Dit is waarom ademwerk zo krachtig is

Dit is waarom ademwerk zo krachtig is Dit is waarom ademwerk zo krachtig is Dit is waarom ademwerk zo krachtig is

Niemand heeft je ooit geleerd hoe je het moet doen en toch doe je het al vanaf je geboorte. Dag in dag uit, zonder erbij na te denken.

Ademen gaat over het algemeen helemaal vanzelf. En juist daarom ademen we doorgaans behoorlijk oppervlakkig.

Bewust ademen met behulp van ademwerk (of, op z’n Engels: breathwork) leert je om weer volledig adem te halen en helpt je te verbinden met je lichaam en energie.

Ruimte voor heling

Je hebt vast wel eens gemerkt dat diep en rustig ademhalen spanning en stress kan verminderen. Ademwerk gaat verder dan een simpel ‘adem in, adem uit’. Er zijn verschillende ademwerk-technieken, elk met hun eigen doel. Een algemeen effect van ademwerk is dat het emotionele blokkades in je lichaam of energetische systeem kan oplossen, zodat er ruimte ontstaat voor heling en de energie weer beter door je lijf kan stromen. Zonder erover na te denken, kan ademwerk je verbinden met wat er emotioneel en energetisch gezien speelt in je lichaam.

Ademwerk is voor iedereen

Je kunt ademwerk inzetten bij het verwerken van een trauma, stress, slaapproblemen of angsten, of als tool in jouw persoonlijke helingsproces. Maar ook als je niet zozeer ergens last van hebt en zelfs als je al hartstikke gelukkig bent, kan het je voordelen opleveren. Iedereen kan baat hebben bij deze krachtige voordelen van ademwerk:

1. Het haalt je uit je hoofd

Sommige mensen vinden mediteren moeilijk omdat het verlangen naar stilte en rust juist veel gedachten op kan roepen. Die gedachten er gewoon laten zijn, zonder er iets van te vinden, is nog niet zo makkelijk. Bij ademwerk hoef je niet te dealen met je gedachten, omdat al je aandacht automatisch uitgaat naar je adem. Je actief focussen op je ademhaling maakt je los van je gedachten en verbindt je met je lichaam en de energie die daardoorheen stroomt.

2. Het kan blokkades oplossen waar je je niet eens bewust van was

De emoties die naar boven komen tijdens een ademwerk-sessie, zijn voor iedereen verschillend. Het kan zijn dat er verdriet naar boven komt, of juist angst of boosheid. Het bijzondere is: vaak zijn het gevoelens waarvan je niet eens wist dat je ze had, maar die zich toch ergens hadden vastgezet in je lichaam. De innerlijke wijsheid van je adem helpt je om los te laten wat je niet (meer) nodig hebt. Welke gevoelens er bij jou ook naar buiten komen: na afloop van een ademwerk-sessie voel je je lichter en bevrijd.

3. Het geeft je een sterk gevoel

Zonder invloeden of hulpmiddelen van buitenaf leert ademhaling je heel veel over jezelf. Alles wat je daarvoor nodig hebt, is de energie van iets dat van nature al in jou zit: je adem. De manier waarop je ademt, onthult veel over waar je mee worstelt. Door ermee te oefenen kun je leren om op je adem te vertrouwen voor sturing, inzicht en antwoorden op belangrijke vragen.

Aan de slag?

Oefen bijvoorbeeld eens met transformational breathing of de oceaan-ademhaling.

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.
Volgend artikel
Je ademt zoals je leeft, je leeft zoals je ademt: tips van Mr. Breath
Je ademt zoals je leeft, je leeft zoals je ademt: tips van Mr. Breath