Welke liefdesstijl heb jij?

Welke liefdesstijl heb jij? Welke liefdesstijl heb jij? Welke liefdesstijl heb jij?

Wil je graag verrast worden met liefdesverklaringen per post of een groot boeket rozen voor jullie jubileum, maar komt je lief keer op keer met huishoudelijke cadeaus aanzetten, omdat die ‘zo lekker praktisch’ zijn? Of word jij groen van jaloezie als je verkering alwéér met zijn vrienden naar de kroeg wil, terwijl je zelf regelmatig afspraken afzegt zodat jullie samen tijd kunnen doorbrengen?

Dat je geliefde andere dingen belangrijk vindt dan jij, wil – pfoe – niet meteen zeggen dat het einde van de relatie nabij is. Het betekent wél dat jullie allebei op een andere manier met liefde omgaan.

De 6 liefdesstijlen

De Amerikaanse socioloog Terry Hatkoff onderscheidt 6 verschillende liefdesstijlen. Elke stijl staat voor een andere kijk op de liefde. Doe de test om te ontdekken wat jouw liefdesstijl is.

1 Romantisch

Liefde is voor romantische types vooral gebaseerd op passie en seksuele aantrekkingskracht.

2 Beste vrienden

Als dit jouw liefdesstijl is, zoek je in een relatie vooral naar diepe genegenheid voor elkaar. De gevoelens die je hebt voor je partner, zijn vergelijkbaar met de gevoelens die je voor je beste vriend(inn)en hebt.

3 Logisch

Hoe verliefd je ook bent, als je een logische liefdesstijl hebt, zijn praktische overwegingen heel belangrijk voor je. Je deelt je leven bijvoorbeeld het liefst met iemand met dezelfde waarden, geloofsovertuiging of financiële doelen als jijzelf.


4 Speels

Is jouw liefdesstijl speels? Dan flirt je graag en houd je ervan om uitgedaagd te worden door je verkering.

5 Bezitterig

Allebei je eigen leven blijven leiden, naast een relatie? Liever niet, als je iemand bent met een bezitterige liefdesstijl. Je bent snel jaloers en kunt zelfs geobsedeerd raken door de gevoelens voor je lief.

6 Onzelfzuchtig

Een onzelfzuchtige liefdesstijl betekent dat je het belangrijk vindt om voor je partner te zorgen. Je hebt de neiging om je eigen gevoelens en verlangens opzij te zetten.

Gecombineerde liefdesstijlen

Meestal is jouw persoonlijke liefdesstijl een combinatie van twee of drie liefdesstijlen. Zo kan je dominante liefdesstijl romantisch zijn, maar vind je het ook een vereiste dat je geliefde dezelfde toekomstvisie (logisch) heeft als jij. Of zoek je naar een onvoorwaardelijk maatje (beste vrienden) met wie je avonturen kunt beleven (speels) en voor wie je kunt zorgen (onzelfzuchtig). Op dezelfde manier kan je lief dol zijn op flirten, maar ook stikjaloers worden als jij hetzelfde doet.

Interessant! Maar wat levert het op?

Weten wat jullie afzonderlijke liefdesstijl is, kan helpen om conflicten te voorkomen en elkaar beter te begrijpen. Want als je weet dat je lief een logische liefdesstijl heeft, weet je ook dat hij of zij al die klusjes in en rondom het huis niet zomaar doet: ze zijn een gebaar van liefde. En als duidelijk wordt dat jij een romanticus pur sang bent, ervaart je partner het volgende dinertje bij kaarslicht misschien niet als ‘overdreven gedoe’, maar als jouw manier om te laten zien hoe belangrijk jullie je relatie voor je is.

En kun je nog wel wat tips gebruiken om jullie relatie nieuw leven in te blazen? Met deze kleine gebaren wakker je het vuur weer flink aan.

Beeld: fotografie door Jeroen van der Spek, styling door Cyn Ferdinandus

Volgend artikel
Dit is de kracht van positieve vriendschappen
Dit is de kracht van positieve vriendschappen