Wat is persoonlijke ontwikkeling?

Als je jezelf beter wilt leren kennen, kun je ervoor kiezen om aandacht te besteden aan je persoonlijke ontwikkeling. Dat is een heel breed begrip: het kan betekenen dat je wilt werken aan je zelfvertrouwen, een plan wilt maken om je dromen te bereiken of bepaalde obstakels in je persoonlijke leven wilt overwinnen. En persoonlijke ontwikkeling kun je ook op veel verschillende manieren vormgeven. Misschien ga je een dagboek bijhouden, lees je stapels boeken over spiritualiteit of psychologie, of klop je aan bij een coach of psycholoog.

Op je zoektocht naar een antwoord op de vraag ‘wie ben ik?’ ontdek je misschien ook dat er verschillende persoonlijkheidstypes zijn. Vaak worden de introverte en extraverte persoonlijkheid onderscheiden. Daarnaast is er ook nog de ambivert.

Welk persoonlijkheidstype ben ik: introvert, extravert of ambivert?

Een introverte persoon is naar binnen gericht. Hij of zij is veelal wat terughoudend en rustig en vindt het prettig om alleen te zijn. Het is niet zo dat een introverte persoon gezelschap niet prettig vindt, maar na een avond onder vrienden vindt hij of zij het waarschijnlijk fijn om even alleen op te laden. Introverte mensen hoeven niet per se verlegen te zijn, maar voelen zich vaak wel prettiger in een klein gezelschap dan in een grote groep.

Een extraverte persoon is juist op de buitenwereld gericht. Hij of zij komt meestal drukker over dan een introverte persoon. Extraverte mensen vinden het fijn om andere mensen in hun buurt te hebben en krijgen energie van sociale gebeurtenissen, terwijl introverte mensen daar vaak juist energie door verliezen.

Wat dan een ambiverte persoon is? Ambiverte mensen bevinden zich ergens tussen introvert en extravert in. Je vindt het fijn om tijd door te brengen met anderen, maar kunt ook goed alleen zijn. Je kunt goed luisteren, maar ook actief zijn in een gesprek. De ene keer heb je zin in een sociale activiteit, de andere keer vind je het lekker om thuis te blijven – dat hangt van je bui af.

Een eigenschap die ook iets zegt over je persoonlijkheid, is empathie.

Wat is empathie?

Empathie is een ander woord voor invoelendheid. Hoe empathischer je bent, hoe gemakkelijker je je kunt verplaatsen in een ander. Heb je een groot empathisch vermogen, dan kun je je levendig voorstellen dat een ander vandaag boos is, verdrietig of juist blij. Het kost je weinig moeite om met hem of haar mee te voelen.

Ook een empathisch persoon heeft natuurlijk mindere dagen, dagen waarop je de mensen om je heen wel kunt schieten.

Bekijk ook: onze online training Mindere dagen

Ik ben regelmatig chagrijnig wat betekent dat?

Als je de laatste tijd (of misschien altijd) vaak chagrijnig bent, kun je je afvragen waar die humeurigheid vandaan komt. Vaak ligt er nog iets onder je chagrijnigheid. Misschien ben je diep van binnen eigenlijk juist verdrietig of boos, of neem je al lange tijd te veel hooi op je vork. Het kan ook zijn dat je ergens gefrustreerd over bent wat je lastig vindt om uit te spreken. Vind je het lastig te ontdekken wat de bron is van je humeurigheid? Houd dan eens een tijdje een dagboek bij, waarin je noteert wat je gedaan hebt en hoe je je daarbij voelde. Dan wordt het gemakkelijker om de oorzaak te vinden van je chagrijnigheid.

Een andere onprettige emotie die je vast wel kent, is jaloezie.

Ik ben vaak jaloers, wat betekent dat?

Jaloezie is een heel menselijke emotie. We willen een ander graag alles gunnen, maar toch duikt bij ieder mens weleens het gevoel op ‘waarom heeft zij dat, en ik niet?’ Je wilt graag hebben wat een ander ook heeft, of het nu gaat om iets materieels of iets immaterieels (een relatie, een fijnere baan, een mooi huis…). Het is een onprettig gevoel, want het confronteert je met je ontevredenheid. Toch kun je jaloezie beter onderkennen dan proberen weg te duwen. Je voelt nu eenmaal wat je voelt. Bovendien kun je het ook zien als een signaal: blijkbaar is er iets wat je vurig wenst. Onderzoek je die wens, dan kun je kijken of het mogelijk is om die wens te realiseren, en hoe dan.

