Stop met uitstellen, begin met doen: alles is uitvogelbaar

Stop met uitstellen, begin met doen: alles is uitvogelbaar Stop met uitstellen, begin met doen: alles is uitvogelbaar Stop met uitstellen, begin met doen: alles is uitvogelbaar

Ik ben er nog niet klaar voor. Ik moet eerst nog dit of dat leren. Het is te veel, te moeilijk, te ambitieus, te eng. Als eerst zus of zo gebeurt, dan begin ik pas. Hoe vaak vertel jij jezelf zulke excuusjes? En hoeveel dromen heb je daardoor al door je vingers laten glippen? Als het aan Marie Forleo ligt, komt daar verandering in. En wel vandaag nog.

Wie is Marie Forleo?

Miljoenen fans, voornamelijk vrouwen, hangen aan haar lippen en Oprah noemt haar een ‘thought leader for the next generation’: Forleo is niet te stoppen. Met haar boek Alles is uitvogelbaar en aan de hand van haar eigen ervaringen leert ze jou je angsten de baas te worden en te vertrouwen op je eigen creativiteit en innerlijke kracht.

Deze inzichten helpen om uitstelgedrag voorgoed de deur te wijzen en eindelijk die eerste stap te zetten op weg naar je doel:

1 Alles is uitvogelbaar

De titel van Forleo’s boek is behalve haar levensmotto ook meteen het belangrijkste inzicht: alles is uitvogelbaar. En dan bedoelt ze ook echt alles. Voor je nu meteen afhaakt, denk hier maar eens over na: zaken als de maanlanding en de ontwikkeling van het internet leken ooit ook onmogelijk. Kun je je nu nog een wereld zonder voorstellen? Of je nu een bedrijf wilt starten of eigenhandig een huis wilt bouwen: alles is uitvogelbaar. Zeg het tegen jezelf zodra je wakker wordt, zing het onder de douche en maak het je mantra tijdens een work-out.

2 Schrijf je doelen op

Kleine moeite, groots effect: volgens een onderzoek door Dr Gail Matthews neemt de kans dat je je doelen behaalt en je dromen waarmaakt met een whopping 42 procent toe als je ze opschrijft.


3 Wat je gelooft bepaalt je lot

De dingen die jij gelooft, beïnvloeden je lichamelijk, emotioneel, spiritueel, financieel, intellectueel en cultureel. Ze bepalen hoe je je gedraagt, waar je op focust, wat je negeert, enzovoorts. Henry Ford zei: ‘Whether you think you can or you think you can’t, you’re right’. Zolang jij blijft geloven dat je iets níet kunt, gaat het je ook niet lukken. Gelukkig is het tegenovergestelde net zo waar. Zodra je begint te geloven in jezelf, verandert alles.

4 Focus op vooruitgang, niet perfectie

Perfectie bestaat niet en niemand wordt in een dag een expert, dus leg jezelf die druk ook niet op. Wat je droom ook is, neem het dag voor dag en stap voor stap. Als je jezelf de tijd en de vrijheid gunt om fouten te maken en daarvan te leren, maakt dat het proces veel luchtiger en leuker en voel je bij tegenslagen niet meteen de neiging om de handdoek in de ring te gooien.

5 Actie is het tegengif voor angst

Iedereen is bang, zelfs de mensen die jij het meest bewondert. Angst is ook helemaal niet erg, je laten tegenhouden door angst is het probleem. Wacht niet tot je geen angst meer voelt (spoiler: dat moment gaat nooit komen) en stop met het vechten tegen je angst. Omarm bange gevoelens: luister naar wat ze je willen vertellen en neem vervolgens de eerste stap, mét je angst.

Meer Marie?

Alles is uitvogelbaar bevat naast tips en ervaringsverhalen opdrachten waarmee je jezelf echt die spreekwoordelijke schop onder de kont geeft. Voor meer inspiratie kun je ook luisteren naar The Marie Forleo Podcast.

Meer Happinez?

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.
Volgend artikel
Waarom anderen helpen gelukkig maakt – als je het zó doet
Waarom anderen helpen gelukkig maakt – als je het zó doet