Daarom ben je belangrijk voor me – schrijf je lief een brief

Daarom ben je belangrijk voor me – schrijf je lief een brief Daarom ben je belangrijk voor me – schrijf je lief een brief Daarom ben je belangrijk voor me – schrijf je lief een brief

Heb jij je vader, moeder, beste vriend of oma wel eens verteld hoe belangrijk hij of zij voor je is – in meer dan vier woorden of een hartjes-emoticon? Niet? Pak dan je kroontjespen en mooiste briefpapier en schrijf een ouderwetse brief aan een geliefde. 

WhatsApp is best een mooie uitvinding voor mensen die niet zo gemakkelijk hun gevoel uiten. Met de komst van de emoji is een hartje sturen zo gebeurd. Voelt een stuk minder kwetsbaar dan zéggen dat je van iemand houdt, maar ja, het hartje is sindsdien wel aan inflatie onderhevig. En zou je je moeder, beste maatje of oma eigenlijk niet wat méér willen vertellen?

Een brief voor je lief(ste moeder)

De Amerikaanse Andy Chaleff, die alweer tien jaar in Nederland woont, reed de laatste maanden van 2018 door Amerika om mensen uit te dagen precies dit te doen. Met zijn project The Last Letter vroeg hij de bezoekers van zijn lezingen om een brief te schrijven aan iemand die heel belangrijk voor hen is. Niet zomaar een brief, maar een ‘laatste brief’: een brief waar alles in staat wat je iemand op zijn of haar sterfbed nog zou willen vertellen. Hoe belangrijk hij voor je is, wat je van haar geleerd hebt, hoe hij je veranderd heeft. Het resultaat: meer dan 1000 brieven.

Kwetsbaarheid als kracht

Andy’s missie is om zo veel mogelijk mensen te inspireren om zich kwetsbaar op te stellen. #inspirevulnerability, noemt hij het zelf. Nadat hij als middelbare scholier (hij had nét examen gedaan) zijn moeder verloor door een auto-ongeluk, worstelde hij jarenlang met verdriet. Toen hij zich realiseerde dat hij niet langer voor die pijn kon wegrennen, leerde hij langzaamaan hoe hij de narigheid kon omzetten in iets goeds: hij besefte dat het delen van je gevoel een bron van kracht kan zijn, voor jezelf en anderen.

Wil je een brief schrijven, maar weet je niet wat je erin moet zetten? Vier schrijftips.

1 Wat heb je van hem of haar geleerd?

Mensen die belangrijk voor je zijn, hebben je een voor een een belangrijke les bijgebracht. De een heel expliciet, de ander door iets voor te leven. Die ene vriendin liet je zien hoe weinig je je eigenlijk hoeft aan te trekken van wat de buitenwereld van je vindt, je moeder dat je nooit ergens spijt van moet hebben, je vader dat je goed bent zoals je bent. Het kunnen grote levenslessen zijn, maar ook kleine dingen.

2 Welke momenten samen staan je bij?

Maak een lijst van momenten die jullie samen beleefd hebben. Er komen geheid herinneringen onder het stof vandaan – o ja, dit hebben we óók nog meegemaakt! Met de een heb je samen de ogen uit je kop gehuild, met de ander gelachen tot het pijn deed – of allebei.

3 Hoe ben je door hem of haar veranderd?

Stel, jullie hadden elkaar nooit leren kennen. Welke inzichten had je dan gemist? Welke momenten hebben een blijvende invloed op je gehad? Het hoeven niet alleen momenten met een gouden randje te zijn, in tegendeel – knallende ruzies, maandenlange stiltes én hoe het daarna weer goed kwam hebben je gemaakt tot wie je nu bent.

4 Wat moet hij of zij echt van je weten?

Stel, dit is het allerlaatste moment dat je deze persoon kunt vertellen hoe belangrijk hij of zij voor je is. Wat zeg je dan? Schrijf het op alsof het echt dat laatste moment is: wees niet bang om sentimenteel te klinken, vertel wat je hart je ingeeft.

Meer lezen?

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.
Volgend artikel
Waarom je vaker over seks moet praten met je lief
Waarom je vaker over seks moet praten met je lief