Zo leef je volgens je waarden

Zo leef je volgens je waarden Zo leef je volgens je waarden Zo leef je volgens je waarden

Vaak denken we dat het de grootse gebeurtenissen zijn die ons leven betekenis geven, zoals een huwelijk, een geboorte of een belangrijke promotie. Toch zijn het volgens carrière coach Tara Mohr niet zozeer die momenten zelf die de belangrijkste waarden in je leven definiëren, maar de kwaliteiten die erachter schuilen. Die bepalen wat jij nodig hebt om je goed te voelen, wat er ook gebeurt in de wereld om je heen.

Mist er iets?

Je kunt nog zoveel sociale contacten hebben, mediteren, tijd doorbrengen in de natuur en ambities najagen; als wat je doet niet of onvoldoende aansluit bij jouw kernwaarden, blijf je gevoelsmatig iets missen. Weet je wat jouw waarden zijn, dan kun je je leven daar meer op inrichten. Dat klinkt als een hoop gedoe, maar in de praktijk zijn kleine aanpassingen vaak al genoeg om je meer voldoening te geven. Is verbinding bijvoorbeeld een van jouw kernwaarden, dan zal een één-op-één gesprek met iemand die je dierbaar is meer energie opleveren dan met al je vriendinnen tegelijk. En is eenvoud belangrijk voor jou, dan is een baan waarbij je elke dag voor nieuwe uitdagingen gesteld wordt wellicht niet ideaal.

Ontdek en leef volgens je kernwaarden in 6 stappen

Mohr deelt een schrijfopdracht die jou helpt om je kernwaarden te ontdekken en vervolgens meer toe te passen in je dagelijkse leven.

1. Wat waren 3 belangrijke ervaringen in jouw leven?

Grijp niet meteen naar de meest voor de hand liggende, grote gebeurtenissen die vooral voor de buitenwereld bepalend lijken. Laat alle sociale verwachtingen en standaarden los en kijk eens eerlijk bij jezelf naar binnen. Welke gebeurtenis gaf jóu voldoening? Wanneer voelde jíj je helemaal jezelf? Het hoeft niet groots en meeslepend te zijn, ook een bijzonder gesprek of een opvallend moment in de natuur kan voor jou heel belangrijk zijn geweest.

2. Welke waarden kwamen in deze gebeurtenissen tot uitdrukking?

Reflecteer op elke ervaring die je in stap 1 hebt opgeschreven en bepaal waarom ze je zoveel voldoening gaven. Zo kan een memorabel gesprek staan voor de waarden eerlijkheid of verbinding, een reis voor vrijheid of avontuur, en het besluit om je goedbetaalde maar veeleisende baan op te zeggen voor leven vanuit je hart.

3. Wat zijn jouw 3 tot 5 belangrijkste kernwaarden?

Bepaal aan de hand van de antwoorden op vraag 2 welke kernwaarden het meest passen bij hoe en wie jij bent. Soms kun je een kernwaarde in 1 woord omschrijven (avontuur, verbinding, eerlijkheid), maar het kan ook zijn dat je er een korte zin voor nodig hebt (leven vanuit mijn hart, contact met de natuur).

4. In hoeverre leef je nu volgens die waarden?

Geef dit voor elke kernwaarde op een schaal van 1 tot 10 aan. Lage scores kunnen je veel inzicht geven in waarom je het gevoel hebt dat er iets ontbreekt in je leven of waarom je je vaak, hoe hard je ook je best doet, niet helemaal happy voelt. De mate waarin je leeft volgens je kernwaarden heeft een enorme impact op je emoties en welzijn.

5. Welke impact heeft je huidige situatie op het al dan niet leven volgens deze kernwaarden?

Een persoonlijke situatie kan van invloed zijn op je manier van leven. Misschien ben je net gescheiden, van baan gewisseld of verhuisd naar een nieuwe stad. Noteer op welke manier de huidige situatie ervoor zorgt dat je minder volgens (bepaalde) kernwaarden leeft. Schrijf op welke stappen – groot of klein – je kunt ondernemen om weer meer volgens die waarden te gaan leven. Als contact met de natuur belangrijk is voor jou, zou dit een wekelijkse wandeling in een park of bos in de buurt kunnen zijn. Is vriendschap een van jouw kernwaarden, dan kun je proberen om vaker met een vriend of vriendin af te spreken.

6. Welke kansen biedt je huidige situatie jou om je kernwaarden nog sterker, dieper of betekenisvoller tot uiting te brengen?

Periodes van twijfel en onzekerheid kunnen je ook nieuwe kansen bieden. Wat kun jij doen om meer voldoening uit je leven te halen aan de hand van je kernwaarden?

Bekijk deze video voor uitgebreide begeleiding bij de verschillende schrijfopdrachten voor het ontdekken van jouw kernwaarden.

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.

Meer lezen over waarden?

Susan Smit over mannelijke en vrouwelijke waarden.

Volgend artikel
12 levenslessen van de mens. Welke herken jij?
12 levenslessen van de mens. Welke herken jij?