Leer van Alice in Wonderland: de vijf mooiste inzichten van het meisje dat in een konijnenhol viel

Fotografie Tekst Marijn Baar
Leer van Alice in Wonderland: de vijf mooiste inzichten van het meisje dat in een konijnenhol viel Leer van Alice in Wonderland: de vijf mooiste inzichten van het meisje dat in een konijnenhol viel Leer van Alice in Wonderland: de vijf mooiste inzichten van het meisje dat in een konijnenhol viel

Alice tuimelde een konijnenhol in, en kwam in een wereld terecht waar alles anders was. Een boze hartenkoningin die hoofden wilde laten rollen, een pratende kat, en een theepartijtje dat op zijn minst bijzonder te noemen valt: het heet niet voor niets Wonderland. Maar juist omdat alles er anders was, ontdekte Alice er allerlei wijsheden voor het leven.

Dit zijn de mooiste lessen uit Alice in Wonderland.

Als je verdwaald bent, kun je vaak meer vinden dan je denkt

Ben je de weg kwijt? Dan heb je misschien wel geluk: want de kans dat je jezelf vindt is groot. En twijfel je over welke kant je op moet, maar maakt het je ook niet zoveel uit? Luister dan naar de Cheshire Cat:

‘Kunt u mij vertellen, welke kant ik vanaf hieruit op moet?’ ‘Dat ligt eraan waar je naartoe wilt’ zei de Kat. ‘Het maakt me niet zoveel uit waar naartoe’ zei Alice. ‘Dan maakt het ook niet uit welke kant je opgaat’ zei de kat. ‘Zolang ik maar gewoon ergens kom…?’ vroeg Alice. ‘Oh, maar dat kom je sowieso’ zei de kat, ‘Als je maar lang genoeg loopt.’

Geloof in het onmogelijke

Een van huidskleur veranderend dier met ogen die 360 graden kunnen draaien en die insecten vangt met zijn tong, metalen vogels waar mensen in kunnen stappen en die door de lucht vliegen en computers die slimmer zijn dan mensen: er gebeurt zoveel om je heen dat je niet voor mogelijk houdt, dat je je afvraagt waarom we niet vaker onmogelijke dingen verzinnen. Of zoals Alice het mooi omschrijft: ‘Soms denk ik al zes onmogelijke dingen voor het ontbijt’.

Blijf altijd nieuwsgierig

Nieuwsgierigheid is iets dat als een doorzichtig draadje aan je trekt. Als je nieuwsgierigheid aanwakkert dan duik je ergens helemaal in, en stop je niet voordat je hebt achterhaald hoe iets in elkaar zit. Je leest, je ruikt, je vraagt, je proeft, je probeert en probeert nog een keer. Het is misschien wel de mooiste eigenschap die een mens kan bezitten, en daarom roept Alice ook uit: ‘Nieuwsgierig en nieuwsgierigerer’ – en terwijl ze dat doet vergeet ze plots wat de juiste spelling is. Een perfect voorbeeld van wat nieuwsgierigheid met ons doet: we vergeten wat hoort, maar storten ons onbevangen in iets nieuws, iets om te ontdekken.

Zonder begin is er nooit een eind

Als je iets af wil maken, zul je er eerst aan moeten beginnen. We wachten vaak op Het Perfecte Moment voor we ons ergens aan wagen, maar wat als dat moment niet bestaat? Wat als we eigenlijk nooit ergens helemaal klaar voor zijn? Dan kun je het beste maar een start maken, want voor je het weet is je leven voorbij en ben je niets gedaan van wat je wilde. De schildpad zegt dan ook tegen Alice: ‘Ik zie niet in hoe hij het ooit af gaat krijgen, als hij er nooit aan begint.’

Je bent nooit wie je gisteren was

Phanta rhei, alles stroomt, alles verandert – dat is de enige constante in ons leven. Dat geldt ook voor wie jij bent. Alice heeft het daarover in het volgende gesprek met de rups:

‘Wie ben jij?’ vroeg de rups.

Dat was geen bemoedigend begin voor een eerste gesprek. Alice antwoorde, nogal verlegen: ‘Ik… Ik heb geen idee, meneer, wie ik nu ben. Ik wist wie ik was toen ik vanochtend wakker werd, maar ik moet tenminste al wel zes keer veranderd zijn sindsdien.’ ‘Wat bedoel je daarmee?’ vroeg de rups streng. ‘Leg eens uit!’

‘Ik ben bang dat ik het niet zo goed uit kan leggen, meneer…’ stamelde Alice. ‘Omdat ik niet mezelf ben, ziet u.’

Je bent zelf ook constant in verandering, je neemt nieuwe meningen over, je leert nieuwe dingen, je ontmoet andere mensen en maakt nieuwe avonturen mee – en elke interactie en elk gesprek verandert je en zorgt ervoor dat je niet meer bent wie je was.


Meer Happinez?

Armband Luna
Armband Luna
39,95 23,95
Armband Twilight
Armband Twilight
39,95 23,95
Armband Venus
Armband Venus
39,95 23,95
Volgend artikel
Wil je je beter concentreren? Kom in je focuszone!
Wil je je beter concentreren? Kom in je focuszone!