Ontdek jouw onbewuste drijfveren in de liefde

Ontdek jouw onbewuste drijfveren in de liefde Ontdek jouw onbewuste drijfveren in de liefde Ontdek jouw onbewuste drijfveren in de liefde

De liefde houdt ons bezig. Of je nu vrijgezel bent, tientallen jaren getrouwd, net gescheiden, uit de kast of smoorverliefd; liefde is de motor van ons bestaan.

Zelfacceptatie en romantische liefde gaan hand in hand. Als je verliefd bent omarm jij alles in de ander en – als het wederzijds is – de ander alles in jou. Oók karaktertrekken die jij zelf afwijst. Maar is dat ware liefde?

In het boek Verslaafd aan liefde stelt Jan Geurtz de vraag: hoe zorg je dat de liefde geen buffer wordt voor zelfafwijzing? En hoe zorg je dat een relatie draait om een diepe connectie en niet om zekerheid?

Bescherming tegen zelfafwijzing

De innerlijke criticus kennen we allemaal. De strenge stem die ons op alle vlakken toespreekt: ‘Je had die hele reep chocola nóóit in een keer op moeten eten’ en ‘Ga jíj een boek schrijven? Wie gaat dat lezen dan?’ Deze criticus stagneert je soms bewust, maar vaak ook onbewust. Hij beschermt je tegen afwijzing van jezelf en van anderen, maar berokkent vaak juist het tegengestelde effect. Meditatie heeft een positief effect op het verzachten van deze kritische stem en ja, verliefdheid verzacht deze stem ook. Alleen als de liefde eindigt, staat de innerlijke criticus binnen no-time weer in volle glorie voor de deur. Je vastklampen aan de liefde lijkt daarom een passende remedie, maar wat je daarmee doet, is het afwijzen van jezelf neerleggen bij de ander.

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

  • Meer dan 5.925 trainees gingen je voor

Missing link

Wat maakt een goede vriendschap anders dan een liefdesrelatie? De fysieke aantrekkingskracht natuurlijk. Die is bij elke verliefdheid opnieuw een bijzondere ontdekkingsreis. Maar is de connectie echt zo anders of zelfs dieper dan bij een vriendschap, of is het vooral het maatschappelijk uitgestippelde toekomstbeeld dat voor spanning zorgt tijdens de ontmoetingen omdat je geneigd bent te denken: ben jij het? Degene met wie ik oud word? De missing link? Heerlijk om je over te geven aan dit soort romantische gedachten, maar ze wringen je ook in een stramien van traditionele verwachtingen waarbij je je kunt afvragen of je die nodig hebt.

Eigenwaarde en onafhankelijkheid

Op het moment dat je je realiseert dat je voor zelfwaardering niet afhankelijk bent van een liefdesrelatie, maar van jezelf, ga je anders naar de liefde kijken. Als vrijgezel jaag je een liefdesrelatie dan minder na en in een relatie ga je zien wat jullie in essentie bindt. Vreemdgaan in een relatie en daarover liegen, is naar en pijnlijk, maar hoe natuurlijk is monogamie? Als een connectie tussen twee mensen stevig is, zijn daar dan afspraken voor nodig? Die afspraken vergroten je afhankelijkheid van de ander en maken de kans op afwijzing groter. Je geliefde vrijlaten en je eigen gevoelens in dat proces omarmen, geeft je eigenwaarde en onafhankelijkheid een boost. De angst om je geliefde kwijt te raken, wordt ook minder groot, want jullie zijn vrijwillig en vanuit onvoorwaardelijke liefde in elkaars leven.

Waarom open communiceren zo belangrijk is in een spirituele relatie

En zekerheid en veiligheid dan? Zekerheid heb je nooit, ook niet als je een contractuele verbinding aangaat. Veiligheid is een onderwerp om in een spirituele relatie, zoals Geurtz het noemt, hoog op de agenda te zetten. Want waar bij een traditionele relatie alle regels helder en duidelijk zijn, moet je in een spirituele relatie alles met elkaar uitvinden. Bedenk dus goed voor jezelf: wat heb jij nodig om je veilig te voelen? Open communiceren is hierin belangrijk, maar dat is een breed begrip. Wat verwacht je daarvan? Het is een proces van ontdekken, verkennen en aanvoelen. Durf te delen, ook je jaloezie en je angst. Alleen dan behoud je verbinding met jezelf en elkaar.

Jan Geurtz op het Happinez Festival

Wil je alles weten over spirituele relaties en de liefde? Kom dan naar het Happinez Festival op 10 mei (2019). Dé relatie-expert van Nederland, Jan Geurtz, vertelt je daar alles over oude patronen, en je ervan losmaken, zelfliefde en zelfcompassie.

Meer weten over de spirituele liefde?

  • Verslaafd aan liefde van Jan Geurtz

En ook:

Over auteur
Verhalen vertellen en het mystieke onderzoeken; daar houdt tekstschrijver Fabienne Peters zich mee bezig. Haar missie? Op zoveel mogelijk plekken verhalen verspreiden die het leven zowel verdiepen als verzachten. Onderwerpen die raken, die net een beetje verder gaan en/of met één been in de taboesfeer blijven hangen.
Volgend artikel
Ontvrienden in het echte leven
Ontvrienden in het echte leven