel iets dat je innerlijke rust alsnog verstoort. Gedachten over sterfelijkheid, je familie, klimaatverandering, oorlog… Level 3 is: rust vinden in het leven zoals het is.

Fuck it! – waarom het helpt

Dit is trouwens het derde Fuck it-boek, na ‘Fuck it – loslaten, ontspannen en gelukkig zijn’ en ‘Fuck it 2 – het maakt allemaal niet zoveel uit’. Ik sprak John Parkin een paar jaar geleden bij het verschijnen van zijn eerste boek en hij legde toen uit waarom hij voor de term had gekozen.

‘Het is een uitroep die mensen direct begrijpen,’ zei hij. ‘Ik ken geen enkele andere uitspraak die zo direct duidelijk maakt dat veel van de dingen waar we ons zorgen over maken, uiteindelijk niet zo heel belangrijk zijn. Als je ‘Fuck it!’ zegt, bedoel je in feite: hier word ik ongelukkig van, dit doet me pijn, maar goodness me, zó belangrijk kan het niet zijn, toch?’

‘Fuck-it’ klinkt alsof het je allemaal echt niets kan schelen, maar in feite is het juist een hulpmiddel voor mensen die zich misschien alles juist tevéél aantrekken. ‘Hoe meer we van het leven houden, hoe meer we eraan hechten en hoe ondraaglijker de gedachte is dat alles voorbij gaat. Dus hoe kunnen we zoveel van alles houden, zonder dat ons er teveel aan vasthouden? Dat is wat je door moet krijgen.’

Eigenlijk maakt het niet zoveel uit…

Dit zijn bijvoorbeeld drie dingen die je enorm bezig kunnen houden – maar die eigenlijk niet zoveel uitmaken.

Niets meer missen van Happinez? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Authentiek zijn

‘Authentiek zijn’ is het nieuwe ‘goed’, schrijft John Parkin in zijn nieuwe boek. Er zijn wel honderd redenen – sommige nobel, andere niet – waarom je soms helemaal niet authentiek bent. ‘Soms doe je geduldig terwijl je kookt van woede. Soms zeg je dingen die je niet gelooft. Als het niet het moment is om authentiek te zijn, moet je je er niet druk om maken.’ Dus: fuck it tegen authentiek zijn.

Houden van jezelf

Natuurlijk is het goed om je best te doen om meer van jezelf te houden. Voor jezelf ben je meestal veel strenger dan voor anderen. Maar uiteindelijk hoort daarbij óók dat je houdt van het feit dat je soms even níet van jezelf houdt. Niet van jezelf houden is niet fout. Dat kan óók goed zijn. Dus: fuck it tegen altijd maar houden van jezelf.

Positiviteit

Natuurlijk is het fijner om positief in het leven te staan dan negatief. Maar het is volkomen normaal om af en toe negatief en pessimistisch te zijn. ‘Geef toe aan je innerlijke gemopper, je verborgen Iejoor. laat maar komen en kijk hoeveel beter je je voelt. Omdat het veel echter en eerlijker is.’

Het is wat het is

De lijst van dingen om fuck it tegen te zeggen is lang. Maar het grappige is: onder al die stoere taal en grappige metaforen, heeft John Parkin een diep spiritueel idee over dat ‘spel’ van het leven. Een idee dat aan het eind van je leven, als je in feite gedwongen bent álles los te laten, je het gevoel zult hebben dat het goed komt, en dat je ziel, je geest, of hoe je het ook wilt noemen, rust zal vinden.

Daarom maakt het uiteindelijk ook niet uit of je nu wel of niet spiritueel bent, en zelfs niet of je al dan niet met regelmaat ‘fuck it’ zegt. Maar af en toe fuck it zeggen tegen dingen waar je je druk om maakt, kan wel helpen om te relativeren, en dat is af en toe best verfrissend.

Bijvoorbeeld als je eindeloos zit te schaven aan een stukje waarvan je maar blijft denken dat het ergens nog wel beter kan.

Fuck it – het is wat het is!

Lezen
John Parkin, ‘Fuck it – het is wat het is’ (Kosmos Uitgevers). Meer informatie over John Parkin, zijn boeken en de retraites die hij met zijn vrouw Gaia organiseert in Italië vind je hier.

De ideeën van John Parkin sluiten aan bij het idee dat het nú al goed is, waar ik al eerder over schreef. Hoe je empathisch kunt zijn zonder je alles té veel aan te trekken, lees je hier.

En hier vind je een oefening waarmee je binnen twee minuten alle stress van je af laat glijden na een hectische dag.

Over auteur
Huisfilosoof Anne Wesseling duikt elke twee weken haar boekenkast in en kijkt hoe de denkbeelden van grote meesters nog in te passen zijn in deze tijd.
Volgend artikel
Aan alle dagdromers: Susan Smit schreef je deze brief
Aan alle dagdromers: Susan Smit schreef je deze brief