Probeer je jezelf beter te leren kennen, dan kan dat soms best confronterend zijn. Jaloezie is een voorbeeld van een confronterende emotie, en zo kan ook het besef dat je je eenzaam voelt pijnlijk zijn.

Ik voel me eenzaam, wat kan ik daartegen doen?

Eenzaamheid is een gevoel dat veel mensen herkennen. Sommige mensen voelen zich af en toe eenzaam (of ze nu alleen zijn of juist in het gezelschap van anderen), en voor anderen geldt dat ze zich langdurig alleen voelen. Eenzaamheid is een onprettig gevoel, maar het kan ook leerzaam zijn. Wanneer je op jezelf teruggeworpen bent, kun je ontdekken wat je moeilijk vindt alleen én hoe je die obstakels kunt overwinnen. Eenzaamheid doet een beroep op je innerlijke kracht. Die kracht laat zich de ene keer beter voelen dan de andere keer. Ieder mens heeft behoefte aan gezelschap, dat hebben we zelfs nodig om gelukkig te zijn. Het fijnst is het dus als je kunt ervaren dat je in je eentje krachtig bent, en tegelijkertijd mensen kunt leren kennen bij wie je je prettig voelt. Dat kan bijvoorbeeld door je aan te sluiten bij een vereniging of club, op basis van je interesses, maar ook door vrijwilligerswerk te gaan doen, actief te worden op social media of door nieuwe mensen te ontmoeten via je familie of bestaande vrienden.

Een gevoel van eenzaamheid kan ook te maken hebben met de wens om een partner te hebben. Misschien vraag je jezelf af of je iets kunt doen om een geliefde te vinden.

Moet ik mezelf beter leren kennen om gelukkig te zijn in de liefde?

Hoe beter je jezelf kent, hoe ‘gemakkelijker’ je een geschikte partner kunt vinden. Als je weet welke waarden belangrijk voor je zijn in een relatie, kun je gemakkelijker doorzien wie bij je past. Je laat je bijvoorbeeld minder leiden door uiterlijk alleen, want je doorziet sneller welke persoonlijkheid daaronder schuilgaat. Hoe meer zelfkennis, hoe beter je dus weet wie met jou matcht. En ja, ook van verdrietige ervaringen – een blauwtje lopen, een verbroken relatie – leer je.

Wat kan ik leren van verdriet?

Verdriet is een pijnlijke emotie, net zoals boosheid en jaloezie. Het zijn gevoelens die we liever niet hebben. Aan de andere kant bestaat geluk niet zonder pijn: als je niet weet wat een dal is, kun je ook niet echt genieten van een piek. Verdriet brengt je vaak een les over jezelf. Het doet je inzien dat je van iemand of van iets houdt, dat je het graag had willen behouden. Kun je verdriet doorvoelen, dan kun je ook intens genieten van de mooie dingen in het leven.

Als je in het algemeen veel voelt – onprettige, maar ook prettige emoties, in veel verschillende nuances – kan het zijn dat je hooggevoelig bent. Wil je jezelf beter leren kennen, dan is het interessant om je die vraag te stellen.

Ben ik hooggevoelig?

Veel mensen – een op de vijf, wordt wel gezegd – zijn hoogsensitief (HSP, een highly sensitive person). Het feit dat jij het plan hebt opgevat om jezelf beter te leren kennen, suggereert dat je zo’n gevoelige persoon bentEr zijn veel tekenen van hoogsensitiviteit. Gevoelig reageren op prikkels – lawaai, felle kleuren, drukte om je heen, sterke geuren – is een indicatie. Je goed kunnen verplaatsen in andere mensen ook. Zo zijn er nog veel meer indicaties. Wil je weten of je hooggevoelig bent, dan kun je deze HSP-test doen: https://www.happinez.nl/groei/hooggevoeligheid-hsp-test/

Als jij hooggevoelig bent, is de kans aanwezig dat dat ook geldt voor je kind. Hooggevoeligheid wordt namelijk vaak van ouder op kind doorgegeven. Vermoed je dat je kind hoogsensitief is, dan is de training HSP Kids misschien iets voor jou: https://www.happinez.nl/online-training/hsp-kids/

Misschien overweeg je om jezelf beter te leren kennen door er een tijdje tussenuit te gaan.

