Waarom seks de ultieme manier is om je te verbinden met je geliefde

Door Susan Smit
Waarom seks de ultieme manier is om je te verbinden met je geliefde Waarom seks de ultieme manier is om je te verbinden met je geliefde Waarom seks de ultieme manier is om je te verbinden met je geliefde

Er is één ding dat een liefdesrelatie onderscheidt van een geweldige vriendschap: seks. Als je het goed doet, is het dé manier om echt contact te maken, en om je vanuit je ziel te uiten. Maar de kracht van seks laat zich pas echt zien wanneer je de moed hebt om je hart erbij te betrekken, schrijft Susan Smit.

Laten we het eens uitgebreid hebben over seks. Voor sommigen een favoriet onderwerp, voor anderen een taboe of iets om grapjes over te maken. Dat is veelzeggend: seksualiteit wordt vaak onderschat of overschat.

Na eeuwenlange christelijke zelfbeheersing en ingetogenheid, waarbij seksualiteit verdacht, gevaarlijk en zondig werd gemaakt, zien we nu ook het tegenovergestelde: zielloze seks op zo ongeveer elke hoek van de straat. Het lijkt wel of er – zowel binnen als buiten een liefdesrelatie – ófwel spanning wordt gezocht in extremen, ofwel genoegen wordt genomen met een geroutineerde oefening.

Waar is de verdieping? De verfijning? Het midden?

Heb je de moed om je hart erbij te betrekken?

Het midden is het hart. De peilloos diepe kracht van seksualiteit openbaart zich als je de moed hebt om het hart erbij te betrekken. Als seks ‘gymmen’ is, een dwangmatige, slechts als spanningsontlading bedoelde omstrengeling, is dat misschien tijdelijk bevredigend, maar nooit verheffend. De ware kracht van seksualiteit blijft dan verborgen.

Maar als we onszelf laten zien en overgeven met meer dan alleen ons lichaam, dan wordt seks een van de belangrijkste manieren waarop de ziel met ons kan praten. In het Westen lijken we enorm geëmancipeerd en ontwikkeld met onze vrije opvatting van seks, maar meestal is dat schijn.

Vrijen met volledige intimiteit? Dan ben je pas echt naakt

Vrijen met volledige intimiteit, met het hart open, kan de meest ervaren en vrijgevochten bedpartner verlegen maken. Als je de ander toelaat in je gevoels- en fantasiewereld, je schaduw- en je lichtkanten, tot op zielsniveau, dan ben je pas echt naakt. En dat levert diep bevredigende en meer ontwikkelde seks op. De vorm waarin dat gebeurt, doet er niet toe. Een onenightstand kan een krachtige samenkomst zijn, terwijl een vrijpartij binnen een relatie ongeïnspireerd en afstandelijk kan zijn.

Zielvolle seksualiteit is helend en verbindend. Om werkelijk geprikkeld te worden en op te gaan in onze hartstocht moeten we ons overgeven aan de magie van het moment. Bij gewijde seks voelt dat aan als het wegvallen van grenzen tussen jezelf en de ander, tussen binnen en buiten. Ook het bekken en het hart komen samen. De passie en lust van het bekken, en de openheid en kwetsbaarheid van het hart vermengen zich tot een gelukzalig geheel. Je zou kunnen zeggen: liefde en seks komen samen, of hemel en aarde komen samen. In die zin kan seks heilig zijn.


De magie van seks

In een liefdesrelatie is een diepgaand erotisch leven het cement dat de stenen bij elkaar houdt. Als er te weinig of zielloos gevreeën wordt, ontaarden misverstanden en ergernissen gemakkelijk in ruzies. Seksualiteit geeft iets magisch aan de verbintenis tussen twee mensen. Je voelt je weer tot elkaar aangetrokken op een manier die ver buiten gesprekken en activiteiten ligt. Vanuit je eigen wereld beweeg je naar de ander toe, je overbrugt verschillen en opent je voor de ander met het doel een te worden. De uitwisseling die plaatsvindt als het hart erbij betrokken is, kan sterker zijn dan het voeren van het allerbeste gesprek of het samen beleven van de mooiste zonsondergang.

