Terug naar overzicht

De mooiste lessen die we van Pippi Langkous kunnen leren

Categorie
Tekst
Dorien Vrieling
De mooiste lessen die we van Pippi Langkous kunnen leren

Het beresterke meisje met ijzerdraad in haar rode vlechten is 75 jaar. Kort na de oorlog schreef Astrid Lindgren haar wereldberoemde boek over de eigenzinnige Pippi Langkous, die zich door niemand wat liet vertellen. Haar gevleugelde woorden ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’ kennen we allemaal, maar Pippi leert ons veel meer. Daarom hier een aantal mooie lessen van Pippi Langkous.

Haal uit je dag wat erin zit

“‘Ik weet niet wat jullie van plan zijn,’ zei Pippi, ‘maar ik kan niet luieren. Ik ben een dingenzoeker, en dan ben je nooit klaar.'” Voor Pippi duurt de dag nooit lang genoeg. Verveling? Dat is er heus wel eens, maar meestal barst Pippi van de plannen. Herlees je de verhalen over haar, dan werkt dat aanstekelijk. Zelfs in een tijd waarin we soms beperkt zijn. Want zelfs binnenshuis en in je buurt zijn er een hoop avonturen te beleven, je moet er alleen oog voor hebben.

Niks is te gek

Over die avonturen gesproken: met een grote dosis fantasie kan alles. Een doodgewone dinsdagmiddag kan hét moment zijn om erop uit te gaan en, tja, díngen te gaan zoeken. Dan vind je misschien zomaar een koralen ketting in een boomstronk, of een blik om koekjes in te stoppen. Je ontdekt een mooi hofje, zomaar op fietsafstand van je huis. Of een oud pand met een gedenksteen erop, dat een rijke geschiedenis blijkt te hebben.

Je bent prachtig zoals je bent

Met haar rode vlechten, wangen vol sproeten en uitbundige kleren is Pippi geen onopvallend meisje. Vergeleken met haar vrienden Tommie en Annika is ze een paradijsvogel. Zit ze daarmee? Niet in het minst. Ze vindt haar eigen sproeten prachtig. Go Pippi.

Voor dieren moet je lief zijn

Tommie en Annika zijn Pippi’s mensenvrienden, maar minstens zo belangrijk zijn haar aap Meneer Nelson en paard Witje. Ze redt die laatste twee op een dag tijdens een storm op zee, door een vlot te bouwen van resten van haar vaders schip.

Geloof in jezelf

Aarzelen komt niet in Pippi’s vocabulaire voor. Haar uitspraak ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’ staat inmiddels op menig tegeltje. Leren doe je door te proberen, door te dóen. Pippi kan bijvoorbeeld geweldig knopen maken – geleerd op zee. En waarom zouden volwassenen (lees: andere mensen) het altijd beter weten?

Vergeef jezelf als je iets stoms doet

Als je een impulsief kind bent, bega je in je enthousiasme wel eens een vergissing. Dan flap je er iets uit, zeg je ‘je’ tegen de juf waar het ‘u’ moet zijn of vertel je een leugen, terwijl je eigenlijk eerlijk wilt zijn. Als Annika haar erop aanspreekt dat liegen kwaadaardig is, zegt Pippi berouwvol dat liegen inderdaad niet goed is, maar voegt eraan toe dat ze dat soms simpelweg vergeet. Toegeven dat je iets onhandigs hebt gedaan, maar jezelf niet te hard op je kop geven, ook dat kunnen we van Pippi leren.

Meer Happinez?

Door anderen gelezen