Kan een sabbatical me helpen mezelf beter te leren kennen?

Sommige mensen kiezen er op een bepaald moment in hun leven voor om er even ‘tussenuit te gaan’. Ze sparen bijvoorbeeld om een half jaar niet te hoeven werken en te kunnen reizen. Tijdens zo’n reis hopen ze dingen over zichzelf te ontdekken die ze tijdens het leven van alledag niet echt konden uitvinden. Hoe zo’n sabbatical uitpakt is heel verschillend. Als het binnen je mogelijkheden ligt, kun je er inderdaad voor kiezen om een poosje te stoppen met alle dagelijkse ‘moetjes’ en op een andere manier te leven. Natuurlijk zijn er meer veranderingen die je ook veel over jezelf kunnen leren: een andere baan, minder uren werken, een verhuizing… Waarschijnlijk is het vooral de keuze om uit je comfortzone te stappen die leerzaam is, want die dwingt je om met een frisse blik naar je leven te kijken en stappen te zetten die misschien spannend aanvoelen. En daar zijn de meeste mensen het wel over eens: buiten je comfortzone liggen de meeste kansen voor groei.

Het hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn – een middag de tijd nemen om creatief bezig te zijn, kan je ook al inzichten verschaffen. Bijvoorbeeld als je een visionboard maakt.

Wat kan ik doen met een visionboard?

Een visionboard kan heel duidelijk en zichtbaar maken waarnaar je verlangt. Die vraag is natuurlijk heel belangrijk als je jezelf beter wilt leren kennen. Op een visionboard zie je je wensen, doelen en dromen voor je. Hoe je een visionboard maakt? Zorg in de eerste plaats dat je de tijd hebt – een middag of een avond lang. Creëer rust, zonder veel lawaai om je heen dat je afleidt, of schermen die om je aandacht vragen. Steek een kaarsje aan, zet thee en ga lekker zitten. Om ‘erin te komen’ kun je een korte meditatie doen. Gewoon even stil zijn, focussen op je ademhaling, vier tellen je adem vasthouden en dan in vier tellen uitademen. Doe dit een paar keer. Als je merkt dat je rustig wordt, kun je beginnen.

Op een wit vel (lekker groot) kun je al je dromen en fantasieën een plek geven. Je plakt plaatjes uit tijdschriften, stickers, kunt tekenen, schilderen en schrijven – alles is mogelijk. Denk niet te veel na, probeer het linea recta vanuit je gevoel over te brengen op het papier. Als het vel vol is, of je voelt dat het goed is zo, neem je even afstand. Je gaat bijvoorbeeld een stukje wandelen, komt terug en bekijkt wat er op je visionboard te zien is. Je hoeft niet eens precies in woorden te kunnen vatten wat het weergeeft – als het je maar een duidelijk gevoel geeft. Geef je vision board een prominente plek in huis, zodat je regelmatig herinnerd wordt aan je wensen en doelen.

Wil je weten hoe je je wensen en doelen manifesteert? Dan is onze online training Mindful leven misschien wel iets voor jou!

 

Een van de vragen die een visionboard je kan helpen te beantwoorden, is wat het doel in je leven is, oftewel: je reden van bestaan.

Wat is mijn reden van bestaan?

Japanners noemen het ‘ikigai’: de reden waarom je hier op aarde bent, een doel in je leven. Het kan van alles zijn: de liefde, je talent benutten, anderen helpen. Voor heel veel mensen is het niet zo duidelijk. Het is best lastig om hét doel in je leven te vinden en misschien zijn het er wel meerdere. Waarschijnlijk vind je jouw ikigai niet wanneer je er geforceerd naar zoekt, maar wel wanneer je je openstelt voor verschillende bestaansredenen. Dingen die je gelukkig maken, die je een nuttig of fijn gevoel geven.

Zoek je een andere manier om zelfkennis op te doen, eentje die wat spiritueler is? Er zijn veel mogelijkheden. Je kunt je bijvoorbeeld eens in kristallen verdiepen.

Welke kristallen helpen je om jezelf beter te leren kennen?

Er zijn veel kristallen die je kunnen ondersteunen in je zoektocht naar meer zelfkennis. De volgende kristallen bijvoorbeeld:

Pyriet, een opvallend kristal met een metalen glans, stimuleert zelfreflectie en zelfkennis. Het is dus bij uitstek een kristal dat je kan begeleiden op het pad naar persoonlijke ontwikkeling.