‘Seks heeft lange wortels,’ schrijft Thomas Moore in zijn boek ‘Zielsverwanten’, ‘die zich uitstrekken tot diep in de kern van het lichaam en ver doordringen in de gevoelens van het hart.’ Ik zou zelfs willen beweren: tot diep in de ziel. Onze fantasieën, dromen en verlangens rondom liefde, lichamelijkheid en passie bieden een blik op onze diepste aard en bestemming. In ons erotische leven gelden de wetten van alledag niet en mag de controle overboord. Je bent vrij op een speelse manier en de ziel kan nieuwe verbindingen leggen, transformeert en geeft toegang tot gebieden die normaal gesproken verborgen blijven.

Zo val je samen met je lichaam

Seksualiteit geeft je de mogelijkheid om je op het terrein buiten de volwassen beheersing te begeven. De verstandige observator die in het dagelijks leven alles becommentarieert raakt op de achtergrond en we vallen samen met ons lichaam, met de ander, met de extase.

Er is geen zelfbeschouwing en ik-bewustzijn, de controle is weg en je geeft je over aan het moment. Het ego verdwijnt en dat is een weldaad voor de ziel. Door ontspannen aanwezig te zijn in het nu, en je met je onderbewustzijn te verbinden, kun je eenheid, goddelijkheid en gelukzaligheid ervaren.

Waarom erotische energie je leven verrijkt

Seksuele energie is niet alleen maar erotische energie, het is oerenergie. De drijvende, heelmakende kracht die door je heen stroomt als je vrijt is levenslust en creativiteit. Het is niets minder dan scheppingsdrang. Passie is de drijvende kracht die ons steeds weer van onze plaats doet komen. Met een goed stromende erotische energie kun je de wereld als een betoverde plek zien. Je bent gevoeliger voor schoonheid, kleuren, geuren en genoegens.

Niet alleen de geest en ziel, ook ons lichaam is erop gebouwd zo veel mogelijk te ervaren. Door genot en extase als een geschenk van het lichaam te accepteren, maken we optimaal gebruik van de aardse ervaring die we als ziel hebben. Niet door onze menselijkheid krampachtig te willen overstijgen, maar door deze ten volle te doorleven. Het is belangrijk om zinnelijk genot te ervaren, want daardoor kun je je diepste wezen ontdekken en de wereld vollediger ervaren.

Jezelf ontdekken tussen de lakens

Zo is seksualiteit een belangrijke bron van zelfexpressie en zelfkennis. Het is een magische, hartstochtelijke, heerlijk onfatsoenlijke speelplaats waar we ons kunnen ontplooien. We kunnen op een veilige manier ontdekken wie we zijn en onze partner de kans geven die kant van ons te leren kennen.

Erotische energie laten stromen betekent geconfronteerd worden met het wilde, duistere in onszelf, dat we in het dagelijks leven liever niet laten zien. Seksualiteit is een verlangen van de ziel om zich te uiten, alles overhoop te gooien en ruimte te maken om alles in een nieuw licht te zien.

Gebruik seksualiteit niet

1. Als een manier om bewezen te zien dat de ander (nog steeds) van je houdt. Seks kan die honger niet stillen. Kom geen seks brengen alleen om liefde te halen.

2. Als een manier om echt contact te vermijden.

3. Als machtsmiddel. Onthoud of verstrek het niet omwille van je persoonlijke agenda.

4. Als emotionele pijnstiller. De roes van seksuele opwinding pept op, geeft richting en verdrijft ongewenste emoties, maar dat is zeer tijdelijk. Voel liever wat je voelt, besteed er aandacht aan en werk eraan.

Susan Smit
Over auteur

Susan Smit

Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.

Volgend artikel
Wil je het goedmaken? Dan moet je ook naar jezelf kijken (ja, ook jij)
Wil je het goedmaken? Dan moet je ook naar jezelf kijken (ja, ook jij)