De jongste thuis? Dan heb je vast deze eigenschappen meegekregen

De jongste thuis? Dan heb je vast deze eigenschappen meegekregen De jongste thuis? Dan heb je vast deze eigenschappen meegekregen De jongste thuis? Dan heb je vast deze eigenschappen meegekregen

Als je het jongste kind bent, weet je waarschijnlijk als geen ander hoe je anderen moet vermaken. Je gebruikt je humor en charme om aandacht te krijgen. 

Wat er fijn is aan de jongste zijn

Als jongste kind ben je waarschijnlijk het langst geknuffeld en gekoesterd. Je ouders wisten dat jij de laatste ‘baby’ was, dus wilden ze je graag nog even klein houden, en ze hadden minder strenge regels dan bij de oudere kinderen. Je hebt vast wel eens van een broer of zus gehoord: ‘Dat mochten wij nooit!’ Maar net als je ouders gunnen ze jou ook heel veel.

Wat er minder fijn is aan de jongste zijn

De kans bestaat dat je tot in lengte van dagen wordt nagedragen dat je vroeger verwend bent. Alsof jij er wat aan kon doen dat je de jongste was – en alsof het alleen maar voordelen heeft. Want doordat er altijd oudere kinderen om je heen waren en je ouders waarschijnlijk veel voor jou deden was het ook lastiger om op eigen benen te gaan staan. Ben je de jongste thuis, dan blijf je langer afhankelijk, schrijft Linda Blair, psycholoog en auteur van ‘Je plaats in het gezin’.

Welke partner past bij jou?

Vaak is een oudste kind een goede match met een jongste kind, volgens Blair. Een oudste biedt stabiliteit, houdt van zorgen en vindt de eigenzinnigheid en het rebelse van een jongste kind vermakelijk. Jij als jongste vindt het waarschijnlijk prettig om verzorgd te worden – al moet je partner je niet teveel willen opleggen, want dan voel je je beperkt. Een middelste kind kan ook, want hij of zij is vaak meegaand en geeft je ruimte. Jong met jong is een dynamische combinatie, schrijft Blair, maar kan ook voor erg veel chaos zorgen.

Karaktertrekjes die typisch ‘jongste kind’ zijn:

Je bent charmant

Als jongste ben je waarschijnlijk van kinds af aan de clown van het gezin. Je bent altijd omringd geweest door mensen die ouder zijn dan jij, en wist ze om je vinger te winden met je humor en charme. Als volwassene neemt de jongste die rol vaak nog steeds op zich. Je behoefte aan aandacht kan er soms voor zorgen dat je charme omslaat in manipulatief gedrag (niet zo’n leuk trekje, maar hé, die oudste en middelste zijn ook niet perfect).

Astrologie en je geboortehoroscoop

  • Online training met 8 lessen van Happinez astroloog Johanna Blok

  • Ontdek wat jouw persoonlijke planeten, huizen en aspecten over je onthullen

  • Cadeau: Happinez notebook

Je bent een rommelkont

Als Calimerootje (‘zij zijn groot en ik is klein!’) kreeg je als kind waarschijnlijk veel gedaan van je broers en zussen en je ouders. Daardoor raakte je gewend dat anderen dingen voor je oplosten, en dat maakt dat je wat minder georganiseerd bent. Plannen is waarschijnlijk niet jouw sterkste kant.

Je durft meer dan anderen

Jongste kinderen hebben volgens Blair vaak minder respect voor autoriteit dan oudere kinderen, en ze zijn minder flexibel dan middelste kinderen. Regels doorbreken was voor de jongste sowieso minder eng, omdat zijn ouders in de loop der jaren toegeeflijker werden.

Je bent onzeker

Aan de ene kant zijn jongste kinderen gewend om gekoesterd te worden en complimentjes te krijgen, en je zou zeggen dat dat goed is voor hun zelfvertrouwen. De andere kant is, volgens Blair, dat jongste kinderen van jongs af aan hebben opgekeken naar hun oudere broers en zussen. Daardoor kunnen ze het gevoel krijgen dat ze niet goed genoeg zijn, en dat gevoel kan in hun volwassen leven blijven hangen.

Je raakt snel teleurgesteld in anderen

Je ouders wilden jou waarschijnlijk graag nog een beetje klein houden, want na jou kwam er geen baby meer. Daardoor ben je als benjamin het langst verzorgd. Onbewust kun je daardoor hoge verwachtingen gekregen hebben van andere mensen, die zij niet altijd waarmaakten. Het kan zijn dat je nog steeds snel teleurgesteld raakt in anderen, doordat je veel van hen verwacht (en zelf misschien niet altijd evenveel verantwoordelijkheid neemt).

Bron: Je plaats in het gezin, Linda Blair. Uitgeverij Forte.

Meer lezen voor de oudste, de middelste en het enig kind

Ben jij de oudste, de middelste of enig kind? Dit is het derde deel van een miniserie over de invloed van je plaats in het gezin. Lees ook wat het betekent om de oudste thuis te zijn en wat het over jou zegt als je de middelste in het gezin bent.

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.
Volgend artikel
Ben je enig kind? Dan zit het met jouw zelfvertrouwen waarschijnlijk wel snor
Ben je enig kind? Dan zit het met jouw zelfvertrouwen waarschijnlijk wel snor