Aragoniet is een aardend kristal. Aarden betekent eigenlijk: met je beide benen op de grond gaan staan. Hoe beter je dat lukt, hoe bewuster je leeft – vanuit je eigen waarden, je eigen gevoel.

Carneool is een steen die het vertrouwen in jezelf versterkt. Dit kristal helpt je om in het moment te zijn, terug te keren bij je eigen kracht.

Maansteen symboliseert een nieuw begin. Wil je een ander pad inslaan, dromen bereiken, of in elk geval uitvinden wat je dromen zijn, dan kan maansteen je dus uitstekend ondersteunen.

Wil je je meer verdiepen in de werking van kristallen? Bekijk dan ook eens onze online training Werken met Kristallen.

Wil je op een spirituele manier jezelf ontdekken, dan kunnen chakra’s ook een goede ‘ingang’ zijn.

Wat zijn chakra’s, en welke chakra’s kun je aanspreken als je jezelf beter wilt leren kennen?

Chakra’s zijn de zeven energiecentra van je bewustzijn. De chakra-theorie gaat ervanuit dat we behalve een fysiek lichaam ook een geestelijk lichaam hebben. Bij elk chakra of energiecentrum in je lichaam hoort een kracht, een kwaliteit die je kunt ontwikkelen en inzetten in je leven. Letterlijk betekent chakra: ‘cirkel’ of ‘wiel’. Chakra’s zijn wielen van energie, zou je kunnen zeggen. Als de chakra’s in balans zijn, ben je op je best.

Er zijn meerdere chakra’s die je kunt aanspreken als je jezelf beter wilt leren kennen. Het eerste chakra (basischakra of wortelchakra) is bijvoorbeeld belangrijk: het staat voor veiligheid en zelfvertrouwen. Als jij op je plek bent, weet wat je wilt en voelt en waar je in het leven naartoe wilt, sta je stevig.

Ook het tweede chakra is belangrijk op je zoektocht naar zelfkennis. Dit chakra, dat ook wel het miltchakra of sacraalchakra genoemd wordt, staat onder andere voor het voelen en uiten van je emoties. Hoe meer je je gevoelens kunt doorvoelen, hoe dichter je ‘bij jezelf’ staat. Onderzoek je je emoties vervolgens (waarom voel ik dit? Waar komen deze emoties vandaan?) dan leer je jezelf nog beter kennen.

En dan is er het derde chakra, de zonnevlecht. Dit chakra staat net als het eerste chakra voor zelfvertrouwen, maar ook voor wilskracht en doelgerichtheid. Weet je goed wie je bent en wat belangrijk voor je is, dan is je wilskracht sterk én weet je wat je doelen zijn. Ook chakrastenen kunnen helpen om je chakra’s een boost te geven, je vindt de complete set in de Happinez webshop.

Een andere spirituele manier om jezelf beter te leren kennen, is het trekken van een tarotkaart.

Hoe kan een tarotkaart trekken me helpen om mezelf beter te leren kennen?

Tarotkaarten trekken kan je veel inzicht in jezelf bieden. De kaarten kunnen je leren welke levensvragen je jezelf stelt en op welk punt in je leven je staat. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar liefde, ben je ergens ontevreden over, is er een les die je te leren hebt? Wat zijn je verlangens, waar hoop je op? Om de kaarten goed te begrijpen, moet je je een beetje in de betekenis van de kaarten verdiepen. Door de kaarten te schudden, breng je jouw energie erop over. Elk deck bestaat uit 78 stuks: 22 Grote Arcanakaarten en 56 Kleine Arcanakaarten. Het kost natuurlijk tijd om de betekenis van al die kaarten te leren kennen, dus hoe vaker je een kaart trekt, hoe beter.

Een bekend tarotdeck geschikt voor zowel beginners als gevorderden is de Rider Waite-set. Nieuw in onze webshop is het Happinez Tarot deck, met prachtige illustraties door Ez Silva, vanaf nu beschikbaar voor pre-order!

Wie spiritualiteit zegt, zegt ook: de hemellichamen. De maan is in de spiritualiteit waarschijnlijk het belangrijkste hemellichaam.

Hoe kan de maanstand me helpen om mezelf beter te leren kennen?

Er zijn verschillende maanfases, waaronder bijvoorbeeld volle maan. Die fases, ook wel maanstanden genoemd, worden bepaald door de stand van de maan ten opzichte van de zon en de aarde. Is het volle maan, dan staat de aarde tussen de maan en de zon. De lichte kant van de maan is dan helemaal naar de aarde gericht, waardoor je de maan ziet als een volle, ronde vorm.

Veel mensen geloven dat de maanstanden van invloed zijn op je emoties en je slaappatroon. Volle maan staat bijvoorbeeld voor ‘oogst’, het symboliseert energie en vruchtbaarheid. Je kunt het zien als een periode waarin je ‘oogst’ wat je de afgelopen tijd hebt ‘gezaaid’, de dingen waar je je best voor hebt gedaan. Volle maan kan dus een goed moment zijn om op een rijtje te zetten wat je de afgelopen tijd allemaal hebt geleerd en hoe je je op persoonlijk gebied hebt ontwikkeld.

Wil je meer weten over wat de maan je over jezelf kan leren? Dan is de training Leef met de Maan misschien iets voor jou: https://www.happinez.nl/online-training/leef-met-de-maan/ 

Als je aan de hemel denkt, denk je misschien ook aan engelen. De een voelt ze elke dag dichtbij zich, voor de ander zijn ze een abstractie

Welke engelen kunnen me helpen om dichter bij mezelf te komen?

Engelen kun je zien als een goddelijke kracht, of als de meest zuivere vorm van energie. Wie in engelen gelooft, meent dat ieder mens een beschermengel heeft. Dat is een engel die altijd bij je is. Je kunt je beschermengel vragen stellen, maar dat hoeft niet eens per se. Als je hulp nodig hebt, voelt je beschermengel dat waarschijnlijk aan. Engelen kunnen met je meedenken als je levensvragen hebt, zoals ‘wat wil ik echt’, ‘wat is mijn levensdoel’ en ‘wie ben ik ten diepste.’

Spiritualiteit is niet alleen het geestelijke, maar ook het lichamelijke – en vaak een combinatie van beide. Dat zie je bij tantra heel duidelijk. Ook dat kan je veel over jezelf leren.

Kan tantra me helpen om mezelf beter te leren kennen?

Tantra wordt vaak geassocieerd met seks, maar het is veel meer dan dat. In de beoefening van tantra komen lichaam en geest bijeen. Het gaat over seksuele energie, maar die energie speelt niet alleen een rol in bed: integendeel, het is een gevoel van levenskracht dat je gedurende de hele dag kunt ervaren. Tantra kan de relatie met anderen verdiepen, maar vooral de relatie met jezelf. Wil je meer vanuit je gevoel leven, dan kan het je dus zeker helpen.

Een fijne tantra-oefening die je dichter in contact brengt met je lijf (en dus met jezelf), is deze:

  1. Zorg dat je niet gestoord kunt worden.
  2. Maak een warm bad voor jezelf, of neem een douche. Maak van je badkamer een tempel: zet kaarsjes neer, wierook, bloemen en fijne muziek op.
  3. Raak je borst aan op de plek van je hart, voel de warmte en groet jezelf liefdevol (dit wordt de ‘hartegroet’ genoemd).
  4. Ga in bad liggen of onder de douche staan en voel hoe spanning uit je lichaam wegst Raak dan met aandacht elk deel van je lijf aan en zeg of denk er iets liefdevols bij.

Wil je nog meer oefeningen en inzichten over Tantra? Dan is de training Tantra misschien wel iets voor jou: https://www.happinez.nl/online-training/training-tantra/

Een manier van leven waarbij je lijf én je geest allebei de volle aandacht krijgen, zoals bij tantra, heet een holistische leefstijl.

Wat is een holistische leefstijl?

Je kent de uitdrukking ‘een gezonde geest in een gezond lichaam’ vast wel. De gedachte daarachter is dat een mens niet voor niets uit een geest én een lichaam bestaat: om gezond te zijn, en lekker in je vel te zitten, moet het met beide goed gaan. Dat wordt ook wel een holistische visie genoemd: alles hangt met elkaar samen, je vormt als mens een geheel. Wil je jezelf leren kennen – dus: weten wat je nodig hebt – dan is het verstandig om niet alleen aandacht te besteden aan je geestelijke en emotionele behoeften, maar ook aan de behoeften van je lichaam. Beweeg, eet gezond, drink voldoende, dan voel je je fysiek én mentaal het beste.

Lees ook
Prangende vraag? Intuïtief schrijven biedt advies